Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO-VIDEO Alba Iulia: Mii de tineri au spus “NU consumului de droguri”, într-un marş de sensibilizare a opiniei publice

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproximativ 3000 de elevi din unităţile şcolare din judeţul Alba împreună cu cadre didactice dar şi mulţi alţi albaiulieni au participat astăzi, 10 mai, la un marş de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri, cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”.

Cu toţii au scandat şi au purtat lozinci sau pancarte cu mesaje antidrog:”În faţa drogurilor nu suntem diferiţi” „Cu drogurile nu te joci!”, „Consumul drogurilor te consumă!”, „Crezi că ştii totul despre droguri?”, „Nu aştepta să-ţi pară rău, spune NU drogurilor din prima zi!”, „Tinerii spun NU drogurilor!”.De asemenea, a fost desfăşurat un drapel naţional de 50 de metri, ia unii dintre participanţi purtau steaguri tricolore.

 În deschiderea marşului a luat cuvântul Claudiu Dușa , coordonator CPECA Alba, după care s-a citit Declaraţia antidrog a elevilor din Alba Iulia realizată de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor Alba în colaborare cu specialiştii CPECA Alba.

La manifestare a participat şi inspectorul şcolar general Dorin Sandea: „Aş vrea să vă îndemn, fără prea multă teorie ca la şcoală la lecţii, să evitaţi aşa numitele droguri uşoare, nevinovate, plăcute începând de la nevinovata cafea, care luată în exces devine drog, de la nevinovata, „plăcuta”, uneori frumos mirositoarea ţigară, care, ca orice ispită uneori e plăcută dar este un drog, cu sute pâna la mii de toxine pe unitatea de lungime, şi de ce nu alcoolul. Vă îndemn la măsură, la echilibru, pentru că oricând există o măsură acceptată, şi vă doresc să fiţi pentru toţi colegii voştri un exemplu”, i-a sfătuit pe tineri Dorin Sandea, în discursul său.

 Tot în deschidere, participanţii au avut parte de un spectacol de muzică uşoară şi folk oferit de tinere talente albaiuliene. Antinia Simion, Miruna Bianu, Roxana, Goşa Şerban, Leş Damaris, Laura Todică şi Leş Claudiu au cântat câteva melodii pentru cei prezenţi astăzi în Piaţa Cetăţii.

 Majoritatea dintre participanţii la marş au purtat tricouri inscripţionate cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”,  realizate de Consiliul Judeţean Alba şi au distribuit materiale informative privind riscurile consumului de droguri. De asemenea, au afişat  2 bannere ale CPECA Alba şi pancarte cu acest slogan.

Surpriză! Printre participanţii la mitting s-a aflat şi un elev care pe tricou avea scris “legalizaţi marijuana”, unul dintre drogurile de risc.

UPDATE: Pentru mesajul transmis  tânărul s-a ales cu  o amendă de 250 de lei

Potrivit reprezentantului  IJJ Alba,  Cosmin Jurcoveţ, este vorba despre doi tineri, care au primit câte o amendă de 250 de lei pentru  „instigare la tulburarea adunării publice”.

 Marşul s-a desfăşurat în municipiul Alba Iulia pe traseul: Piaţa Cetăţii (Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia)  – Str. Unirii – Str. Nicolae Iorga – Hotel Cetate – Parc Cetate – Bulevardul Transilvaniei până la monumentul Eroilor Revoluţiei (intersecţia bulevardelor Transilvaniei şi Revoluţiei 1989) şi retur.

 Acţiunea era programată, inițial, în cadrul săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, însă a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.

 Evenimentul a fost organizat de Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba şi Consiliul Judeţean al elevilor Alba.

Discursul coordonatorului CPECA Alba, Claudiu Dușa

Doresc să vă mulţumesc pentru participarea într-un număr atât de mare la această acţiune – marşul denumit „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”, organizat în scopul sensibilizării opiniei publice cu privire la riscurile şi consecinţele consumului de droguri; în acest mod, împreună, putem contribui la diminuarea efectelor acestei probleme sociale cu care ne confruntăm şi ne oferim reciproc sprijin-putem fi uniţi împotriva oricărei forme de consum sau trafic de droguri.

Unul din inamicii omului modern este drogul. Consumatorul de droguri are probleme reale, în relaţia cu familia, cu societatea şi cu propria viaţă, context în care izolarea consumatorilor de droguri poate deveni definitivă, în ciuda faptului că cel care consumă droguri are nevoie de asistenţă. În lupta cu drogurile sunt esenţiale voinţa de a renunţa, conştientizarea dependenţei, recunoaşterea statutului de consumator dependent şi dorinţa unei vieţi independente şi normale. Alături de consumatorul de droguri are de suferit întreaga familie. Se crează sentimente de vinovăţie, cei dragi se simt responsabili şi se acuză că nu au înţeles la timp ceea ce se petrece cu semenul lor.

Drogul este o capcană din care se iese cu greu sau nu se iese niciodată, dar datoria noastră este să le întindem mâna. Dacă pentru unii drogul este la început un refugiu, până la urmă, consumul de droguri devine patimă.

Comunitatea în care „prinde” consumul de droguri se regăseşte în faza de dezorientare culturală. Această dezorientare priveşte în special tinerii care se află în căutarea propriei identităţi sociale. Tinerii aflaţi în aceste împrejurări, deseori asociază consumul de droguri cu o cultură alternativă, a contrariilor, opusă unei comunităţi în care nu se simt integraţi.

SĂ NU UITĂM NICIO CLIPĂ CĂ ÎN FAŢA DROGURILOR NU SUNTEM DIFERIŢI!

În încheiere aş dori să mulţumesc Consiliului Judeţean Alba,  Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba, Consiliului Judeţean al elevilor Alba care împreună cu CPECA Alba au organizat această manifestare.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea