Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO-VIDEO Alba Iulia: Mii de tineri au spus “NU consumului de droguri”, într-un marş de sensibilizare a opiniei publice

Publicat

în

Aproximativ 3000 de elevi din unităţile şcolare din judeţul Alba împreună cu cadre didactice dar şi mulţi alţi albaiulieni au participat astăzi, 10 mai, la un marş de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu riscurile şi consecinţele consumului de droguri, cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”.

Cu toţii au scandat şi au purtat lozinci sau pancarte cu mesaje antidrog:”În faţa drogurilor nu suntem diferiţi” „Cu drogurile nu te joci!”, „Consumul drogurilor te consumă!”, „Crezi că ştii totul despre droguri?”, „Nu aştepta să-ţi pară rău, spune NU drogurilor din prima zi!”, „Tinerii spun NU drogurilor!”.De asemenea, a fost desfăşurat un drapel naţional de 50 de metri, ia unii dintre participanţi purtau steaguri tricolore.

 În deschiderea marşului a luat cuvântul Claudiu Dușa , coordonator CPECA Alba, după care s-a citit Declaraţia antidrog a elevilor din Alba Iulia realizată de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor Alba în colaborare cu specialiştii CPECA Alba.

Electrica Furnizare Discount

La manifestare a participat şi inspectorul şcolar general Dorin Sandea: „Aş vrea să vă îndemn, fără prea multă teorie ca la şcoală la lecţii, să evitaţi aşa numitele droguri uşoare, nevinovate, plăcute începând de la nevinovata cafea, care luată în exces devine drog, de la nevinovata, „plăcuta”, uneori frumos mirositoarea ţigară, care, ca orice ispită uneori e plăcută dar este un drog, cu sute pâna la mii de toxine pe unitatea de lungime, şi de ce nu alcoolul. Vă îndemn la măsură, la echilibru, pentru că oricând există o măsură acceptată, şi vă doresc să fiţi pentru toţi colegii voştri un exemplu”, i-a sfătuit pe tineri Dorin Sandea, în discursul său.

 Tot în deschidere, participanţii au avut parte de un spectacol de muzică uşoară şi folk oferit de tinere talente albaiuliene. Antinia Simion, Miruna Bianu, Roxana, Goşa Şerban, Leş Damaris, Laura Todică şi Leş Claudiu au cântat câteva melodii pentru cei prezenţi astăzi în Piaţa Cetăţii.

 Majoritatea dintre participanţii la marş au purtat tricouri inscripţionate cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”,  realizate de Consiliul Judeţean Alba şi au distribuit materiale informative privind riscurile consumului de droguri. De asemenea, au afişat  2 bannere ale CPECA Alba şi pancarte cu acest slogan.

Surpriză! Printre participanţii la mitting s-a aflat şi un elev care pe tricou avea scris “legalizaţi marijuana”, unul dintre drogurile de risc.

UPDATE: Pentru mesajul transmis  tânărul s-a ales cu  o amendă de 250 de lei

Potrivit reprezentantului  IJJ Alba,  Cosmin Jurcoveţ, este vorba despre doi tineri, care au primit câte o amendă de 250 de lei pentru  „instigare la tulburarea adunării publice”.

 Marşul s-a desfăşurat în municipiul Alba Iulia pe traseul: Piaţa Cetăţii (Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia)  – Str. Unirii – Str. Nicolae Iorga – Hotel Cetate – Parc Cetate – Bulevardul Transilvaniei până la monumentul Eroilor Revoluţiei (intersecţia bulevardelor Transilvaniei şi Revoluţiei 1989) şi retur.

 Acţiunea era programată, inițial, în cadrul săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, însă a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.

 Evenimentul a fost organizat de Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba şi Consiliul Judeţean al elevilor Alba.

Discursul coordonatorului CPECA Alba, Claudiu Dușa

Doresc să vă mulţumesc pentru participarea într-un număr atât de mare la această acţiune – marşul denumit „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi”, organizat în scopul sensibilizării opiniei publice cu privire la riscurile şi consecinţele consumului de droguri; în acest mod, împreună, putem contribui la diminuarea efectelor acestei probleme sociale cu care ne confruntăm şi ne oferim reciproc sprijin-putem fi uniţi împotriva oricărei forme de consum sau trafic de droguri.

Unul din inamicii omului modern este drogul. Consumatorul de droguri are probleme reale, în relaţia cu familia, cu societatea şi cu propria viaţă, context în care izolarea consumatorilor de droguri poate deveni definitivă, în ciuda faptului că cel care consumă droguri are nevoie de asistenţă. În lupta cu drogurile sunt esenţiale voinţa de a renunţa, conştientizarea dependenţei, recunoaşterea statutului de consumator dependent şi dorinţa unei vieţi independente şi normale. Alături de consumatorul de droguri are de suferit întreaga familie. Se crează sentimente de vinovăţie, cei dragi se simt responsabili şi se acuză că nu au înţeles la timp ceea ce se petrece cu semenul lor.

Drogul este o capcană din care se iese cu greu sau nu se iese niciodată, dar datoria noastră este să le întindem mâna. Dacă pentru unii drogul este la început un refugiu, până la urmă, consumul de droguri devine patimă.

Comunitatea în care „prinde” consumul de droguri se regăseşte în faza de dezorientare culturală. Această dezorientare priveşte în special tinerii care se află în căutarea propriei identităţi sociale. Tinerii aflaţi în aceste împrejurări, deseori asociază consumul de droguri cu o cultură alternativă, a contrariilor, opusă unei comunităţi în care nu se simt integraţi.

SĂ NU UITĂM NICIO CLIPĂ CĂ ÎN FAŢA DROGURILOR NU SUNTEM DIFERIŢI!

În încheiere aş dori să mulţumesc Consiliului Judeţean Alba,  Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba, Consiliului Judeţean al elevilor Alba care împreună cu CPECA Alba au organizat această manifestare.

 

 

Publicitate

Cultură Educație

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Publicat

în

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 15, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în spațiul expozițional din aripa de nord a Sălii Unirii, va fi vernisată expoziția temporară: Achiziții muzeale.

Dezvoltarea colecțiilor patrimoniale este una din liniile de activitate urmate de personalul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Fie că avem în vedere noi descoperiri arheologice, donații sau achiziții an de an colecțiile prestigioasei instituții albaiuliene s-au îmbogățit cu piese de valoare excepțională.

Electrica Furnizare Discount

Un capitol important îl constituie achizițiile de bunuri culturale atât de la diverși colecționari, cât și prin intermediul caselor de licitație. Astfel, în expoziția dedicată achizițiilor muzeale vor putea fi admirate piese de artă (tablouri semnate de Sava Henția), cărți rare (Ceaslov, Govora, 1640), documente, fotografii (o fotografie a memorandiștilor aflați în viață în anul 1935 sau fotografia lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă), ex-libris-uri, piese arheologice, gravuri (principele Transilvaniei Ștefan Bathory, ulterior rege al Poloniei) sau piese numismatice – 1 florin de aur emis de regele Matia Corvinul (Sibiu, 1466).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie 2021. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Luni, 8 noiembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală din Sâncel, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Organizatori ai acestei noi activități din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Sâncel, Consiliul Local Sâncel și Biblioteca Comunală Sâncel. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga Alba la Sâncel va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Ilie Frățilă, primarul comunei Sâncel și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba se va desfășura de această dată în conexiune cu proiectul 2.8 Fondul special – Ion Brad, pentru a-l omagia la el acasă pe cel ce a fost diplomatul, poetul, eseistul, romancierul, memorialistul și traducătorul Ion Brad. În cadrul celor două evenimente va fi lansată cartea „Continuatori în cultură și creație a lui Timotei Cipariu și ai Fraților Brad, născuți în Pănade”, autori Ioan Rațiu, Nadine Rațiu și Ioan Mihălțan, o carte ce se vrea a fi și un omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Partener în organizarea lansării de carte este Asociațiunea ASTRA – despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Electrica Furnizare Discount

Scriitorul Ion Brad se naşte în 8 noiembrie1929 în satul Pănade fiind primul din cei nouă copii ai lui Cornelia şi Traian Brad. După susţinerea bacalaureatului la liceul de băieţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, în 1940, urmează cursurile Facultăţii de Filologie din Cluj. Debutul său are loc în 1947, în revista „Gând tineresc” din Alba-Iulia, cu poezia „Te-am visat”. Editorial debutează cu volumul„ Cincisutistul”, în 1952.

Primul său loc de muncă a fost ca bibliotecar al liceului „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, colaborând la catalogarea documentelor din „Biblioteca Centrală Arhidiecezană”. Ca student la Cluj lucrează la redacţia „Almanahului literar”, sub conducerea lui Miron Radu Paraschivescu, până în 1954. Sub îndrumarea directă a lui Emil Isac începe să alcătuiască ediţia de „Opere alese” a primului poet modern al Ardealului. În perioada 1953-1960 este pe rând secretar al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, redactor-şef al revistei pentru copii „Cravata roşie”, redactor la revista “Luceafărul” și „Scînteia tineretului”.

În 1962 este ales membru al Biroului şi secretar al Uniunii Scriitorilor din România iar anul 1965 îl găsește adjunct al şefului Secţiei de literatură şi artă a C.C. al P.C.R. iar în 1968 devine vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Între anii 1973-1982 este ambasador al României în Grecia, iar după încheierea misiunii diplomatice în Grecia, rămâne în Ministerul Afacerilor Externe unde este însărcinat, până în 1984, cu misiuni speciale în R.F.G., Belgia, Olanda, Anglia și Vatican. În 1984 este numit director al Teatrului „Nottara” iar în 1990 înfiinţează şi conduce editura „Demiurg”.

De-a lungul carierei sale a fost distins cu următoarele premii: Premiul I la concursuri literare pentru lucrările „Proza lui Pavel Dan” şi „Serghei Esenin şi revoluţia rusă”, Premiul „Almanahului Literar’ pentru amplul poem epic „Cincisutistul”; Diploma de onoare pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului; Premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta „Cele patru anotimpuri” și Premiul pentru poezie „Transilvania” în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Cluj. În anul 1999 este distins cu titlul de de Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj. La 6 februarie 2019 moare la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu

Citește mai mult

Cultură Educație

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Publicat

în

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Marți, 2 noiembrie 2021, ora 15, la Museikon va fi vernisată expoziția Altar. Organizarea unui eveniment dedicat artei ne face de multe ori să ne gândim, în sens general, la celebra expresie „dă Cezarului ce este al Cezarului” și să aruncăm totodată o privire mai atentă în trecut, constatând astfel că muzeele sunt, în primul rând, temple menite să adăpostească creațiile artiștilor din diferite vremi, niște sanctuare ale timpului și ale geniului uman.

Prin expoziția Altar, o retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean, deschisă la Museikon începând din 2 noiembrie 2021, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia marchează un nou și însemnat reper în peisajul cultural albaiulian. Totodată, este o bucurie să prezentăm publicului minunatele lucrări ale artistului astfel omagiat, contribuind în acest mod la descoperirea comorilor și oamenilor din orașul nostru, care încă ascunde, departe de privirile ocupate ale trecătorilor, atâtea minunății. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare