FOTO/ VIDEO: Universitatea ”1 Decembrie 1918” este în sărbătoare – Un sfert de secol de învățământ academic, la Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a aniversat, vineri, un sfert de secol de învățământ academic la Alba Iulia. Festivitatea aniversară, care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, a început cu intonarea imnului ”Gaudeamus Igitur”, a continuat cu discursuri, spectacol artistic și cu acordări de premii și distincții, atât din partea universității către invitați, cât și invers.

uab-25-de-ani-de-la-infiintare02Rectorul Daniel Breaz a declarat, în discursul său, că Universitatea a avut o dezvoltare sănătoasă.

ELIT

”Dacă ar fi să vă vorbesc despre Universitatea ”1 Decembrie 1918”, cred că în acești 25 de ani, comparativ cu alte instituții e puțin, dar sunt ani de continuitate în care universitatea a crescut și s-a dezvoltat sănătos și având o poziție respectată în arealul învățământului superior din România. Acești 25 de ani poate fac cât un secol. În acești ani am avut în jur de 20.000 de absolvenți care au reușit să învețe ceva la Alba Iulia și să ne reprezinte cu cinste acolo unde au ajuns să profeseze. Sunt lucruri importante, spuneam de foarte multe ori că în jurul unei universități se dezvoltă totul”, a spus Daniel Breaz.

Fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu (senator PSD) și-a început discursul vorbind despre importanța municipiului, precizând că la 1 Decembrie ar trebui să fie cât mai mulți la Alba Iulia. Apoi s-a adresat primarului Mircea Hava, aflat în sală și nu în ultimul rând a avut un mesaj pentru tineri, precizând că în universitate ”învață să facă față joburilor care nu s-a născut încă”.

Mihail David - 2020

”Universitatea, stimate domnule primar, chiar dacă Cetatea dă strălucire municipiului Alba Iulia, Universitatea e cea mai importantă instituție de aici și m-am adresat dumneavoastră că aș vrea să nu vă supărați (…) ;-am bucurat de fiecare dată când v-am văzut la sărbătorile universității, pe dvs. și pe toate autoritățile locale că țin aproape de această instituție. O instituție de învățământ, dincolo de faptul că are regulile ei și fără îndoială modul de a transmite generațiilor tinere cunoaștere, cred că în primul rând formează caractere”, a spus Ecaterina Andronescu.

Răspunsul primarului Mircea Hava a venit la mai puțin de o oră, când acesta a fost invitat pe scenă să spună câteva cuvinte.

”Mulțumesc celor care au trudit să înființeze universitatea, mulțumesc domnului prim-ministru de atunci și prietenului nostru, domnul Petre Roman (n.a. prezent în sală) că a înțeles că în Alba Iulia e necesară universitatea. Această universitate a crescut datorită studenților, profesorilor, celor care au înțeles că Universitatea e legată de oraș, celor care am înțeles că e cea mai importantă instituție din oraș. Doamna ministru (n.a. Ecaterina Andronescu), am făcut-o demult și chiar avem o hârtie, o hotărâre prin care spunem că universitatea e prima instituție din Alba Iulia. Lucrul acesta mă bucură foarte mult. Orice, aproape orice manifestare pe care o promovează universitatea, apare și primăria Alba Iulia, pentru că așa trebuie și noi așa înțelegem”, a spus Mircea Hava.

Desfășurarea festivității poate fi urmărită în filmarea de mai jos.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

21 Comentarii

recul 18 noiembrie 2016 at 11:04

Felicitari d-lui av.Ioan Rus artizanul acestei institutii,care nu se vede in foto.Ati uitat stimati” diriguitori vremelnic in functii actuale”???Tot de acest „mot adevarat” se leaga si functionarea la Alba Iulia a Curtii de Apel si a Regiunii de DezvoltareVII Centru!!!

M.D. 19 noiembrie 2016 at 9:48

Culmea e că fix pe avocatul Ioan Rus l-au omagiat inainte de toate, am fost in sala ca invitat. I-a chemat pe toti cei care au infiintat universitatea si chiar si familiile rectorilor care nu mai sunt in viata. Au fost momente foarte faine de multumire si au dat distinctii. Deci… mai incet cu rautatile ca e un colectiv de nota 10. Presa nu prinde tot ca nu stie ce.

recul 18 noiembrie 2016 at 11:06

Iar PDL-ul in fata???

DOICIU MAN 18 noiembrie 2016 at 11:34

ce cauta popii acolo ???? cum de nu-i cauta dna -ul ?

Geo 18 noiembrie 2016 at 11:59

Universitatea 1 Aprilie

Papa Pius 18 noiembrie 2016 at 12:15

Sic transit gloria mundi!

fane de la sifoane 18 noiembrie 2016 at 14:01

in traducere: Asa trecea Grigore muntii!

VECCHIA MANIERA 18 noiembrie 2016 at 15:10

Au ceva absolventi cu carte de vizita pana acum? Nu de alta, dar toti profii lor sunt abbsolventi pe la alte universitati. Tocmai astazi am vazut la stiri ca Romania nu are universitati de 5 stele…sunt vreo cateva cu 4, apoi, Dumnezeu cu mila…Resita, Alba, Petrosani, Baia Mare, Bacau, Faurei, Calafat, Bucerdea, Spini…

anonimus 18 noiembrie 2016 at 16:31

Sa stii ca au. Judecatori , prim procurori , avocati sunt absolventi de 1 Decembrie. Cativa directori de sucursale bancare la fel. Asa ca fii fara grija..,.daca vrei sa inveti , inveti si in cap !

Ivan 18 noiembrie 2016 at 18:49

Sa stii ca Alba e centru universitar de 4 stele si, pe langa asta, are cel mai bun calificativ ARACIS. Informeaza-te mai bine, lasa stirile TV 🙂

tamerlan 19 noiembrie 2016 at 19:31

ati uitat moeciu,Vinerea, Tartaria, Blaj spiru caret, Campeni, Munteni, Orastie, Matisesti, ..

cititorul 18 noiembrie 2016 at 17:00

Felicitari d-lui av.Ioan Rus artizanul acestei institutii ” Mot adevarat”

Angela Ceoriceanu 18 noiembrie 2016 at 17:44

Vivat,crescat,floreat! Orice început e greu.Curaj profesorilor inimoși ,răutăți și invidii vor fi mereu.Sunt mândră că în clădirea în care am urmat cursurile gimnaziale se continuă activitatea didactică la nivel universitar.La mulți ani!

Destepta-te romane! 19 noiembrie 2016 at 0:14

DOICIU MAN … se pregatesc sa-ti cante prohodul!

tamerlan 19 noiembrie 2016 at 19:12

Daca am am fi sinceri ,am recunoaste

tamerlan 19 noiembrie 2016 at 19:26

Daca am am fi sinceri ,am recunoaste ca multe asa-zise universitati din Romania nu ar trebui sa existe. dar nu suntem,si multi lenesi isi fac veacul,taind iarba la caini in aceste locuri caldutze.mancand inutil bani care lipsesc dureros in alte parti. daca am fi…claditi-va un viitor sigur alaturi de noi.. mda

Prof. Stefan T. 20 noiembrie 2016 at 8:34

Orice albaiulean cu un minim bun simt, chiar daca e absolventul altei universitati (cazul meu),sau chiar daca lucreaza la alta universitate de prestigiu(cazul meu) trebuie sa dea dovada de decenta, de spirit de adevar si sa taca, daca nu are ceva frumos de spus despre spiritul academic ce a pus stapanire pe municipiul Alba Iulia, odata cu infintarea acestei universitati. Alba Iulia este un oras universitar-iata un adevar de necontestat. Alba Iulia este cu totul altceva de cand studentii intregesc peisajul citadin. Este mai frumoasa si plina de viata. Profesionalismul si daruirea cadrelor didactice nu poate fi anulata de aprecieri meschine a unuia sau altuia, care se crede „stapanul inelelor universitare”.

dolfi 20 noiembrie 2016 at 13:51

ce cuvinte frumoase… dar in universitatea amintita mai sus, e plin de unchi/matusi si nepoti/nepoate, respectiv politruci si lingai de partid culmea din acelasi partid in care e… dl. rector.

Phœbe 20 noiembrie 2016 at 15:18

@Prof
infintarea ? :)))))
ați spus totul !

recul 21 noiembrie 2016 at 8:54

Carcotasii sa stie ca e normal ca Alba iulia sa aiba o universitate.Bine s-a spus ca in 1622 a luat fiinta Colegiul Academic Bethlen-prima institutie de inv.superior din actuala Romanie(atunci Principatul Transilvaniei).Inainte cu 25 ani de la infiintare,Alba Iulia avea un Institut Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar,care functioneaza si in prezent In subordinea Univ.B.B.Cluj Napoca,pt.ca nu au vrut ungurii in subordinea Univ.A.I.De asemenea,demn de remarcat ca tot la Alba Iulia,dupa Marea Unire de la 1918 a luat fiinta primul liceu romanesc”Mihai Viteazul”,actualul Colegiu National HCC..

che guevara 21 noiembrie 2016 at 14:59

praf in ochi … „centrul universitar”alba iulia … haha 🙂

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...