Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Tablou inedit, din 1900: Intrarea lui Mihai Viteazul în Braşov, exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

tablou intrarea lui mihai viteazul in brasov01Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marţi, exponatul lunii noiembrie – un tablou în ulei, de dimensiuni mari, semnat de V. Wieniawa Bledowski, datat în 1900 şi realizat la Rucăr. Este vorba despre tabloul care ilustrează intrarea lui Mihai Viteazul în Braşov, la 4 octombrie 1599, într-o perioadă, când, cu aproape două decenii înaintea Marii Uniri din 1918, abia începuse să fie vehiculat chipul domnitorului ca posibil simbol al României întregite.

Gabriel Rustoiu, directorul muzeului, a ţinut să precizeze că a ales acest tablou ca exponat al lunii pentru că la data de 1 noiembrie s-au împlinit 415 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia.

Despre exponat  a  vorbit însă dr. Gabriela Mircea. „Tabloul, datând tocmai din anul 1900, şi realizat în localitatea Rucăr de puţin cunoscuta artistă V. Wieniawa Bledowski, a fost înregistrat eronat în inventarul Muzeului din Cetatea Marii Uniri sub titlul: „Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia”.

În anul 2000, când s-au împlinit 4 secole de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, tabloul a fost folosit la realizarea unei emisiuni filatelice, ce a purtat acelaşi titlu eronat. Lucrarea plastică se cuvine a fi analizată cu atenţie, conferindu-i-se o valoare mai mare decât cea intrinsecă pe care o are.

Ea va intra în galeria picturilor istorice româneşti, deşi nu excelează prin ceva anume şi e tributară curentului manierist.

Se consideră că autoarea a realizat tabloul în urma unei comenzi venite de la cineva din Transilvania, care a avut şi posibilităţi materiale de a plăti pentru creaţie. Ulterior tabloul a intrat în colecţia Muzeului Unirii din Alba Iulia, în timpul lui Adalbert Cserni – fondatorul instituţiei, cu numărul „7” de înregistrare, fiind una din cele mai vechi piese deţinute în colecţie.”

Cei care doresc să admire exponatul lunii noiembrie, o pot face până în data de 2 decembrie, cât piesa va fi expusă publicului larg.

[nggallery id=2548]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea