Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Programul de Guvernare al PNL privind domeniul educației a fost prezentat la Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Liderii PNL cer Guvernului garanții că există preocupare pentru performanță și profesionalism în sistemul de educație

La inițiativa Organizației de Femei a Partidului Național Liberal, filiala Alba, reprezentată de doamnele Oana Badea, Elena Ignat, Rodica Andronescu și Rodica Groza, la Alba Iulia a avut loc, vineri, prezentarea și dezbaterea Programului de Guvernare al PNL privind domeniul educației.

La eveniment au participat lideri naționali ai partidului – Lucia Varga, co-președinte al Organizației de Femei a PNL, Raluca Turcanu, vicepreședinte PNL, Ciprian Dobre, vicepreședinte PNL, Radu Zlati, alături de conducerea PNL de la nivelul județului. În sală au fost prezenți cadre didactice, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai Consiliului Județean al Elevilor, ai ONG-urilor, precum și aleși locali.

conferinta pnl001În preambulul dezbaterii a avut loc o conferință de presă în care invitații de la București au vorbit despre proiectul inițiat și derulat la nivel național de femeile liberale – Politicile PNL în sprijinul familiilor din Romania -, demarat în dorința ”de a face o altfel de politică, o politică a deschiderii către electorat și a transparenței”, după cum a declarat Lucia Varga, ce se va concretiza într-un șir de dezbateri ce se vor desfășura în mai multe orașe din țară: ”De fapt, programul de Guvernare al PNL este parteneriatul pe care partidul îl are cu președintele Iohannis, parteneriat în urma căruia vrem să implementăm împreună proiectul de țară ”România lucrului bine făcut” și vrem, de fapt, să facem din România o țară modernă, o țară în care familiile să trăiască fericite”.

Dezbaterile se vor desfășura pe 5 domenii importante – educație, sănătate, politici sociale, mediu și economie, domenii considerate prioritare pentru bunăstarea familiilor din România.

Una dintre temele esențiale cuprinse în proiectul programului de guvernare al PNL este educația, iar liberalii consideră că este necesar un dialog constructiv cu cadrele didactice, părinții, elevii și reprezentanții administrației locale de a căror opinii și propuneri depinde, în mare măsură, revigorarea educației românești.

lucia vargaAș vrea să le mulțumesc colegelor mele de la Alba pentru că au lucrat împreună și au organizat această activitate. Sunt convinsă că în cadrul dezbaterii vom auzi foarte multe păreri, vom prelua observațiile, întrebările, propunerile pe care ni le va face publicul participant și pe care le vom insera în programul de guvernare. În perioada următoare PNL va fi deschis la toate propunerile care din dinspre societate, va fi deschis către specialiști în mod deosebit și sunt convinsă că o parte din femeile din România vor face pasul către PNL. Le așteptăm mai ales pe cele care au experiență, sunt femei de calitate și care pot aduce plus-valoare partidului”, a spus co-președinta OF al PNL, Lucia Varga.

Viziunea de la nivel național a conducerii Organizației de Femei se îmbină extrem de armonios cu munca în județ a doamnelor din partid, care de fiecare dată au reprezentat un punct de expertiză, profesionalism și corectitudine în politica partidului. Suntem într-o ofensivă clară de profesionalizare a ceea ce înseamnă activitate politică a PNL, și în același timp de convingere cu argumente și soluții a societății, că Partidul Național Liberal este pregătit să preia guvernarea, deoarece are în momentul de față atât profesioniști, cât și o viziune care să răspundă problemelor cu care se confruntă societatea românească”, a spus, la rândul, său vicepreședintele PNL Raluca Turcan.

Referindu-se la tema dezbaterii de astăzi, educația, ea a declarat că, în opinia sa, în ultimii doi ani, în acest domeniu s-au produs ”niște abuzuri uriașe, niște regrese de la criteriile de calitate și performanță așteptate atât din partea societății cât și din contextul internațional”.

raluca turcanLiderul liberal consideră că Legea Educației Naționale a fost ”mutilată” printr-o serie de Ordonanțe de Urgență: ”O lege de căpătâi a sistemului de educație a fost mutilată de către guvernarea PSD într-o proporție mai mare de o treime prin Ordonanțe de Urgență. Acest lucru s-a întâmplat din interes politic, interes clientelar, partizanat și lipsă de preocupare față de viitorul societății”.

Raluca Turcan a dat ca exemplu de ”lovitură sub centură” Ordonanța 49/2014, prin care, în opinia sa, ”s-a instituit politizarea școlilor din România”.

Această ordonanță a fost dată din clientelism și pregătirea plecării de la guvernare. PSD-ul știe că se îndepărtează de așteptările societății și în acest context își pregătește plecarea de la guvernare punându-și oameni politici pe funcții care ar trebui să fie ocupate pe bază de profesionalism. Au scos directorii de școli din competiția dată în interiorul consiliilor de administrație și au dus inspectorii școlari din nou în pixul ministrului Educației. Mai mult decât atât, graba de a-și pune oamenii pe funcții i-a determinat ca aceste concursuri să fie făcute într-o primă etapă în afara legii și în a doua etapă, la limita legii. În prima etapă, nici măcar articolele din lege, care au rămas nemutilate, nu erau respectate, pentru că dosarele de concurs ale inspectorilor trebuiau să conțină un certificat medical eliberat de comun acord, între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. La solicitările noastre, și cu sprijinul mass-media și al societății civile, am reușit să-i determinăm să elaboreze, într-un final, acel document astfel încât concursurile să plece măcar de la premiza de legalitate, dacă nu și de corectitudine și profesionalism. Am corectat greșelile din start în elaborarea metodologiei de concurs, dau au persistat, pentru că graba i-a făcut să strice treaba pregătirii acestor concursuri”, a mai spus Raluca Turcan care a precizat că PNL a solicitat ferm ca în momentul derulării concursurilor pentru ocuparea posturilor de inspectori școlari, să existe camere de supraveghere în sălile de examinare, atât pentru probele scrise cât și pentru interviu și să existe posibilitatea contestării probelor practice de interviu pe baza înregistrărilor video, astfel încât să existe transparența totală a organizării acestor concursuri.

Cerem cu fermitate depolitizarea managementului școlilor, abrogarea Ordonanței 49, sau dacă lucrul acesta nu există în intenția guvernanților, măcar respingerea acestor ordonanțe prin Lege în Parlamentul României, și transparentizarea concursurilor, prin publicarea CV-urilor candidaților pe site-urile inspectoratelor. Sunt niște cerințe minime, care să ne garanteze, pe de o parte buna intenție a organizatorilor și conducătorilor Ministerului Educației Naționale, și pe de altă parte să ofere o garanție că există preocupare pentru performanță și profesionalism în sistemul de educație”, a încheiat vicepreședintele PNL.

ciprian dobreEu vreau să vă vorbesc despre efortul pe care PNL îl depune în această perioadă prin care încearcă să aducă PSD-ul către respectarea legii. Această datorie o avem nu doar față de profesori, elevi sau părinți, ci în conformitate cu legea. Legea despre funcționează prin Ordonanțe de Urgență este de fapt un simulacru al activității din școlile României. Și spun acest lucru având în vedere și concursurile care se organizează acum ”pe picior” dar, cu precădere, atunci când vorbim despre învățământul profesional, despre învățământul dual. PNL trebuie să-și asume o funcțiune importantă, aceea de cuplare a sistemului de învățământ la economia națională. Câtă vreme învățământul funcționează în paralel cu dezvoltarea economică, cu siguranță rezultatele nu se vor regăsi în economia națională. Dezvoltarea economică a României din următorii ani depinde de sistemul de învățământ, cu alte cuvinte, câtă vreme absolvenți de școli universitare și preuniversitare vor fi pregătiți fără a se avea în vedere de fapt finalitatea educației ca proces, lucrurile vor sta așa cum au stat în ultimii 25 de ani. (…) Cred că aceasta este o componentă importantă a reformei în învățământul național”, și-a expus punctul de vedere vicepreședintele PNL, Ciprian Dobre.

Acesta a reamintit că a mai căzut un guvern din cauza Legii Educației, și a declarat că ”Educația nu mai trebuie să fie ”Cenușăreasa” unui stat care nu înțelege că atâta vreme cât vom avea generații și generații prost instruite, este de fapt o condamnare la sărăcie a României. Nu există nicăieri în lume o țară cât de cât eficientă cu un sistem prost de învățământ. (…) Unde nu va exista un sistem bun de învățământ, va exista întotdeauna sărăcie”, a concluzionat el.

În finalul conferinței de presă, liderii PNL veniți de la București au ținut să-i ureze succes colegei de la Alba Iulia, Elena Ignat, în demersul său de a obține, prin concurs, postul de inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Alba.

[nggallery id=111]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea