Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Cum se urcă elicele uriașe pentru turbinele din parcul eolian de pe Muntele Bihor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

elice parc eolian27După ce am prezentat convoiul de transport agabaritic cu elicele pentru parcul eolian de pe Muntele Bihor, acesta tranzitând orașul Câmpeni pe DN 75 spre Arieșeni, ulterior am făcut o deplasare la locul unde acestea vor fi amplasate, sub vârful Curcubăta Mică, la o altitudine de aproximativ 1600-1750 m.

Vedeți și FOTO -VIDEO: Transport agabaritic cu piese de turbină eoliană, pe DN 75 Turda-Arieșeni. Elice imense pentru investiția în parcul eolian de pe Muntele Bihor

Pentru a urca componentele celor cinci centrale eoliene pe Muntele Bihor, drumul de acces folosit este cel de pe Valea Șteiului, care pornește din DN 75, de la aproximativ 1 km depărtare de centrul comunei Arieșeni. Deoarece acest drum comunal era foarte greu accesibil și deteriorat din cauza intemperiilor naturii, beneficiarul a trebuit să refacă drumul pe cheltuiala proprie și să-l continue până la cele cinci locații unde vor fi amplasate turbinele eoliene, în total reabilitând aproximativ 16 km: l-a lărgit în locurile îngustate și în curbele strâmte, l-a nivelat și tasat cu piatră măruntă, a consolidat podețele, astfel că acum se poate urca pe Muntele Bihor, pe vârfurile Curcubăta Mare și Curcubăta Mică, cu orice fel de autoturism pe vreme uscată, fără a avea dotări speciale pentru munte. Din repararea acestui drum vor beneficia atât localnicii care, pe timpul verii, dețin aici colibe pentru creșterea animalelor, cât și turiștii care au început să vină deja în număr mult mai mare pentru a admira frumusețea panoramei de la o altitudine maximă de 1849 metri.

Turbinele aduse în cele două convoaie au fost descărcate aproape de centrul comunei Arieșeni, unde erau pregătite utilajele pentru transportul acestora, iar una dintre ele a fost urcată în după-amiaza zilei de duminică. Pentru a putea duce pe munte elicea lungă de 47 de metri și o masă de 6,5 tone, firma care a asigurat transportul pentru beneficiar a elice parc eolian32folosit un utilaj special numit ”blade lifter” cu o masă de 60 tone care ridică elicea în poziție oblică până la un unghi de 60° pentru a nu atinge copacii, utilajul hidraulic fiind condus din telecomandă de 3 specialiști care merg în fața lui și îl dirijează pe drum. Pe tot traseul, utilajul a fost urmat de un autocamion pentru transport de gabarit depășit, care îl împinge în caz de nevoie pe pantă.

Un reprezentant al firmei care asigură transportul a precizat că distanța până la destinație ar trebui parcursă în aproximativ 7 ore dacă nu se ivesc probleme, dar primul transport a durat mai mult până specialiștii s-au familiarizat cu traseul. Elicea urcată azi pe munte a fost cea de-a treia din cele 15 care trebuie instalate pe cele cinci turbine înalte de 105 metri, prima turbină a fost asamblată, iar lucrările de construcție a parcului ar trebui finalizate în această toamnă.

Parcul eolian de pe Muntele Bihor cu o capacitate instalată de 11,5 MW este o investiție de aproximativ 25 milioane euro a S.C. Energo Proiect S.R.L. Cluj Napoca prin proiectul ”Amenajare parc eolian Curcubăta”, din care asistența financiară nerambursabilă depășește cu aproximativ 3,5 milioane lei jumătate din valoarea totală a proiectului.

Ovidiu Culda

[nggallery id=1215]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea