FOTO: Procurorii din Alba au reţinut un hunedorean suspect de braconaj arheologic
Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, la 3 iulie a.c. reţinerea inculpatului Stoicoi Adrian zis Adi Bocşeru, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni de efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi spălare de bani.
Totodată în cursul zilei de astăzi procurorii au solicitat magistraţilor Tribunalului Alba arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile, propunerea fiind admisă.
În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„În perioada iunie 2007 – mai 2013, după o prealabilă asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cu alţi braconieri, inculpatul a efectuat detecţii şi săpături neautorizate în arealul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, com. Orăştioara de Sus, satul Grădiştea de Munte (Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia – cod LMI HD-I-s-A-03190 – monument UNESCO), de unde a sustras mai multe depozite monetare, conţinând monede Koson, pseudo-Lysimach şi unelte dacice din fier, a tranzacţionat ilegal artefactele prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale a acestora„.
Cu ocazia percheziţiei din 3 iulie 2013 organele poliţiei judiciare au ridicat de la domiciliul persoanei cercetate în cauză un lot de 22 de piese din fier, reprezentând unelte dacice, precum şi corpuri delicte folosite la săvârşirea infracţiunilor, constând în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale.
Conform evaluării efectuate de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, „piesele, în valoare totală de 13.030 Euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter. Piesele aparţin celei de a doua epoci a fierului (sec. Ia.Chr – I p. Chr), aparţin patrimoniului cultural naţional, categoria Tezaur şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate„.
În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: 2 depozite de unelte şi arme în valoare de 39.000 Euro, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 Є, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 Є, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 Є, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.
Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
MÂINE | ISU Alba, exerciți demonstrative, ateliere de lucru pentru copii, lecții de prim ajutor medical în cinci orașe din Alba
MÂINE | ISU Alba, exerciți demonstrative, ateliere de lucru pentru copii, lecții de prim ajutor medical în cinci orașe din Alba Mâine, ISU Alba organizează exerciți demnonstrative, ateliere de lucru pentru copii, lecții de prim ajutor medical în cinci orașe din județul Alba. Joi, 12 septembrie 2024, ISU Alba va organiza în intervalul orar 10.00 […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de Sfânta Maria Mică. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului