Rămâi conectat

Sport

FOTO-VIDEO: Cornel Timar, uriașul talent din Alba: “Cu Steaua și Craiova, în 1991, în Cupă, au fost meciurile vieții!”

Publicat

în

Cornel Timar a fost considerat unul dintre uriașele talente fotbalistice din Alba ultimelor trei decenii. Supranumit “Van Basten de Alba Iulia”, mijlocașul Unirii Alba Iulia a fost un jucător exponențial pentru divizionara secundă în campania istorică din 1991, când trupa condusă de Cornel Țălnar a ajuns în semifinalele Cupei României, o performanță uluitoare a acelor vremuri, neegalată până în prezent.

Disputele cu Steaua și Universitatea Craiova au fost meciurile vieții pentru mine, ca om și fotbalist. În acea primăvară, acum trei decenii, am trăit cea mai mare nebunie din carieră, vremuri incredibile”, și-a amintit Cornel Timar (51 de ani), stabilit din 2004 în Cisnădie.

*Cârțu l-a ofertat în direct

Din postura de divizionară secundă, Unirea Alba Iulia a avut parte de arbitraje potrivnice în meciurile cu Steaua și Universitatea Craiova, granzii Diviziei A, ce nu concepeau să se împiedice de “ciotul” lui Țălnar.

Electrica Furnizare Discount

În manșa tur a sferturilor de finală, în «Ghencea», la 1-1 am scăpat singur cu Bumbescu, l-am driblat, m-a secerat, însă fundașul advers nici măcar cartonaș galben nu a primit, deși era «roșu» direct întrucât scăpam singur spre poartă!”, a rememorat Cornel Timar, care în prezent nu mai are nicio tangență cu “sportul rege”, fiind agent de pază la un supermarket.

Citește și: FOTO-VIDEO, Gică Bran: “Unirea Alba Iulia se lua la trântă cu oricine din Divizia A! Am dovedit cu Steaua și Craiova, în Cupă!”

“În primul meci din semifinale, în «Bănie», a fost mai dur. Și acum simt în cap cotul aplicat de Nicolae Zamfir la faza în care oltenii au făcut 2-0 (n.r. – minutul 28, golul fundașului oltean). Asta pe lângă golul anulat lui Iani Mitracu, deși Prunea s-a băgat în Săndoi, lucru recunoscut de toți după meci”, a adăugat Timar.

În 29 mai 1991, pe “Cetate”, regretatul Neluțu Popa, golgheterul all-time al “alb-negrilor” l-a ridiculizat pe Florin Prunea, goalkeeper-ul echipei naționale, cu un hat-trick, goluri în minutele 48, 71 și 78. Ba mai mult, în minutul 89, Tmar a irosit o ocazie de a desăvârși minunea, a marca pentru 4-0 și a trimite dramatica întâlnire în prelungiri.

Unirea a realizat atunci un meci extraordinar, ne-a ieșit aproape tot, simțeam că zburdăm! Am pus la colț viitoarea câștigătoare a eventului național. La 3-0, toată lumea era înnebunită, iar noi parcă în transă, credeam că ne calificăm, deși am început returul cu un handicap ce părea insurmontabil. Mai era cam un sfert de oră, iar antrenorul Sorin Cârțu a intrat pe teren, a căutat pretexte pentru a întrerupe meciul și a ne tăia elanul”, a adăugat Timar.

Pe atunci, blondul fotbalist ce încânta tribunele era în atenția majorității echipelor din Divizia A, fiind râvnit de “U” Cluj, Inter Sibiu sau Poli Timișoara, avide să obțină semnătura unui fotbalist de mare viitor.

“Pe mine nu mă interesau banii! Tot timpul ca fotbalist mi-am dorit să fac spectacol! După returul de la Alba Iulia, Cârțu m-a ofertat în direct să merg la Universitatea Craiova. N-am vrut, am refuzat echipa campioană! Am rămas acasă… “, a menționat talentatul jucător.

*Un destin neîmplinit: închisoare la Aiud!

Fostul idol al suporterilor uniriști a avut parte de un destin deloc fericit, cariera nefiindu-i nici pe departe pe măsura potențialului uriaș, mai degrabă un amalgam de “lumini și umbre”, un talent sufocat de capriciile de dincolo de gazon. Timar a ajuns în 1998 în închisoare la Aiud, pentru că a furat o geacă dintr-o discotecă, primind pedeapsa maximă: 3 ani! Asta deși, la 20 de ani, era înregimentat de Dinamo, antrenată de “Il Luce”. Firesc, a ajuns la lotul național de tineret al României, unde a fost coechipier cu Răducioiu, Stănici sau Răchită, pentru diverse meciuri internaționale.

Eu am fost așa, mai casnic, atașat de casă! Mergeam la convocare la Națională cu trenul până la Gara de Nord, dar cu următorul mă întorceam la Alba Iulia”, povestește, amuzat, Cornel Timar (foto, rândul de jos, al doilea din stânga, urmat, în dreapta sa, de regretații Georgescu și Brumaru).

În același mod proceda, înainte de 1989, un alt boem, Ovidiu Maier, pe când era la ASA Tg. Mureș: Cornel Cacoveanu îl urca în tren, duminica, după meciurile de Divizia B, iar după 3 zile, primea telefon de la Federație că Maier nu s-a prezentat (evident că “Motanul” cobora la prima haltă și mergea la Ocna Mureș!)

Unirea Alba Iulia a reușit în 1991 un parcurs de poveste în Cupa României, iar acum 3 decenii în primăvara acelui an, a izbutit să pună la respect cele mai bune echipe din țară (au terminat la egalitate de puncte în acea ediție, pe primele două locuri în Divizia A), Steaua București – în sferturile de finală (1-1 în “Ghencea”, ulterior 3-0 la “masa verde”, și 1-2 pe “Cetate”), respectiv Universitatea Craiova (0-4 și 3-0 la Alba Iulia) – în semifinale, oltenii adjudecându-și atunci ultimul event național.

Publicitate

Sport

În weekend, la Alba Iulia, turneu de volei pe nisip, “La Poarta Cetății”

Publicat

în

În perioada 6-8 august, la Alba Iulia, se desfășoară ediția a treia a turneului național de volei pe nisip “La Poarta Cetății”. Locația de desfășurare a evenimentului este în imediata apropiere a Porții I a Cetății Alba Carolina.

Competiția, organizată de ACS Total Sport Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei muncipiului Alba Iulia și a societăților comerciale Coman Center, Florida Construct și Asia Shop, se dispută pe două secțiuni. Este vorba despre turneul masculin (21 de echipe) și cel feminin (12 echipe), rezultând un număr de 66 de jucători de volei pe nisip din toate zonele țării (Alba Iulia, Cluj-Napoca, București, Sibiu, Brașov, Oradea, Galați, Brăila), care se vor întâlni pentru o demonstrație de volei de calitate. Meciurile până la finale vor fi disputate în sistemul “două seturi din 3” până la 15 puncte, iar finalele se vor derula în același sistem, dar până la 21 de puncte.

Întrecerea va debuta vineri, 6 august, începând cu ora 9.00, iar meciurile se vor desfășura inclusiv în nocturnă. Finalele și festivitatea de premiere sunt prevăzute duminică, 8 august. Mulțumită sponsorilor, vor fi acordate premii în bani la fiecare categorie: locul întâi – 800 lei, locul doi – 500 lei, locul trei – 300 lei.

Electrica Furnizare Discount

Pentru buna desfășurare a meciurilor, micuții sportivi de la ACS Total Sport Alba Iulia s-au oferit voluntari, iar intrarea va fi gratuită. “Spectatorii, atât cei mici, cât și cei mari sunt așteptați în tribună. O să fie spectacol sportiv”, au transmis reprezentanții organizatorilor.

Citește mai mult

Sport

Cu Ciorgovean și Toilă, Unirea Alba Iulia și-a asigurat poarta! Sinescu: “Dacă rămân cei patru, mai vreau 3-4 achiziții”

Publicat

în

Unirea Alba Iulia a reușit într-un timp relativ scurt să-și securizeze buturile, prin aducerea a doi tineri portari: Dragoș Ciorgovean (n. 1999, Hermannstadt, ultima dată la Viitorul Șelimbăr) și Cristian Toilă (n. 2001, Sport Team București, campionatul trecut la CSO Cugir), iar din acest punct de vedere antrenorul Sinescu este mulțumit. Rareș Sporea, titularul ultimelor sezoane a plecat la Flacăra Horezu, iar în Cupa României, la Galda de Jos, a debutat tânărul Alex Sîntoma (n. 2002), un goalkeper neexperimentat.

În contextul apăsării restanțelor financiare, ce au ajuns la 6-8 luni neachitate, pentru “alb-negrii” este important dacă vor reuși să conteze și în viitorul campionat pe experimentații Al. Giurgiu, Fetița (cei doi au evoluat în amicalul cu CSM Deva), Selagea și F. Morar, ce au propuneri de la celelalte divizionare terțe din județ. Absenți la meciul cu Industria Galda de Jos, din turul întâi al Cupei României, cei patru s-au prezentat la antrenamentele albaiulienilor însă nu e sigură, din motive financiare, continuarea în Cetatea Marii Uniri.

“Sunt foarte mulțumit cum se pregătesc, adevărate modele pentru cei tineri. Dacă s-ar rezolva situația lor, aș mai dori 4 achiziții. M-ar mulțumi un asemenea lot, ținând cont de circumstanțele actuale și zbuciumul existențial de la club”, a precizat Valentin Sinescu.

Electrica Furnizare Discount

Obligat de împrejurări, antrenorul din Ploiești a promovat masiv din propria pepinieră. Este vorba despre tinerii Dehelean, P. Dani, A. Moldovan, Sebaș, Jurj, Fl. Marcu, C. Dănilă și Oneț, plus revenirea lui Lupea, rezultând un efectiv cu o medie de vârstă extrem de scăzută. Chiar dacă Baksi a anunțat că intenționează să renunțe la activitatea fotbalistică, Unirea Alba Iulia mai are la îndemână fotbaliști promițători precum Haj, V. Codrea, Bârdea, Mâlnă sau Pocol.

Următoarele teste sunt cu Energia Săsciori (vineri, 6 august, ora 18.30, pe terenul secund al Stadionului “Cetate”), CSM Deva (14 august, deplasare), căutându-se oponent pentru ultima repetiție, aceea din 21 august.

Citește mai mult

Sport

CS Ocna Mureș a schimbat liniile: R. Bartoș, A. Anghel și Ov. Truță au semnat, nouă plecări din efectiv

Publicat

în

Divizionara terță din orașul salin are iarăși o vară agitate în privința alcătuirii lotului cu care va aborda a doua stagiune consecutivă în Liga a 3-a.

După ce și-a asigurat permanența la acest nivel în urma barajului cu CS Iernut, sub comanda lui Gabriel Cotoară, tânărul tehnician ce a bifat un mandat de doi ani, fără a i se mai prelungi contractul, CS Ocna Mureș l-a instalat pe banca tehnică pe Paul Ciucă, cel mai longeviv antrenor din Alba, cu peste șase ani petrecuți la Industria Galda de Jos.

Și, încet încet, “alb-albaștrii” au început să bifeze achiziții, importante pentru acest nivel fotbalistic, mijlocașul D. Lupșan (Unirea Alba Iulia), fundașul Cioplântă (ex-Industria Galda de Jos, nu a evoluat în ultimul an), mijlocașul nigerian Best Tegbo (a jucat câteva meciuri la Unirea Ungheni, în primăvară, și el cu trecut la Industria Galda), atacantul Ceaca (Sănătatea Cluj). De curând, ocnamureșenii au mai realizat alte trei transferuri, respectiv jucătorul de bandă dreapta Robert Bartoș (n. 2002, Viitorul Ardealul Cluj), mijlocașul Ovidiu Truță (2001, ex-CS Zlatna, UTA Arad și Industria Galda de Jos) și portarul Andrei Anghel (n. 2003, a debutat la Industria în ultima etapă a turului, foto, în mov).

Electrica Furnizare Discount

Din lotul campionatului precedent au rămas Vl. Ignat, M. Decean, Frențiu, Haiduc, Cl. Marcu, Socaci, Guț, T. Cristea (accidentat de lungă durată), Cioară, Al. Kiraly, Cunțan, Moise, Neșan (n. 2003, a revenit după împrumutul la Inter Singer, Liga a 4-a Mureș). Din efectivul stagiunii trecute, au plecat 9 jucători, după cum urmează: C. Lazăr (în Anglia), G. Goronea (Sticla Arieșul Turda), M. Domșa (CS Universitatea Alba Iulia), Isac și Vădan (Sănătatea Cluj), Chișu (antrenor-jucător Unirea Triteni), Tocu (Industria Galda de Jos), Uță (Spicul Daia Română), Angeru (nu s-a prelungit contractul).

Suntem în negocieri cu încă trei jucători și sperăm să finalizăm tratativele cât mai repede”, a spus președintele Ioan Paul. Astfel, se poartă tratative cu doi jucători tineri, juniori, din Republica Moldova, ce au câștigat campionatul trecut finala Under 19, cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj, chestiunea fiind legată de asigurarea transportului, cazării și meselor.

Eliminată din Cupa României, după 0-2 la Stremț, CS Ocna Mureș a jucat un amical cu Olimpia Aiud, scor 8-2, iar sâmbătă va disputa un nou joc de verificare, pe “Aiudelul” în compania aceluiași oponent (ora 10.30). A mai fost testul de la Cugir (0-2) și în țintar mai sunt prevăzute disputele cu CS Hunedoara (14 august) și returul cu Metalurgistul Cugir (21 august).

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare