Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Liceenii din Alba la concursul de orientare turistică şi sportivă organizat de Colegiul Militar Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” prin membrii Clubului de Turism şi Ecologie „Beretele Albastre” a organizat recent, în localitatea Remetea, “Concursul de orientare turistică şi sportivă pentru liceeni”, proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank.

Au participat peste 70 de elevi şi profesori coordonatori ai cluburilor şcolare de turism din judeţul Alba, pasionaţi de drumeţii în natură şi mişcare în aer liber. Echipa “Floare de Colţ”, organizatoarea acestui proiect a gândit şi pregătit activităţile, dovedindu-se eficiente, presărate din plin cu noi provocări, surprize şi multă bună dispoziţie.
S-au înscris şi participat la concurs: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Colegiul Naţional „I.M.Clain” Blaj, Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia şi Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş.

Însufleţieţi şi entuziaşti de activitate dar şi de peisajul pitoresc al Munţilor Trascău, participanţii au parcurs, în prima zi de proiect, un traseu montan de aproximativ 6 ore. Pe parcursul traseului, membrii serviciului Salvamont i-au instruit pe elevi pregătindu-i şi pentru alte astfel de excursii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Toţi au fost deosebit de încântaţi de panorama Văii Aiudului şi a Platoului Bedeleu ce au putut fi admirate, în toată splendoarea, de pe Vârful Piatra Secuiului. Fiind unul dintre cele mai înalte vârfuri din Trascău, această locaţie a permis elevilor să admire localităţile precum Turda, Ocna-Mureş, Valea Mureşului şi chiar Munţii Făgăraş.

Spiritul competitiv a început să se simtă chiar de la primele  probe teoretice: cunoaşterea munţilor Trascăuşi a judeţului Alba, şi de acordare  a primului ajutor. La întoarcerea în tabără elevii au încercat să impresioneze juriul la proba gastronomică, cu reţete preparate la ceaun. Seara, la focul de tabără elevii cluburilor de turism s-au întrecut la proba cultural-artistică, prin cântece şi poezii cu tematică montană.

Cea de a doua zi a debutat cu concursul de fotografie, la care elevii blăjeni s-au evidenţiat în mod deosebit. La proba de orientare turistic-sportivă cei mai tineri concurenţi, de la Colegiul Tehnic Apulum, au obţinut un punctaj foarte bun, detaşându-se de colegii mai mari de la celelalte licee. Astfe, înainte ultumelor două probe sportive (surpriză) clasamentul era foarte strâns, cele 50 de puncte bonus ale câştigătorului putând trimite pe primul loc pe oricare dintre echipe.

Implicarea şi încrederea în forţele proprii au adus laurii premiului I Clubului de Turism „Aurul Verde” de la  Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş (484,8 puncte) urmat de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, care s- clasat pe locul II cu 475,6 puncte. Locul al treilea a fost câştigat de Colegiul Naţional „I.M.Clain” Blaj cu 464,5 puncte”, spune Darius Duriga, coordonatorul proiectului.

Toţi concurenţii au primit diplome şi premii prin sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Fundaţiei Comunitare Alba prin programul YouthBank, firmei S.C. Reflex Alba Iulia şi partenerilor noştri de proiect.

Felicitări câştigătorilor şi tuturor participanţilor şi credem că următoarele ediţii ale acestui concurs vor fi la fel de reuşite”, transmite Sorin Puşcaş, liderul echipei de proiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea