Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO-VIDEO: Vernisajul expoziției de ceramică a artistului Eugen Cioancă, moment de dublă sărbătoare la Galeria UAP din Alba Iulia. Maestrul a împlinit 80 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Alba Iulia a găzduit, joi, cu începere de la ora 19.00, vernisajul expoziției retrospective de ceramică, semnată de artistul Eugen Cioancă. Evenimentul a marcat 80 de ani de viață a unuia dintre cei mai prolifici artiști ceramiști din Alba Iulia și din România, și a strâns zeci de iubitori de artă.

 Prezentarea expoziției a fost făcută de către Diana Câmpan.

”Cred că prezența dumneavoastră într-un număr atât de mare este o formă de a-i mulțumi artistului pentru, iată, o viață pusă în slujba artei(…) Permiteți-mi să vă spun că, încercând să urmăresc puțin firul acestei expoziții retrospective, am avut sentimentul foarte clar că, voit sau întâmplător, artistul sau maestrul Eugen Cioancă face o reverență, deopotrivă în fața dumneavoastră, ca receptor de artă, dar și în fața lui Mihai Eminescu. Pentru că suntem într-un moment absolut aniversar din toate perspectivele culturii actuale, pertimeți-mi să cred că această expoziție, care deși se numește a fi o expoziție retrospectivă este fundamentată pe un simbol  fundamentul, acel al oului, al punctului, cred că ne îndeamnă pe toți să ne întoarcem pentru o clipă spre matricea aceasta fundamentală a culturii noastre, care până la urmă germinează la nesfârșit un cumul de valori identitare care ne definesc în fiecare secundă a destinului nostru ca români(…)

Eugen Cioancă nu este doar un artist care a revigorat arta ceramică și stilurile acestea mixte, pentru că în cazul artistului, știind și dumneavoastră, fiind mai serios în domeniu de când sunt eu mult mai serios, s-a permis acest colaj, acest extraordinar de interesant mozaic de materiale, de stiluri, mozaic cromatic care merge pe o gamă foarte largă,  de la cermaică, faianță, ajungându-se până la lemn, textile, cu o intenție unică și irepetabilă. Nu cea de a crea genul de artă monumentală care țintește să fie artă de la bun început așezată undeva în niște cutume care țin de zona masivului, ci țintește arta monumentală care obligatoriu trebuie să aibă o  șansa, aceea de a se reflecta, curat,  așezat, echilibrat în sufletul receptorului… Maestrul Eugen Ciancă are cutuma sa filozofică foarte bine înrădăcinată. Aș îndrăzni să cred că toate lucrările domniei sale, și aici există o foarte mică parte dintre ele, sunt, dacă doriți, un sumum pentru tot ceea ce înseamnă imaginarul artistic de oricând și de oriunde(…)”, a spus Diana Câmpan, în discursul de prezentare.

La rândul său, maestrul Eugen Cioancă a ținut să le mulțumească tuturor celor care l-au susținut până acum.

”Eu o să vă spun doar foarte simplu următorul lucru: Mi-a plăcut și îmi place să muncesc. Fără muncă cred că m-aș pierde(…) Din toată pledoaria doamnei Câmpan, eu am înețeles ceva: să-mi văd de treabă mai departe.  Pe urmă, ce-o fi, om mai vedea. În orice caz, de muncit vreau să muncesc, de gândit vreau să gândesc, de iubit vreau să iubesc,  vreau să-mi iubesc prietenii, vreau să iubesc pe toată lumea. Am fost un suflet deschis  și sper să rămân în continuare așa. Cu ocazia asta vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat: colegilor, prietenilor, forurilor locale – Consiliului Județean, Centrului de Cultură, primăriei, și nu în ultimul rând celor din clubul Rotary, pe care, la fel, trebuie să spun, îi iubesc în continuare. Am plecat de la ei, dar greu mă despart de ei…Mă bucur că sunteți cu toții aici, că v-am dat puțin de gândit, rămâne pe seama dumneavoastră, judecați”, a spus artistul Eugen Ciancă.

Eugen Cioancă se află la a 15 -a expozitie personală, iar în Alba Iulia este cea de-a 5- a.  „Artistul a făcut parte din triumviratul primilor ceramiști moderni. În scurta renaștere culturală manifestată în România spațiului dintre 1965-1973, au existat trei artiști care au descătușat energii creatoare remarcabile, în contact cu arta occidentală: Costel Badea, Dumitru Rădulescu și Eugen Cioancă. O alianță între cei mai mari lideri ai ceramicii românești, punctul de plecare în schimbarea tuturor valențelor și simbolurilor acestei arte, în România”. (A.M.)

[nggallery id=4188]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea