Ziarul Unirea

FOTO: Regiunea Centru și-a prezentat oportunitățile în spirit european la Ambasada României din Berlin

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cooperare cu Reprezentanța Landului Brandenburg în Regiunea Centru, având susținerea Ministerului pentru Justiție, pentru Europa și Protecția consumatorului din Landul Brandenburg, au realizat o expoziție de excepție la Ambasada României din Berlin.

În cadrul evenimentului s-au prezentat toate cele șase județe din Regiunea Centru, cu materiale comune, româno-germane, pentru a ilustra bunele relații dintre două regiuni europene, o mențiune specială fiind pentru județul Sibiu, care în acest an are statutul de Regiune Gastronomică Europeană. Exponatele principale au călătorit în Landul Brandenburg și în centrul Transilvaniei, la Alba Iulia, apoi la Ambasada Germaniei din din București și vor pleca, săptămâna viitoare, la Reprezentanța Landului Brandenburg de la Bruxelles.

ELIT

Patronat de Excelența Sa domnul ambasador Emil Hurezeanu, evenimentul a reunit circa 100 de invitați care au discutat despre aspectele comune, dar și diferite, între cele două regiuni din Germania și România, dar și despre parteneriatul lor unic, bazat pe valorile europene.

La evenimentul desfășurat la Ambasada României din Berlin au fost prezenți peste 30 de reprezentanți ai Regiunii Centru, delegația fiind condusă de doamna Daniela Câmpean, Președinte CDR Centru și al Consiliului Județean Sibiu, alături de președinții Consiliilor județene din Alba și Mureș – domnii Ion Dumitrel și Peter Ferenc.

Partea germană a fost reprezentată de o delegație de parlamentari de rang federal, condusă de domnul Uwe Schultz, Președintele Comisiei parlamentare pentru România-Republica Moldova-Bulgaria din cadrul Bundestag. Acestuia i s-au alăturat ambasadorii Poloniei, al Republicii Moldova, al Bulgariei, Croației și al Republicii Macedonia de Nord, precum și reprezentanții instituțiilor de stat germane: Cancelaria federală și Ministerul Afacerilor Externe. Landul Brandenburg a fost reprezentat de Ministrul de Justiție, pentru Europa și Protecția consumatorului, domnul Stefan Ludwig, de domnul Marco Buchel, Președintele Comisiei parlamentare de land pentru politică europeană și de alți reprezentanți ai guvernului și parlamentului din Landul Brandenburg, precum și oameni de afaceri, alături de jurnaliști.

În cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale temelor europene din prezent, una dintre acestea fiind toleranța și buna conviețuire a cetățenilor. Expoziția abordează teme ca drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, dezvoltarea socio-economică, relația între om și mediul înconjurător, un accent deosebit fiind pus pe atracțiile turistice.

Expoziția bilingvă concepută în colaborare cu Forumul Cultural German își dorește să contribuie la îmbunătățirea climatului de toleranță și multiculturalism, prin intermediul informațiilor și imaginilor, scopul final fiind cel de a oferi răspunsuri despre evoluția regională europeană și de a stimula privitorii spre noi întrebări privin dezvoltarea relațiilor internaționale.

O prezentare de excepție a Regiunii Centru a avut loc în cadrul Recepției oferite de ES Emil Hurezeanu, eveniment în cadrul căruia au fost expuse sala mare a clădirii românești de pe Dorotheenstrasse, 62-66, Berlin, multe materiale tradiționale și de promovare din întreaga Regiune, editate de fiecare dintre cele șase județe, dar și de ADR Centru.

Vizitatorilor celor șase standuri ale județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu le-au fost prezentate materiale de informare, dar și artizanat, precum și mezeluri și brânzeturi tradiționale, produse de casă din fructe de pădure, vinuri și palincă din inima Transilvaniei, care i-au încântat. Astfel, germanii s-au bucurat de delicioasa gastronomie transilvană, de produse realizate cu suflet și de meșteri extraordinari din fiecare județ, facilitând astfel discuțiile despre oportunitățile, atracțiile deosebite și tradițiile din regiune.

După un eveniment care a durat aproape patru ore, toți participanții s-au considerat mai informați despre posibilitățile de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, dar și despre posibilitățile de investiții în România.

”Discutând cu reprezentanții județelor din Regiunea Centru și cu conducerea Agenției de Dezvoltare, am văzut că se utilizează din plin resursele de know-how dobândite de la partenerii din Germania, atât în procesul de dezvoltare regională cât și în cel privind implementarea proiectelor finanțabile prin fonduri europene în perioada 2014-2020. Colaborarea din ultimii ani dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, prin ADR Centru, a inclus teme privind îmbunătățirea climatului socio-economic și creșterea competitivității regionale, dar și în domeniul schimburilor culturale. Considerăm că acesta este un exemplu bun, chiar și pentru germani”, a declarat ES Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania.

Anul trecut, ADR Centru a marcat aniversarea unui deceniu de parteneriat oficializat la nivel de reprezentanță permanentă între Landul Brandenburg și Regiunea Centru. Aceasta este singura cooperare inter-regională de acest fel din România, aflată în continuă dezvoltare, la același nivel de încredere și respect reciproc și care confirmă încă odată că trăim într-o Europă a regiunilor și a oamenilor. ADR Centru se concentrează pe atragerea cât mai multor fonduri în Regiune, care să sprijine activitatea actorilor regionali în procesul de dezvoltare a Regiunii, să promoveze sursele de finanțare disponibile și oportunitățile locale, pentru a sprijini comunitățile în accederea la o viață calitativ mai bună.

”Când două culturi se întâlnesc pentru prima oară, se remarcă în primul rând diferențe. În decursul timpului, din anul 2002 până acum, am constatat că aceste diferențe, între noi și partenerii din Brandenburg, sunt mult mai mici decât ar părea la o primă vedere. Expoziția noastră își propune să aprofundeze datele istorice și să sublinieze dezvoltarea bilaterală din ultimii ani. Răspunsurile la întrebările privind devenirea istorică și economico-socială a celor două regiuni corespund diferitelor perspective prin care sunt analizate temele abordate. Noi susținem de aproape 17 ani acest parteneriat care a contribuit și contribuie în continuare la soluționarea problemelor de dimensiuni europene.

Această colaborare a pornit dintr-un proiect pentru sprijinirea instituțională și dezvoltarea administrativă în vederea aderării României la Uniunea Europeană. Acum avem un parteneriat real, în care fiecare regiune are drepturi și obligații egale, fără precedent în România și un exemplu pentru Europa. Această expoziție va fi văzută de mii de oameni, la Alba Iulia sau București, la Potsdam, la Berlin și la Bruxelles, unde vor avea loc manifestări dedicate acestui parteneriat. Trebuie să ne promovăm eficient oportunitățile, deoarece conectivitatea și competitivitatea Regiunii noastre sunt pe un trend crescător, în spiritul cooperării transfrontaliere europene”, a precizat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Vești bune pentru polițiști: Curtea Constituțională a decis că anii de școală vor conta pentru pensie

Vești bune pentru polițiști: Curtea Constituțională a decis că anii de școală vor conta pentru pensie Joi, Curtea Constituțională a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro