Rămâi conectat

Actualitate

În 2012 – Guvernul va menţine taxele şi impozitele la nivelul anului 2011

Publicat

în

În cursul anului 2012, Guvernul menţine taxele şi impozitele la nivelul acestui an, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, la finalul şedinţei de Guvern în care au fost aprobate modificări şi completări ale Codului fiscal. Ministrul Finanţelor a arătat însă că accizele la motorină vor continua să fie aliniate cu cele de la nivelul UE, potrivit calendarului convenit cu UE, încă din 2004. Potrivit ministrului Ialomiţianu, modificările Codului fiscal vizează acordarea unor facilităţi fiscale mediului de afaceri. În acest sens, ministrul Finanţelor a menţionat introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), astfel: *neimpozitarea sumelor nete înregistrate la începutul anului 2012 rezultate din constituirea şi eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicării IFRS atât timp cât acestea sunt menţinute în contul de rezerve; *acordarea deducerii provizioanelor IFRS şi a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudenţiale aplicate de BNR; *asigurarea neutralităţii fiscale pentru diferenţele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual şi tratamentul prevăzut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri şi cheltuieli specifice domeniului bancar.
O altă măsură luată în sprijinul mediului de afaceri are în vedere acordarea deductibilităţii în proporţie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul în cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit. De asemenea, se acordă deductibilităţi în proporţie de 50% a TVA-ului la achiziţia acestor vehicule şi a combustibilului necesar funcţionării lor, faţă de situaţia actuală când aceste cheltuieli sunt nedeductibile în totalitate. „Impactul financiar al aplicării acestor măsuri este de 282 de milioane de lei. Putem considera că aceşti bani rămân în contul firmelor”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Un alt set de modificări ale Codului fiscal au vizat simplificarea şi îmbunătăţirea administrării fiscale. În acest sens, ministrul Finanţelor a arătat că a fost instituit un sistem privind declararea veniturilor de către persoanele fizice care vor închiria camere în scop turistic, în principal camerele care fac parte din locuinţa personală. “Cei care deţin până la 5 camere şi le închiriază în scop turistic nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Printr-o simplă declaraţie la organele fiscale, declară câte camere închiriază şi pentru ce perioadă, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie să ţină contabilitate”, a explicat ministrul Ialomiţianu. De asemenea, pentru persoanele care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri şi utilaje agricole, se aplică sistemul impozitării stopajului la sursă.
O altă modificare constă în preluarea contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate şi cei care obţin venituri independente. “Până acum, aceste persoane trebuiau să meargă la ANAF să plătească impozitul pe venit, iar contribuţiile sociale la Casa de Pensii şi Casa de Sănătate. Din 2012, aceste persoane vor plăti aceste obligaţii numai la ANAF. Este o simplificare – persoanele nu mai fac atâtea drumuri”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Tot în scopul simplificării administrării fiscale, s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi sunt plătitoare de TVA, să aibă posibilitatea să solicite anularea obligaţiei de a mai fi plătitori de TVA. O altă măsură în domeniul TVA, însă în scopul combaterii evaziunii fiscale, vizează introducerea unui sistem privind obţinerea calităţii de plătitor de TVA şi a menţinerii calităţii plătitorului de TVA. “Persoanele care săvârşesc fapte de evaziune fiscală – nu depun declaraţii, se sustrag de la declarare, în urma controalelor constatăm că au introdus facturi fictive – aceste persoane nu mai pot continua ca plătitori de TVA, se va anula dreptul de plătitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantomă şi trebuie să curăţăm sistemul de firme care încalcă legea”, a argumentat ministrul Ialomiţianu. Tot în scopul combaterii evaziunii fiscale, Guvernul a decis extinderea taxării inverse la deşeuri. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Sorin Oprescu a fost localizat în Grecia: A fost REȚINUT de autoritățile elene

Publicat

în

Sorin Oprescu a fost localizat în Grecia: A fost REȚINUT de autoritățile elene

Sorin Oprescu, fostul primar general al municipiului București a fost localizat de Interpol în Atena, capitala Greciei. Chiar în aceste momente, Poliția Română verifică dacă într-adevăr, acesta ar fi fugit acolo.

Menționăm faptul că săptămâna trecută s-a aflat că Sorin Oprescu ar fi plecat din țară cu două săptămâni înainte de a-și primi condamnarea, prin vama Giurgiu. Ulterior, el a fost dat în urmărire internațională.

În urmă cu doar câteva momente, surse susțin că acesta ar fi fost deja capturat, aflându-se în custodia autorităților dintr-o țară europeană. Se pare că Oprescu a fost capturat de o echipă Enfast (European Network of Fugitive Active Search Teams).

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe de altă parte, până acum IGPR nu a confirmat informația.

Problemele pentru Sorin Oprescu au început de săptămâna trecută. Atunci, fostul edil a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Sursa: capital.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Angajări MASIVE la stat: ANAF scoate la concurs sute de posturi, pentru prima dată din 2016

Publicat

în

Angajări MASIVE la stat: ANAF scoate la concurs sute de posturi, pentru prima dată din 2016

Un număr de 79 de posturi de execuţie au fost scoase la concurs de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, inclusiv posturi de debutanţi, pentru aparatul central, dar şi alte 130 de posturi pentru DGRFP Bucureşti. Sunt căutaţi angajaţi pentru diverse servicii ale ANAF, printre care Direcţia generală juridică, Unitatea de management al informaţiei şi Direcţia generală de management al riscurilor.

Noul preşedinte ANAF, Lucian Heiuş, a declarat pentru Profit.ro că spre toamnă vrea să fie lansată o a doua etapă, cu recrutări pe posturi şi la alte regionale, în special la judeţele în care sunt contribuabili importanţi. Heiuş a anunţat şi că ANAF va declanşa în următoarele zile controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune.

La DGRFP Bucureşti, posturile sunt în principal de inspectori şi referenţi. De asemenea, urmează să fie anunţate angajări pe 50 de posturi şi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Elit - Gustul Desăvârșit

„Este prima etapă de recrutare pe posturi vacante la ANAF, pentru aparatul central, DGAMC şi DGRFP Bucureşti. Spre toamnă îmi doresc să avem o a doua etapă de recrutare de personal, pentru direcţiile regionale, în special pentru judeţele mari, unde sunt contribuabili importanţi”, a declarat, pentru Profit.ro, preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.

ANAF nu a mai derulat un concurs de recrutare de personal din sursă externă începând din 2016, cu excepţia unui concurs desfăşurat în 2018 exclusiv pentru Vama Galaţi, conform datelor Profit.ro.

Numărul de angajaţi este în scădere de mai mulţi ani, timp în care Fiscul şi-a acoperit parţial din posturile rămase vacante apelând la transferuri de la alte instituţii. Fiscul a mai încercat în ultimii ani să recruteze personal din sursă externă, dar concursurile nu au fost duse până la capăt.

ANAF va declanşa în următoarele zile controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune, a anunţat duminică noul şef al ANAF, Lucian Heiuş.

„Îmi asum misiunea de a demonstra cã ANAF-ul este un partener al contribuabililor oneşti, cã aceastã instituţie meritã încrederea şi respectul cetãţenilor, dar şi cã vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale. În acest sens, vreau sã vã anunţ cã în urmãtoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune”, a declarat Heiuş.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sprijin pentru tinerii care se căsătoresc: Credite garantate de stat pentru nunți și botezuri, anunțate de premierul Ciucă

Publicat

în

Sprijin pentru tinerii care se căsătoresc: Credite garantate de stat pentru nunți și botezuri, anunțate de premierul Ciucă

În cursul zilei de luni, 16 mai, primul ministru al României, Nicolae Ciucă, a anunțat un nou program de sprijin, cu credite garantate de stat pentru nunți și botezuri.

Familia este locul unde găsim mereu iubire, ajutor la nevoie și înțelegere. Părinți și copii ne bucurăm de o neprețuită dragoste, prin oricât de multe greutăți am trece. Astăzi este Ziua Internațională a Familiei. Organizația Națiunilor Unite a stabilit, în anul 1993, ca în fiecare an, la 15 mai, să fie această sărbătoare, pentru a sublinia atenția pe care comunitatea internațională o acordă familiei. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului și a Patriarhiei Române, tot astăzi sărbătorim Ziua Familiei Române.

Respect familiile din România și le asigur de tot sprijinul. Guvernul României și-a asumat, încă din prima zi a acestui mandat, sprijinirea oamenilor în nevoie, a familiilor vulnerabile și nu numai.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru prima dată în istoria României, Guvernul are un minister dedicat familiei. Rolul acestei instituții este să găsească soluțiile cele mai bune pentru copii, tineri și familii la un loc. Împreună cu toate celelalte ministere avem proiecte de mare ajutor mai ales în aceste momente dificile prin care trece țara noastră.

Am anunțat deja două proiecte dedicate familiilor în pachetul “Sprijin pentru România”. Decontăm procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale, și ne dorim să oprim declinul demografic. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în ședință de Guvern.

Acordăm o atenție specială familiilor vulnerabile, în situații de risc. Din păcate, avem 1,3 milioane de copii afectați de sărăcie sau excluziune socială în România. Un copil din trei nu are acces la servicii medicale și riscă să fie abandonat în grija statului. Este motivul pentru care finalizăm planul de acțiune prin care instituim la nivel national “Garanția pentru copii”. E datoria noastră să ne asigurăm că toți copii au acces la servicii de bază fundamentale.

În paralel, Guvernul României lucrează la proiectul de Lege pentru prevenirea separării copilului de familie și la implementarea programelor asumate în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Avem la dispoziție peste 50 de milioane de euro pentru crearea cadrului legislativ și construirea unei rețele de 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili.

Dar azi, solidaritatea noastră, sprijinul acordat în și pentru familii le regăsim și în căldura cu care românii au primit în casele lor familiile care au fugit din calea războiului din Ucraina. Siguranța de care ne bucurăm acasă, în familie, ne ajută să prețuim bucuria de a fi alături de cei dragi și să putem oferi protecție celor siliți să își lase căminul în urmă.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare