FOTO ȘTIREA TA| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Alba Iulia: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează

Un fenomen SPECTACULOS a putut fi observat sâmbătă pe cerul de la Alba Iulia: un curcubeu circular, format în jurul soarelui. Fenomenul poartă numele de halou solar.

O aureolă solară formată în atmosferă, despre care meteorologii spun că poate fi văzută destul de rar pe cer, a putut fi observată sâmbătă, în jurul orelor 14.00, deasupra municipiului Alba Iulia.

ELIT

Potrivit specialiştilor, haloul este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiţii atmosferice propice. Meteorologii spun că nimbul apare din cauza reflexiei sau refracţiei luminii în cristale de gheaţă care sunt prezente la nori de mare altitudine.

Pe site-ului descopera.ro, haloul este descris ca un cerc format în jurul soarelui, uneori irizat în culorile curcubeului, datorat interacţiunii dintre lumina solară şi cristalele fine de gheaţă din nori de tip cirrus, aflaţi la 5-10 km înălţime. Cristalele se comportă ca nişte prisme şi oglinzi minuscule, în număr de miliarde, iar spectacolul este dat de fenomene optice precum reflexia şi refracţia luminii în cristalele de gheaţă, precum şi de dispersia care produce descompunerea luminii în cele 7 culori ale spectrului- efectul de curcubeu.

Specialiştii spun că haloul solar se formează mult mai rar decat cel format în jurul lunii şi poate văzut cam o dată la un deceniu. Se spune din bătrani că haloul prevesteşte vreme rea în următoarele 48 de ore, cum ar fi vant puternic, ploi sau temperaturi înalte, însă meteorologii nu au confirmat prin previziuni spusele din popor, mulţumindu-se să marcheze haloul ca pe un fenomen optic. Aceştia spun că haloul este doar un fenomen natural şi nu afectează condiţiile climaterice sau atmosferice.

Fenomenul optic a fost surprins şi fotografiat de Alexandru Andrei Micu din Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...