FOTO Prin proiectul RURES: În judeţul Alba au fost înfiinţate trei întreprinderi sociale la sate, care vor duce mai departe tradiţiile locale
Astăzi, începând cu ora 10.00, la Hotel Hermes din Alba Iulia a avut loc evenimentul “Economia socială în satele româneşti”, organizat de Fundaţia Soros. Evenimentul face parte din campania de diseminare a rezultatelor proiectului ”Rures”- Spaţiul Rural şi Economia Socială în România”.
Prin acest proiect RURES – Spaţiul Rural şi Economia Socială în România, Fundaţia Soros, în parteneriat cu Fundaţia Pestalozzi şi Fundaţia Civitas, a dorit susţinerea antreprenoriatului social în mediul rural prin înfiinţarea de întreprinderi sociale la sate. Astfel, pe parcursul a trei ani, au fost înfiinţate 25 de întreprinderi sociale în sate din 8 judeţe, dintre care 3, în judeţul Alba. Acestea sunt administrate de către oamenii locului şi contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale. Este vorba despre Asociaţia „Tulnicul ” din Scărişoara, Asociaţia Comunitară Gârbova şi Asociaţia Roşia Montană Verde.
Asociaţia „Tulnicul” din Scărişoara a fost înfiinţată, după procesul de coagulare şi întocmire a planului de afacere, în luna septembrie a anului 2012, şi are ca obiect de activitate promovarea şi vânzarea obiectelor şi lucrărilor realizate de meşterii populari din zona Munţilor Apuseni. Asociaţia Tulnicul doreşte să motiveze meşterii populari să continue tradiţia, facilitându-le promovarea şi vânzarea obiectelor realizate de ei.
Meşterii populari sunt dornici să transmită mai departe frumoasele lor îndeletniciri, în prezent în cadrul acesteia funcţionând aproximativ 20 de meşteri care realizeză obiecte din lemn, care lucrează la războiul de ţesut, icoane pe sticlă şi lemn, tulnice, butoiaşe, doniţe, picturi, haine, opinci tradiţionale, etc. Pentru cei care doresc să achiziţioneze obiecte tradiţionale realizate manual, contact:comuna Scărişoara, sat Scărişoara, nr. FN, judeţul Alba. Preşedinte Florea Lenuţa -0767172546.
Cea de-a doua asociaţie înfiinţată este „Roşia Montană Verde” , tot în anul 2012, şi are ca obiect de activitate turismul. Aşa după cum a declarat Golgot Adriana (geolog), managerul asociaţiei, în cadrul conferinţei, Asociaţia doreşte să promoveze patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane, prin realizarea unor drumeţii educative, tururi ghidate, vizite pentru elevi, dar şi ateliere tematice. Membrii asociaţiei sunt localnici, unii dintre ei au lucrat în minerit în trecut, iar acum îşi doresc să aibă un trai liniştit la ei acasă.
Spre exemplu, turiştii care ajung la Roşia Montană, pentru a susţine asociaţia pot dona între 75-200 de lei pentru o excursie de o zi, în funcţie de mărimea grupului. Excursiile de o zi sunt variate, putând opta de exemplu pentru varianta 1 care presupune o vizită la Muzeul Mineritului, o incursiune în lumea mineralelor şi rocilor, o plimbare ghidată prin comună , o drumeţie pe traseul către Vârful Rotunda (care include Tăul Ţarina, Tăul cel Mare şi cariera de la Roşia Poieni), varianta 2, o plimbare ghidată prin centrul istoric al comunei pentru a cunoaşte clădirile cele mai reprezentative şi pentru a asculta poveşti despre foşti aurari, legende şi realitatea actuală, o drumeţie pe un traseu care include Tăul Brazi, Piatra Corbului şi Despicată, cariera Cetate, zona Găuri şi Mausoleul Antic sau pentru varianta 3 care presupune o plimbare ghidată prin centrul istoric al comunei şi o drumeţie către spectaculoasa Detunata Goală, însă există posibilitatea de a organiza şi alte variante de excursii, după preferinţă. Transportul, cazarea, masa, intrarea la muzeu sau alte servicii nu sunt incluse.
Astfel, dacă doriţi să vă petreceţi vacanţa la Roşia Montană, să-i cunoaşteţi istoria bogată, patrimoniul, legendele, să exploraţi cadrul natural dar şi să aflaţi despre aur şi chiar să-l căutaţi, Asociaţia Roşia Montană Verde vă stă la dispoziţie. Contact: com Roşia Montana, sat Roşia Montană, nr, 321, judeţul Alba. Manager de Întreprindere Socială: Golgot Adriana
A treia asociaţie este „Asociaţia Comunitară Gârbova”, care a fost înfiinţară recent şi are ca specific de activitate agricultura, mai exact cultivarea şi comercializarea legumelor, creşterea animalelor. Asociaţia îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor social-economice ale membrilor comunităţii de romi din comună. Contact: com Gârbova, sat Gârbova, nr. 317, judeţul Alba.
Proiectul Rures a fost gândit pentru a dezvolta organizaţii şi întreprinderi specifice economiei sociale în mediul rural, sprijinind persoanele dezavantajate, factorii de decizie şi furnizorii de servicii pentru aceste categorii sociale, să se implice activ în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale grupurilor dezavantajate şi dezvoltarea comunităţilor din care acestea fac parte.
Știri recente din categoria Societate
FOTO Iarnă de poveste în Apuseni: După două zile și două nopți de ninsori, natura s-a oprit să-și tragă sufletul
Iarnă de poveste în Apuseni: După două zile și două nopți de ninsori, natura s-a oprit să-și tragă sufletul
Zăpadă pe brazi, pe casele oamenilor, pe ierburile din câmpuri, toate ascunse sub albul imaculat al zăpezii. Apuseniul alb, ca de poveste, cu peisaje care sunt de neuitat, a fost fotografiat de o localnică.
Acum în Alba de iarnă se bucură mai ales cei care locuiesc în zona montană a judeţului. Cel mai bun exemplu este comuna Vadul Moților, unde în ultimele zile a nins abundent.
”După două zile și două nopți de ninsori, acum parcă natura s-a oprit să-și tragă sufletul. Nu adie vântul, nu se aude nici un zgomot, parcă suntem ieșiți dintr-o poveste”, a scris pe Facebook o localnică din comună.
Citește și: FOTO ȘTIREA TA | O familie din Scărișoara, blocată în casă de două zile, din cauza stratului mare de zăpadă care s-a depus
Chiar dacă iernile nu mai sunt cum erau pe vremea bunicilor noştri, când ningea abundent, cu zăpadă din belşug spre bucuria copiiilor, cu siguranţă că cele mai frumoase peisaje de iarnă pot fi văzute în Apuseni. Turiştii care vin aici vor putea să se bucure de peisajele de iarnă care îți taie respirația.
Cu toată frumusețea naturii îmbrăcată în straiele albe, zăpada a creat mari probleme localnicilor din anumite zone ale Apusenilor. O familie din satul Lăzești, comuna Scărișoara, se află blocată în casă, de aproape două zile, după ce drumurile au fost acoperite de zăpadă.
Foto: Facebook V.B.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei 2023 pentru cei dragi
-
Actualitateacum 17 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 15 ore
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum o zi
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei