Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

FOTO: Juniorul Aiud – o poveste frumosă, începută acum șase ani de zile | Rezultate notabile la nivel județean și rampă de lansare pentru micuții fotbaliști aiudeni

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Povestea echipei ACS Juniorul Aiud a debutat acum șase ani, cu actuala grupă a juniorilor C (generația anilor 2005-2006), într-o conjunctură creată la acea vreme în fotbalul din localitate, la nivelul juniorilor, de aici venind și numele clubului preocupat de creșterea tinerelor talente.

Într-un municipiu ce tânjește fotbalistic după gloria de altădată, proaspăt înființata entitate sportivă s-a remarcat imediat prin rezultate notabile realizate la nivel județean. Pe lângă o prezență constantă pe podiumurile diverselor campionate din Alba, au fost și cele trei reprezentări la nivel zonal, dar mai ales faptul că jucători crescuți aici au atras atenția altor cluburi importante din Transilvania.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Firesc, pe parcursul acestor ani, numărul copiilor dornici să deslușească tainele “sportului rege” a început să crească, iar clubul s-a organizat din mers: ACS Juniorul Aiud a căpătat identitate juridică, urmată de identitatea sportivă, în timp a apărut posibilitatea formării mai multor grupe de vârstă, echipele fiind înscrise ulterior în campionatele județene organizate de Asociația Județeană de Fotbal Alba. Actualmente în cadrul clubului sunt aproximativ 65 de copii, născuți între anii 2005-2015, aproape toți cei cu vârsta până în 8 ani fiind legitimați la AJF Alba. Clubul își desfășoară activitatea sub îndrumarea profesorului Cristian Gabriel Biro (antrenor cu licența C – UEFA), staff-ului alăturându-se de anul trecut alți doi antrenori, Mircea Groza (licența C – UEFA) și Lucian Dan (licența B – UEFA).

*Trei participări la fazele zonale

ACS Juniorul Aiud reprezintă un club de fotbal juvenil ce-și propune inițierea copiilor în fotbal, dar și formarea micuților ca viitori jucători competitivi. “Scopul nostru este să le putem oferi copiilor oportunitatea de a crește sănătos și armonios, de a învăța să devină responsabili, să-și folosească eficient timpul liber, să respecte reguli și valori. În acest context, principalele noastre activități sunt selecția copiilor, inițierea lor în acest sport, pregătirea lor continuă pentru a performa în întrecerile dedicate fiecărei categorii de vârstă sau în orice altă competiție internă. Sportul în general, în cazul de față fotbalul, nu trebuie să lipsească din viața niciunui copil, astfel că încercăm prin orice mijloc să conștientizăm în acest sens atât părinții cât și micuții ce doresc să-l practice”, a precizat antrenorul Cristian Biro (45 ani).

Lucru extrem de important, pe lângă antrenamente și pregătire, toate grupele de vârstă sunt înscrise în campionatele județene (chiar dacă, în anumite cazuri, pentru a se completa grupa superioară de vârstă au fost utilizați jucători mai mici, tocmai pentru a acoperi întregul palier) iar în pauzele competiționale echipele de la Juniorul Aiud iau startul la cele mai importante turnee organizate în țară. În Alba, Juniorul Aiud a devenit o certitudine la nivelul fotbalului juvenil, cu permanente prezențe pe podiumurile întrecerilor de profil. Ba mai mult, “alb-albaștrii” au ajunsă să reprezinte Alba în trei rânduri la fazele zonale, interjudețene: grupa 2010 – la Timișoara și Reșița (anii 2017 și 2018) – fiind dublă campioană județeană, respectiv juniorii D, anul trecut, la Cluj-Napoca.

*Aiud, turnee puternice… fotbalul mare

Aceste performanțe ce merită aprecieri pe deplin, nu puteau veni fără muncă, antrenamente constante, preocupare din partea clubului și a părinților, investiții de natură materială. A existat în permanență dispoziție de a participa la unele dintre cele mai importante turnee pentru copii și juniori din țară, disputate la București, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Tg. Mureș, Sighișoara, Simeria și Hațeg, tocmai pentru a acumula experiență. Această prezență a fotbalului aiudean, la nivel de copii și juniori, alături de grupări și academii de fotbal cunoscute, ce dispun în mod categoric de bază materială cât și de arie de selecție la un nivel net superior este un lucru demn de semnalat, măsurarea forțelor cu cei puternici fiind un exemplu în privința strategiei.

