Societate
FOTO Prin proiectul RURES: În judeţul Alba au fost înfiinţate trei întreprinderi sociale la sate, care vor duce mai departe tradiţiile locale
Astăzi, începând cu ora 10.00, la Hotel Hermes din Alba Iulia a avut loc evenimentul “Economia socială în satele româneşti”, organizat de Fundaţia Soros. Evenimentul face parte din campania de diseminare a rezultatelor proiectului ”Rures”- Spaţiul Rural şi Economia Socială în România”.
Prin acest proiect RURES – Spaţiul Rural şi Economia Socială în România, Fundaţia Soros, în parteneriat cu Fundaţia Pestalozzi şi Fundaţia Civitas, a dorit susţinerea antreprenoriatului social în mediul rural prin înfiinţarea de întreprinderi sociale la sate. Astfel, pe parcursul a trei ani, au fost înfiinţate 25 de întreprinderi sociale în sate din 8 judeţe, dintre care 3, în judeţul Alba. Acestea sunt administrate de către oamenii locului şi contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale. Este vorba despre Asociaţia „Tulnicul ” din Scărişoara, Asociaţia Comunitară Gârbova şi Asociaţia Roşia Montană Verde.
Asociaţia „Tulnicul” din Scărişoara a fost înfiinţată, după procesul de coagulare şi întocmire a planului de afacere, în luna septembrie a anului 2012, şi are ca obiect de activitate promovarea şi vânzarea obiectelor şi lucrărilor realizate de meşterii populari din zona Munţilor Apuseni. Asociaţia Tulnicul doreşte să motiveze meşterii populari să continue tradiţia, facilitându-le promovarea şi vânzarea obiectelor realizate de ei.
Meşterii populari sunt dornici să transmită mai departe frumoasele lor îndeletniciri, în prezent în cadrul acesteia funcţionând aproximativ 20 de meşteri care realizeză obiecte din lemn, care lucrează la războiul de ţesut, icoane pe sticlă şi lemn, tulnice, butoiaşe, doniţe, picturi, haine, opinci tradiţionale, etc. Pentru cei care doresc să achiziţioneze obiecte tradiţionale realizate manual, contact:comuna Scărişoara, sat Scărişoara, nr. FN, judeţul Alba. Preşedinte Florea Lenuţa -0767172546.
Cea de-a doua asociaţie înfiinţată este „Roşia Montană Verde” , tot în anul 2012, şi are ca obiect de activitate turismul. Aşa după cum a declarat Golgot Adriana (geolog), managerul asociaţiei, în cadrul conferinţei, Asociaţia doreşte să promoveze patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane, prin realizarea unor drumeţii educative, tururi ghidate, vizite pentru elevi, dar şi ateliere tematice. Membrii asociaţiei sunt localnici, unii dintre ei au lucrat în minerit în trecut, iar acum îşi doresc să aibă un trai liniştit la ei acasă.
Spre exemplu, turiştii care ajung la Roşia Montană, pentru a susţine asociaţia pot dona între 75-200 de lei pentru o excursie de o zi, în funcţie de mărimea grupului. Excursiile de o zi sunt variate, putând opta de exemplu pentru varianta 1 care presupune o vizită la Muzeul Mineritului, o incursiune în lumea mineralelor şi rocilor, o plimbare ghidată prin comună , o drumeţie pe traseul către Vârful Rotunda (care include Tăul Ţarina, Tăul cel Mare şi cariera de la Roşia Poieni), varianta 2, o plimbare ghidată prin centrul istoric al comunei pentru a cunoaşte clădirile cele mai reprezentative şi pentru a asculta poveşti despre foşti aurari, legende şi realitatea actuală, o drumeţie pe un traseu care include Tăul Brazi, Piatra Corbului şi Despicată, cariera Cetate, zona Găuri şi Mausoleul Antic sau pentru varianta 3 care presupune o plimbare ghidată prin centrul istoric al comunei şi o drumeţie către spectaculoasa Detunata Goală, însă există posibilitatea de a organiza şi alte variante de excursii, după preferinţă. Transportul, cazarea, masa, intrarea la muzeu sau alte servicii nu sunt incluse.
Astfel, dacă doriţi să vă petreceţi vacanţa la Roşia Montană, să-i cunoaşteţi istoria bogată, patrimoniul, legendele, să exploraţi cadrul natural dar şi să aflaţi despre aur şi chiar să-l căutaţi, Asociaţia Roşia Montană Verde vă stă la dispoziţie. Contact: com Roşia Montana, sat Roşia Montană, nr, 321, judeţul Alba. Manager de Întreprindere Socială: Golgot Adriana
A treia asociaţie este „Asociaţia Comunitară Gârbova”, care a fost înfiinţară recent şi are ca specific de activitate agricultura, mai exact cultivarea şi comercializarea legumelor, creşterea animalelor. Asociaţia îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor social-economice ale membrilor comunităţii de romi din comună. Contact: com Gârbova, sat Gârbova, nr. 317, judeţul Alba.
Proiectul Rures a fost gândit pentru a dezvolta organizaţii şi întreprinderi specifice economiei sociale în mediul rural, sprijinind persoanele dezavantajate, factorii de decizie şi furnizorii de servicii pentru aceste categorii sociale, să se implice activ în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale grupurilor dezavantajate şi dezvoltarea comunităţilor din care acestea fac parte.

Opinii - Comentarii
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.
O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.
Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022
Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.
Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.
„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).
Sursa: descopera.ro
Opinii - Comentarii
15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză
Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.
Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.
Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.
De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.
De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.
Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.
Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.
sursa: un.org tvr.ro
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă
FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă
Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.
Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.
Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.
Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.
UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.
-
Actualitateacum 17 ore
Alimente care nu au dată de expirare. Care sunt produsele din care puteți face stocuri fără teama de a se strica
-
Actualitateacum 12 ore
România se va îndrepta spre impozite mai mari. Adrian Vasilescu, BNR: „Veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană”
-
Curier Județeanacum 14 ore
Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism
-
Actualitateacum 19 ore
Elena Udrea ar putea scăpa de extrădare: Ce artificiu au găsit avocații acesteia, din Bulgaria
-
Actualitateacum 17 ore
Un primar dă BANI persoanelor care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul
-
Curier Județeanacum 13 ore
Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III
-
Actualitateacum 16 ore
CREȘTE salariul minim pentru angajații a două sectoare din România: Câți bani vor primi în mână
-
Actualitateacum 14 ore
A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend
-
Curier Județeanacum 12 ore
FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă
-
Actualitateacum 15 ore
62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP
-
Curier Județeanacum 12 ore
AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul AIUD: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi