FOTO, VIDEO. Președintele Klaus Iohannis, vizită în parcul Unirii de la Alba Iulia

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Președintele Klaus Iohannis a efectuat luni o vizită în parcul Unirii din Alba Iulia, după ce a participat la ceremonia de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”.

Decizia președintelui de a veni la Alba Iulia, la deschiderea anului școlar, a fost luată, cel mai probabil, în contextul anului Centenar. După participarea la ceremonia începutului de an școlar 2018-2019, șeful statului a făcut și o vizită pe șantierul din parcul Unirii, unde i s-au prezentat lucrările și stadiul în care se află în prezent.

ELIT

Însoțit de edilul Mircea Hava și de Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, șeful statului a poposit mai mult timp în zona în care va fi construit monumentul Unirii.

Monumentul Unității Naționale, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse,  și va avea circa 20 de metri înălțime.

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei. Zece milioane de lei sunt pentru drepturile de autor și construcția monumentului.

Pe lângă monument, s-au alocat bani și pentru amenajarea parcului unde acesta va fi amplasat. Astfel, un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria.

Podul va traversa cel mai important parc din oraş şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

marius 10 septembrie 2018 at 18:24

parc- crap: o frumoasa poza cu intaiul om din stat. Pacat ca merge.

Comentariile sunt oprite