Și totuși, talentul micuților fotbaliști aiudeni și-a spus cuvântul, înregistrându-se rezultate notabile, după cum urmează: Enjoy Sports Winter Cup Brașov – două titluri de campioni; Junior Cup Brașov – locul trei; Stelele Viitorului București – locul trei; E-on Kinder Cup Târgu Mureș – două locuri trei; Fotbal “a la Cluj” – un titlu de campion; Cupa Interstar Sibiu – 3 titluri de campioni și un loc doi; Cupa Municipiului Reghin – două titluri de campioni; Transilvania Football Festival Cluj Napoca – două titluri de campioni; turneul Centenar-Cupa “U” Luceafărul – vicecampioni; Cupa “Székelyudvarhelyért” Odorheiu Secuiesc – campioni.

Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără sprijinul părinților, care suntem siguri că de foarte multe ori au pus fotbalul pe primul plan, sau fără susținerea sponsorilor care au fost alături de noi în tot acest timp. Cu o arie de selecție foarte restrânsă, în condițiile în care în Aiud mai activează alte două echipe de juniori și copii, și cu o bază materială destul de precară, fără a avea la dispoziție baze sportive moderne, sau mai multe terenuri sintetice sau săli, încercăm sa ne continuăm activitatea, să facem sport și atunci când e posibil să facem și performanță”, a adăugat Alin Butnar, omul bun la toate la ACS Juniorul Aiud.

Iar performanța înseamnă în mod cert faptul că unii dintre puștii aiudeni crescuți la acest club au avut oportunitatea să facă pasul spre un alt nivel, devenind componenți ai unor formații de renume sau academii de top, cum ar fi Academia “U”-Luceafărul Cluj-Napoca (Edvin Ioo, Iulian Moldovan, Cătălin Gheoghiu), CFR Cluj (Ciprian Scrobotă, Robert Păcurar), Ardealul Cluj (Darius Hîrciagă), Viitorul Cluj Napoca (George Pungea) sau LPS Sebeș (Cătălin Negrușa). Și, cine știe, poate în viitor, în momentul în care ajungem să vorbim despre “tricolor” sau echipa națională României, ne vom aminti că totul a plecat… de la pasiunea începuturilor la Juniorul Aiud!

Nu putem încheia prezentarea clubului aiudean fără a oferi loturile (printre aceștia găsindu-de și copiii foștilor jucători din Aiud, Virgil Lup și Radu Andone) cu care au fost abordate competițiile județene în această ediție, întreruptă, din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus:

*Juniori C: Andrei Vereșmortean, Denis Lup, Paul Andrei Mâtcă, Denis Ponoran, Marius Crișan, Andrei Stanciu, Paul Toma, Ștefan Groza, Bogdan Dănilă, Marco Lazăr, Alexandru Adrian Cîșlariu, Iulian Moldovan, Edvin Ioo, Dragoș Popa;

*Juniori D (două formații), echipa 1: Antonio Fufezan, Iulian Moldovan, Dragoș Popa, Edvin Ioo, Alexandru Cîșlariu, Rafael Palco, Sebastian Hagea, Marco Lazăr, Ianis Matei, Cătălin Gheoghiu; echipa 2: Sebastian Pușcaș, David Ioica, Robert Turi, Alexandru Orian, Daniel Groza, Alessio Martinovici, Raul Radu, Alexandru Balica, Bogdan Gherman, Robert Tudose, Denis Man, Erick Șoș, Matei Buta;

*Juniori E și F: George Crăciun, Krizstian Szekely, Rafael Palco, Matei Buta, Erick Șoș, Aian Matei, Ștefan Sîrbu, Tudor Silea, Darius Drăgan, Vlad Codrea, Darian Gărduș, Tudor Butnar, Ciprian Vlăzan, Matteo Cordea, Răzvan Vasînc, Sebastian Irimie, Damian Olar;

*Juniori G: David Dranca, Eduard Andone, Nicolae Sîrbu, Cătălin Indrei, Andrei Lup, Riana Palco (fată).

[nggallery id=7935]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Liga 4: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” Macarie (Adu Academy Șona)

Dan HENEGAR

Publicat

în

În Sâmbăta Mare, Liga 4, etapa a 25-a: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica, cu „careu” Mihu (4 reușite)! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” (5 goluri) Macarie (Adu Academy Șona) *Limbenii Limba – Performanța Ighiu 1-0 (1-0). Victorie prețioasă a nou-promovatei, împotriva unui oponent cu pretenții la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea