Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Sistemul de iluminat public din Sebeș va fi extins și modernizat. Investiție de peste 2,1 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mai mult de 3,4 km din sistemul existent de iluminat public din municipiul Sebes vor fi modernizati si reteaua se va extinde cu inca 2 km, cu sprijinul fondurilor nerambursabile REGIO gestionate de ADR Centru. Contractul de finantare nerambursabila al proiectului a fost semnat de catre domnul Dorin Nistor, primarul municipiului Sebes si domnul Simion Cretu, directorul general ADR Centru. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 2,1 milioane lei, fondurile nerambursabile in valoare de aproape 1,99 milioane lei fiind alocate prin Axa Prioritara 3 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 3.1C – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor – sectiunea dedicata iluminatului public.

”Proiectul se realizeaza ca o continuare fireasca a demersurilor si eforturilor pe care Municipiul Sebes le-a facut in ultimii ani in scopul dezvoltarii infrastructurii orasului. Pe strazile propuse prin proiect, iluminatul public este inadecvat din punct de vedere al parametrilor, neadaptat la conditiile de trafic, fiind un mare consumator de energie, ce genereaza costuri de intretinere semnificative. Cand vom finaliza proiectul vom avea un sistem modern de iluminat, care va permite cetatenilor nostri sa circule in siguranta. Am spus mereu ca fondurile europene sunt solutiile eficiente la care trebuie sa recurga administratia, iar pana acum noi le-am atras in educatie si sanatate, am dezvoltat in paralel lucrarile de infrastructura rutiera, iar de azi avem fonduri Regio si pentru iluminat. Rog astfel concetatenii mei sa aiba rabdare pe parcursul lucrarilor, fiindca peste un an vom avea un oras curat si bine luminat”, a declarat domnul Dorin Nistor primarul municipiului Sebes.

Proiectul cu titlul „Modernizare sistem de iluminat public in Cartierul Valea Frumoasei, Str. Mihail Kogalniceanu, Str. Mircea Cel Mare, Str. Sava Hentia si extindere sistem de iluminat public pe Str. Fantanele, din municipiul Sebes” vizeaza cresterea eficientei energetice a sistemului de iluminat public aferent zonelor respective. Valoarea totala a proiectului este de 2.103.881,86 lei, din care 1.999.699,57 lei (respectiv 429.858,03 Euro) reprezinta fondurile europene solicitate, diferenta de peste 17,2 milioane lei fiind contributia municipalitatii la cheltuielile eligibile si neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finantarii a estimat ca termenul de finalizare a investitiilor este data de 31.12.2021.

Vorbind despre acest proiect, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru a precizat: ”Este o veste buna pentru cei peste 6.000 de locuitori ce se afla in perimetrul zonelor vizate de proiect, dar si pentru cei ce tranziteaza orasul. Jumatate din actualul sistemul de iluminat public are o vechime de peste 25 de ani, iar acum va fi modernizat si extins, reducand presiunea atat pe bugetul local, cat si pe cel al cetatenilor. Municipiul Sebes este un oras puternic industrializat, cu o economie dinamica, dar si cu mult trafic, fiind un oras ce face legatura dintre Bucuresti si Cluj sau Timisoara, un nod rutier important pe unde are loc accesul la autostrada, pentru mai mult de un sfert din cetatenii judetului Alba. In acelasi timp, municipiul este ofertant si din punct de vedere turistic, Biserica Evanghelica din municipiu trecand printr-un proces de restaurare cu fonduri Regio in perioada 2007-2013. Pana in prezent, municipalitatea deruleaza proiecte in valoare totala de peste 37 milioane lei, din care mai mult de 28 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile – prin care construieste un liceu si va fi crescuta eficienta energetica a Spitalului din municipiu – toate sustinand dezvoltarea pe termen lung a comunitatii”.

Detalii investitie:

Dupa cum sesizeaza solicitantul, o mare parte din bratele lampilor existente sunt ruginite, scurte, cu bratarile deteriorate, ruginite, oricand exista pericolul de a nu mai putea sustine lampa pe stalp. Punctele de aprindere sunt sub dimensionate, avand un numar de lampi de aprins, mult mai mare decat prevad normativele in vigoare. Majoritatea corpurilor de lampa si a punctelor de aprindere nu mai prezinta garantie si au o durata de viata expirata. Tablourile sunt ruginite, supradimensionate si se defecteaza frecvent fiind necesara inlocuirea lor destul de des, generand costuri suplimentare de intretinere. Crearea si modernizarea sistemului de iluminat public stradal vine cu solutii practice si economice care sa duca la consumuri energetice reduse, costuri minime de intretinere si instalare, realizarea unui climat luminos confortabil, cu un consum minim de energie prin utilizarea cat mai intensa de surse si corpuri de iluminat performante si fiabile, cu o investitie minima. Pe parcursul implementarii proiectului, din bugetul alocat, beneficiarul a prevazut executarea urmatoarelor lucrari: montarea de corpuri de iluminat cu aparate de iluminat cu surse eficiente energetic – tip LED; inlocuirea tuturor bratelor de lampa si a colierelor; montarea de corpuri de iluminat noi pe strazile si stalpii din zonele la care face referire prezentul proiect; montarea la intersectii de corpuri de iluminat suplimentare, unde este cazul; stabilirea programului de aprindere iluminat public in functie de conditiile de trafic auto si pietonal ale municipiului; construirea a 2.005 ml de sistem de iluminat public nou; montarea de stalpi cu panouri fotovoltaice in zonele care permit acest lucru; implementarea sistemului de tele-management la nivelul intregului sistem de iluminat din proiect cu posibilitatea dezvoltarii lui pe teritoriul intregului municipiu.

Prin realizarea acestui proiect Primaria municipiului Sebes urmareste ridicarea gradului de civilizatie, a confortului si calitatii vietii; cresterea gradului de securitate individuala si colectiva; asigurarea sigurantei circulatiei rutiere si pietonale precum si punerea in valoare, printr-un iluminat arhitectural si ornamental adecvat, a zestrei arhitectonice si peisagistice. Realizarea acestei infrastructuri edilitare moderne va asigura functionarea si exploatarea sistemului in conditii de siguranta, va incuraja activitatile comerciale si turistice si va favoriza atragerea investitorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Urs semnalat în satul Muncelul din Baia de Arieș. A fost emis mesaj RO-ALERT

Unirea Ziarul

Publicat

în

Urs semnalat în satul Muncelul din Baia de Arieș. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din satul Muncelul, comuna Baia de Arieș au fost avertizați miercuri noaptea, în jurul orei 23.30, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. ”A fost semnalata prezența unui urs în sat. Muncelul, oraș Baia de Aries. S-a emis mesaj […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea