Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea Ta

FOTO| Ziua Națională sărbătorită la Școala Gimnazială Șona: Cântecele și poeziile patriotice au răsunat în școală de la elevii în straie tradiționale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Ziua Națională sărbătorită la Școala Gimnazială Șona: Cântecele și poeziile patriotice au răsunat în școală de la elevii în straie tradiționale

Înainte cu câteva zile de debutul lunii decembrie, elevii Școlii Gimnaziale Șona au desfășurat activități dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Unirea a fost un deziderat relativ recent pe aceste meleaguri. Secolul al XIX-lea, secolul naţiunilor, a promovat intens, în teoriile politice ale vremii, ideologia statului-naţiune, a statului bazat pe unitatea lingvistică, etnică, eventual istorică, sigur a obiceiurilor şi tradiţiilor care alcătuiesc ethosul, specificul comun al unei comunităţi umane.

Această ideologie a unirii a fost însuşită şi promovată intens de elitele intelectuale ale vremii. Istoria românilor este marcată, periodic, de ideea de unire, fie ea accidentală şi vremelnică, la un moment dat, mereu însă dorită, la nivel cultural, politic sau strict declarativ.

Activitatea cultural-educativă a debutat cu intonarea imnului de stat al României, după care elevii clasei a VIII-a (Muscă Miruna, Paicu Bianca, Murvai Andreea, Bărbat Alexandru, Doroga Denisa și Poșa Sebastian), coordonați de directorul școlii Rovin Matei – prof. de istorie, au evidențiat importanța zilei într-o prezentare. Pentru a celebra Ziua Națională a României, au fost pregătite momente artistice, cântecele și poeziile patriotice au răsunat în școală și au fost îmbrăcate haine tradiționale.

Pe lângă activitățile organizate în comun,la C.D.I., importanța zilei naționale a fost discutată și separat, în clasă, profesorii și învățătoarele abordând, fiecare în manieră proprie, această temă. În clase, elevii au desfășurat activități creative, au dansat, au desenat, au confecționat steaguri.

„1 Decembrie 1918 este ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui Ferdinand I. Această zi poate fi considerată ca fiind cea mai importantă zi din istoria poporului roman.

Dacă secole de-a rândul românii au fost nevoiţi să trăiască, politic, în regiuni separate, componenta lingvistică i-a unit permanent, indiferent de trecătoarele bariere geografice şi politice. Astfel că, la 1 decembrie 1918, România îşi afla în graniţele sale, extinse peste provinciile istorice locuite preponderent de români, unirea românilor în teritoriul propriului stat, suveran şi independent, cu limba română, liantul de peste veacuri al românilor, recunoscută drept limbă oficială unică.”, spune Szasz Emilia, profesor documentarist.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru

Ziarul Unirea

Publicat

în

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru Lipsa unor medici specialiști pediatri se simte tot mai acut la Alba Iulia. Un nou caz a fost semnalat de un părinte care, ajuns din nefericire cu micuțul la secția primiri urgențe, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea