Rămâi conectat

Actualitate

În Ocolul Silvic Baia de Arieş pădurile s-au îmbogăţit cu 225.000 de puieţi de răşinoase

Publicat

în

  •  BIROUL DE RELAȚII CU PUBLICUL

Luna plantării arborilor este îndeobşte între 15 martie – 15 aprilie a fiecărui an, dar datorită prelungirii sezonului de iarnă şi condiţiilor meteo climatologice, aceste zile au fost precedate prin simpozioane, colocvii şi excursii cu caracter instructiv-educativ despre importanţa regenerării şi igienizării pentru menţinerea echilibrului ecosistemului mediului pentru ca acesta să fie cât mai ambiant pentru viaţa cetăţenilor, aceştia fiind factorii decisivi şi pentru prevenirea diferitelor dezastre provocate de condiţiile meteorologice deoarece pădurea reprezintă o perdea substanţială de protecţie a mediului inconjurător.
În aceste perioade au fost manifestări cu tematici ca „Împăduriri”, „Repicat puieţi răşinoase”, concursuri pe teme silvice, „Pădurea sursă de viaţă”, mese rotunde intitulate „Un meniu curat”. La acestea au participat cetăţeni şi elevi din comunele: Avram Iancu, Bistra dar şi elevi cu profesorii lor din Câmpeni, Lupşa, Baia de Arieş. Aceste acţiuni au fost coordonate de distinşii ingineri Goia Vasile, Giurgiu Sorin, Todea Nicolae, Lazăr Nicolae, Ciorea Ioan, Marius Orlea – şef ocol şi cei 5 tehnicieni silvici Pantea Nicodim, Cozma Dorel, Talpaş Traian, Negrea Felician, Emil Lup, şefii celor 5 districte aferente Ocolului Silvic de mai sus. Împreună cu cei 80 de angajaţi, cetăţenii şi elevii enumeraţi mai sus au participat zi lumină la plantarea puieţilor pentru a se încadra în graficele stabilite de DS Alba condusă de către d-l director ing. Morar Mihai. Plantaţiile se efectuează pe arealele forestiere ale com Bistra, Lupşa, Baia de Arieş, Brăzeşti, Horea şi Avram Iancu.
Mulţumesc pentru actul de transparenţă al d-lui şef ocol Valea Arieşului, d-nul ing. Marius Orlea care mi-a prezentat un bilanţ al tuturor regenerărilor artificiale şi naturale ale fondului forestier pe perioada 2005-2012 ocazie cu care am constatat o ascensiune progresivă anuală a celor enumerate mai sus rezultând că s-au efectuat regenerări naturale pe o suprafaţă de 149.8 ha iar regenerări artificiale (împăduriri) 331.6 ha deci un total de 481.4 ha. Acest reviriment de succes se datorează şi primenirii specialiştilor silvici de la inginer la tehnician, pădurar dar erau absolut necesare şi cadrele silvice cu vechime care au fost corolarul tinerilor silvicultori şi ai succeselor obţinute de aceştia.
De menţionat că anual acest ocol plantează în jur de 225.000 de puieţi de brad, molid, larice din producţie proprie fără a fi achiziţionaţi de la producători particulari. Plantaţia puieţilor este procedată de semănarea în solar în primul an, în al 2-lea an se repică în pepinieră iar după 1-2 ani în funcţie de calităţile fiecărui puiet aceştia se transportă în şantierele de împădurire. Am remarcat că pădurea are 2 funcţii de bază: de protecţie mediului şi de producţie, special de la rărirea plantaţiilor aglomerate rezultând araci pentru vie şi legume pentru a se crea condiţii optime de dezvoltare a viitoarelor păduri. (M.S.)

Publicitate

Actualitate

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Publicat

în

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Vineri, 22 octombrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității un prim bilanț pe scurt al pandemiei de COVID-19 în România

357 de decese și 15.410 cazuri noi de COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 22 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 15.410 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 357 decese dintre care 1 anterior. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.”, a anunțat GCS.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Publicat

în

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, că s-a adoptat majorarea salariului minim.

Astfel, din 2022 „ca valoare bruta, salariul minim in plata va ajunge la 2.550 de lei pe luna in 2022”. „Este o crestere cu 10% in valoare neta”, a adăugat ministrul. Un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Este o majorare cu aproximatix 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Electrica Furnizare Discount

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga „în mână” 1.386 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, 4 octombrie, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare