Rămâi conectat

Economie

Ghidul Solicitantului pentru primele măsuri de finanţare prin PNDR 2014 – 2020, în consultare publică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 A.F.I.R. aşteaptă propunerile şi observaţiile fermierilor legate de Ghidul Solicitantului pentru primele măsuri de finanţare

Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile, acordate României prin PNDR 2014 – 2020, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet a instituţiei (www.afir.info) versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru Submăsura 4.1- „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Măsurii 4 „Investiţii în active fizice” şi pentru Submăsura 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Măsurii 6 „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”.
„Cei care vor să depună proiecte de investiţii pe una din cele două Submăsuri au acum posibilitatea să verifice, să completeze sau să întocmească documentaţia în baza unor repere clare. Am publicat versiunea consultativă a Ghidurilor Solicitantului pentru cele două submăsuri nu doar pentru a oferi reperele esenţiale de care potenţialii beneficiari au nevoie, ci şi pentru a modifica, la sugestia lor, dacă este cazul, aceste documente. Dacă ghidurile au fost concepute ţinând cont de fişele măsurilor – practic de legislaţia naţională şi europeană, consultarea publică este o formă de „calibrare” a acestor documente ţinând cont de observaţiile pertinente ale viitorilor beneficiari”, a declarat Nicolae Popa, director general adjunct al AFIR.
Astfel, prin intermediul Submăsurii 4.1- „Investiţii în exploataţii agricole”, vor primi sprijin financiar nerambursabil investiţiile pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.

Citeşte şi: Ce este ecoconditionalitatea

Beneficiarii care pot accesa fonduri europene în cadrul acestei submăsuri pot fi fermieri (cu excepţia persoanelor fizice neautorizate), cooperative şi grupuri de producători (constituite în baza legislaţiei naţionale, care deservesc interesele membrilor).
Un obiectiv esenţial pentru acest tip de sprijin îl reprezintă creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei şi comercializarea directă a acestora în vederea creării şi promovării lanţurilor alimentare integrate, dar şi respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiţii. Finanţarea nerambursabilă pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele de peste 500.000 SO). De asemenea, precizăm că fondurile europene nerambursabile şi contribuţia de la bugetul de stat pentru anul 2015, aferente Submăsurii 4.1 sunt în valoare de 205.776.952 euro.

Citeşte şi: Sprijin financiar pentru cultivarea plantelor medicinale prin PNDR 2014-2020

Scopul investiţiilor realizate în cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este acela de a sprijini stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi unici ai unei exploataţii agricole. Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie este unul dintre principalele obiective al acestei submăsuri. Astfel, tinerii fermieri sunt încurajaţi să devină competitivi, să se asocieze şi să participe la dezvoltarea lanţurilor alimentare integrate. Finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiţii realizate în cadrul acestei submăsuri este de 100%.

Citeşte şi: Fermierii pot obține fonduri europene nerambursabile pe mai multe măsuri – potrivit proiectului PNDR 2014-2020

Sprijinul financiar nerambursabil va fi acordat tinerilor fermieri sub formă de primă, în două tranşe. Astfel, prima tranşă este de 75% din valoarea totală a sprijinului, primită la instalare. A doua tranşă reprezintă 25% şi se acordă în maxim 3/5 ani de la primirea deciziei de finanţare.
Fondurile europene nerambursabile pentru anul 2015, alocate de Uniunea Europeană acestei submăsuri şi contribuţia de la bugetul naţional sunt în valoare totală de 111.209.889 de euro. BeneficiariI eligibili pentru a primi finanţare nerambursabilă prin Submăsura 6.1 sunt tinerii fermieri (PFA) care se instalează ca şefi unici ai exploataţiei agricole dar şi persoanele juridice (IMM-uri) în care un tânăr fermier se instalează împreună cu alţi tineri fermieri.
Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru Submăsurile 4.1- „Investiţii în exploataţii agricole” şi 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt publice pe pagina oficială a AFIR, în cadrul secţiunii Investiţii PNDR. Aceste versiuni vor rămâne publicate, astfel încât orice persoană interesată să aibă posibilitatea de a trimite propuneri şi observaţii privind conţinutul Ghidurilor Solicitantului pentru cele două submăsuri menţionate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea