Rămâi conectat

Ştirea Ta

FOTO| Ziua Națională sărbătorită la Școala Gimnazială Șona: Cântecele și poeziile patriotice au răsunat în școală de la elevii în straie tradiționale

Publicat

în

Ziua Națională sărbătorită la Școala Gimnazială Șona: Cântecele și poeziile patriotice au răsunat în școală de la elevii în straie tradiționale

Înainte cu câteva zile de debutul lunii decembrie, elevii Școlii Gimnaziale Șona au desfășurat activități dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Unirea a fost un deziderat relativ recent pe aceste meleaguri. Secolul al XIX-lea, secolul naţiunilor, a promovat intens, în teoriile politice ale vremii, ideologia statului-naţiune, a statului bazat pe unitatea lingvistică, etnică, eventual istorică, sigur a obiceiurilor şi tradiţiilor care alcătuiesc ethosul, specificul comun al unei comunităţi umane.

Această ideologie a unirii a fost însuşită şi promovată intens de elitele intelectuale ale vremii. Istoria românilor este marcată, periodic, de ideea de unire, fie ea accidentală şi vremelnică, la un moment dat, mereu însă dorită, la nivel cultural, politic sau strict declarativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Activitatea cultural-educativă a debutat cu intonarea imnului de stat al României, după care elevii clasei a VIII-a (Muscă Miruna, Paicu Bianca, Murvai Andreea, Bărbat Alexandru, Doroga Denisa și Poșa Sebastian), coordonați de directorul școlii Rovin Matei – prof. de istorie, au evidențiat importanța zilei într-o prezentare. Pentru a celebra Ziua Națională a României, au fost pregătite momente artistice, cântecele și poeziile patriotice au răsunat în școală și au fost îmbrăcate haine tradiționale.

Pe lângă activitățile organizate în comun,la C.D.I., importanța zilei naționale a fost discutată și separat, în clasă, profesorii și învățătoarele abordând, fiecare în manieră proprie, această temă. În clase, elevii au desfășurat activități creative, au dansat, au desenat, au confecționat steaguri.

„1 Decembrie 1918 este ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui Ferdinand I. Această zi poate fi considerată ca fiind cea mai importantă zi din istoria poporului roman.

Dacă secole de-a rândul românii au fost nevoiţi să trăiască, politic, în regiuni separate, componenta lingvistică i-a unit permanent, indiferent de trecătoarele bariere geografice şi politice. Astfel că, la 1 decembrie 1918, România îşi afla în graniţele sale, extinse peste provinciile istorice locuite preponderent de români, unirea românilor în teritoriul propriului stat, suveran şi independent, cu limba română, liantul de peste veacuri al românilor, recunoscută drept limbă oficială unică.”, spune Szasz Emilia, profesor documentarist.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

FOTO VIDEO| Inundație pe străzile din Sebeș, din cauza AVARIEI la distribuția apei potabile: „Bine că vă pricepeți la organizat serate de film”

Publicat

în

Inundație pe străzile din Sebeș, din cauza AVARIEI la distribuția apei potabile: „Bine că vă pricepeți la organizat serate de film”

Cetățenii din Sebeș s-au trezit în cursul dimineții de astăzi, 23 iunie, cu o defecțiune majoră la alimentarea cu apă potabilă a întregului oraș.

Așa cum se poate observa și în imaginile postate pe internet de către cetățeni, apa a început să inunde străzile oamenilor.

„Voi chiar vă bateți joc de cetățenii din Sebeș! Bine că vă pricepeți la organizat evenimente și serate de film și conducta de apă nici după două mandate nu este reparată! Cât de gros vă este obrazul, nesimțiților?”, a fost mesajul unui bărbat, însoțit de imaginile postate în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest sens, primarul orașului, Dorin Nistor, a scris um mesaj pentru locuitorii municipiului Sebeș, pe pagina sa personală de socializare:

„Din cauza unei avarii produse în data de 23.06.2022 la sistemul de distribuție a apei potabile pe strada Călărași din municipiul Sebes, SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Sebeș anunță întreruperea furnizării apei potabile în toată localitatea, până la remedierea acesteia.
Se încearcă sectorizarea zonelor afectate în vederea limitării disconfortului produs populației.

La reluarea furnizării apei potabile, pot apărea local depășiri ale parametrului turbiditate, caz în care recomandăm folosirea acesteia doar în scopuri menajere. Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați Dispeceratului Alba Iulia”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Neatenție la volan: Un accident rutier s-a produs în cartierul Ampoi din Alba Iulia, într-un sens giratoriu

Publicat

în

Neatenție la volan: Un accident rutier s-a produs în cartierul Ampoi din Alba Iulia, într-un sens giratoriu

Un accident rutier s-a petrecut astăzi, 18 iunie, în jurul orei 22:15, în municipiul Alba Iulia, în zona Ampoi 1.

Așa cum se poate observa și în imaginile trimise de către un cititor ziarulunirea.ro, evenimentul rutier s-a petrecut în sensul giratoriu de lângă podul de peste râu.

De asemenea, potrivit martorilor la accident, acesta s-ar fi petrecut în urma unei neacordări de prioritate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Valea Sohodolului transformată în groapă de gunoi: „Oare la el acasă tot așa face?”

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Valea Sohodolului transformată în groapă de gunoi: „Oare la el acasă tot așa face?”

Un bărbat certat cu bunul simț și cu cele mai elementare reguli de conviețuire în societate a fost surprins aruncând gunoaiele dintr-o camionetă pe valea Sohodolului.

Cel puțin așa susține un citititor al ziarulunirea.ro care a postat în mediul online mai multe imagini cu peisajul dezolant din zonă și cu omul care aruncă deșeurile.

„Nu înțeleg, chiar atât de înapoiați sunt unele persoane, totuși suntem în secolul XXI. Oare la el acasă tot așa face?Nu mai respectăm nimic? Asta este nesimțire totală și o cruntă lipsa de respect, nu numai față de mediul înconjurător ci față de toate persoanele din comunitate”, este comentariul unei persoane revoltate de imagini.

Elit - Gustul Desăvârșit

FOTO: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare