Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Ziua Republicii și revitalizarea Centrului Cultural Italian din Alba Iulia, prilej de sărbătoare pentru comunitatea italiană locală

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua Națională a Italiei a fost un bun prilej pentru noua conducere a Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” din Alba Iulia să organizeze un eveniment, în cadrul căruia, pe lângă aniversarea sărbătorii, să fie prezentate activitățile pe care instituția și le-a propus pentru anul în curs.

event Centrul cultural italian Alba Iulia (11)

Practic, după o lungă perioadă în care Centrul Cultural Italian din Alba Iulia a existat doar cu numele, noua conducere, formată din Dott. Piersante Savini – presedinte, profesorul Moise Achim – vicepreședinte, profesorul Carlo Meneghin – directorul general și Bianca Boroschi – secretar general, promite o revitalizare a activității centrului în beneficiul comunităților de români și italieni din județul Alba.

Astfel, marți după-amiază, la evenimentul organizat pe terasa din curtea interioară a Hotelului Medieval din Alba Iulia au răspuns invitației oameni de afaceri italieni și oficialități locale precum Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Mircea Hava – primarul municipiului și Daniel Breaz – rectorul Universității din Alba Iulia.

Numărul italienilor prezenți nu a depășit 25 de persoane, absența multora dintre ei datorându-se, potrivit organizatorilor, minivacanței din weekend de care au profitat plecând să sărbătorească Ziua Republicii acasă.

event Centrul cultural italian Alba Iulia (7)Evenimentul a început cu un moment solemn, imnul național al Italiei interpretat de cvartetul Celestial din Alba Iulia. Cele patru tinere  au asigurat o ambianță sonoră deosebită pe tot parcursul serii.

A urmat salutul presedintelui centrului cultural italian, Dottor Piersante Savini, citit de Achim Moise, întrucât patronul companiei Savini Due din Sebeș se afla la  o recepție dedicată Zilei Republicii organizată la Ambsada Italiei de la București.

event Centrul cultural italian Alba Iulia (15)Cursuri gratuite de limba italiană și limba română

Directorul Carlo Meneghin, a prezentat pe scurt principalele acțiuni pe care Centrul cultural italian din Alba Iulia și le-a propus pentru anul 2015.

Una dintre activitățile propuse se referă la organizarea, începând din toamnă, de cursuri gratuite de limba italiană și limba română.

Carlo Meneghin a reafirmat dorința noii conduceri de a atrage noi membri pentru centrul din Alba Iulia și de a determina câți mai mulți italieni să se implice în dezvoltarea instituției.

Una dintre primele măsuri luate de noua conducere a fost “schimbarea la față” a paginii de internet a centrului cultural italian – www.centroculturaleitalianoalba.ro, unde vor fi postate toate informațiile legate de activitățile întreprinse. De asemenea, reprezentanții organizației așteaptă din partea tuturor celor interasați propuneri, critici, păreri pe adresa de e-mail, [email protected]

Un alt obiectiv despre care a vorbit Carlo Meneghin se referă la lucrări de amenajare și împrospătare a sediului în care funcționează centrul situat în inima Cetății Alba Carolina, pe strada Gabriel Bethlen, nr. 5. Ulterior instituția ar urma să aibă un program de lucru cu publicul.

Alte proiecte ce ar urma să fie implementate în 2015 se referă la promovarea picturii și a tinerelor talente din județul Alba și la organizarea a două seri de proiecție de film italian. Nu în ultimul rând, o cină festivă la sfârșit de an, care se dorește a devini un eveniment de tradiție al centrului cultural.

“Pentru anul acesta considerăm că sunt suficiente activități. De anul viitor însă, ne propunem evenimente mai grandioase, dar să ducem prima dată la bun sfârsit ceea ce ne-am propus pt acest an”, a spus Carlo Meneghin.

event Centrul cultural italian Alba Iulia (16)Ion Dumitrel le-a transmis “la mulți ani” italienilor de pretutindeni și în special celor din județul Alba. Acesta a amintit despre cultura milenară pe care cele două popoare, român și italian, o împărtășesc și apropierea constantă din ultimii 25 de ani.

“Din informațiile pe care le dețin, italienii din județul Alba își desfășoară ctivitatea în condiții bune. Oamenii de afaceri italieni vor găsi mereu un sprijin onest în administrația județeană. Speram ca centrul să facă treabă pe viitor. La mulți ani și succes in promovarea limbii și culturii italiene, o datorie a fiecăruia dintre noi față de țara sa”, le-a transmis președintele Consiliului Județean Alba organizatorilor și invitaților.

event Centrul cultural italian Alba Iulia (17)Mircea Hava a mărturisit că Italia pentru el are o semnificație aparte, fiind locul unde se simte cel mai bine cand este plecat de acasă.

“Vă spun din suflet! Pentru mine Italia este destinatia unde mă simt ca acasă. Este singurul loc din lume unde ma simt bine cand sunt plecat de acasă. Oamenii, cultura, ara…

Ma bucur foarte mult ca sunteri aici (n.r. în Alba Iulia), ați adus un plus. Poate as fi fost mai fericit faca veneau toti cei pe care ii cunosc (n.r. italienii). Va multumesc pentru tot cercul pe care il creati. Vă stam alaturi si va vom sprijini. La multi ani pentru toți oamenii care se bucura astazi de ziua Ialiei. Romani si italieni deopotrivă”, a spus Mircea Hava.

[nggallery id=582]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț În seara 1 mai, 23:00, o mașină s-a răsturnat în Alba Iulia, pe strada Constantin Noica. Oamenii legi intervin pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin la un accident rutier de pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea