Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Judecătoarea de la Curtea de Apel Alba Iulia care a accidentat mortal un pieton, condamnată definitiv la pedeapsa închisorii de 2 ani cu suspendare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, în data de 16 aprilie 2019, sentința definitivă în dosarul penal în care un magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Instanța supremă a respins apelul judecătorului N. Cristina și a menținut hotărârea instanței de fond, Curtea de Apel Cluj, care a hotărât condamnarea magistratului la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani.

Dosarul este rezultatul unui accident provocat de judecător în 16 aprilie 2014, pe trecerea de pietoni de pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia, în urma căruia un bărbat de 68 de ani şi-a pierdut viaţa. P. H., de 68 ani, din Alba Iulia, care traversa strada prin loc marcat şi semnalizat corespunzător, a fost acroşat de un autoturism condus de magistrat. În urma impactului, bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean Alba, unde a murit la o săptămână după accident.

CITEȘTE ȘI: FOTO/ Accident rutier la Alba Iulia: Bărbat acroșat de un autoturism pe trecerea de pietoni 

”Organele de urmărire penală au constatat că din ansamblul materialului probator a rezultat că evenimentul rutier s-a produs din culpa exclusivă a inculpatei, care se deplasa cu autoturismul cu o viteză de circa 39 km/h în momentul impactului, creând o stare de pericol potențial prin neadecvarea vitezei în apropierea unei treceri pentru pietoni, stare de pericol care s-a declanșat în momentul în care victima H. P. a pătruns pe suprafața carosabilă, angajându-se în traversarea drumului pe trecerea de pietoni de la dreapta la stânga în raport cu direcția de deplasare a autoturismului condus de inculpată.

Rapoartele de expertiză au stabilit că starea de pericol nu putea fi influențată de condițiile meteorologice, configurația drumului sau intensitatea traficului, fiind determinată de angajarea pietonului în traversare pe marcajul pietonal. S-a mai stabilit că accidentul putea fi evitat dacă inculpata ar fi acționat sistemul de frânare al autoturismului încă din momentul declanșării stării de pericol iminent, spațiul la care se afla autoturismul față de locul impactului, în momentul declanșării stării de pericol iminent, fiind superior celui necesar opririi de la viteza de deplasare, iar valoarea vitezei de la care accidentul putea fi evitat prin frânare fiind superioară atât celei de deplasare, cât și celei admise pe sectorul de drum pe care s-a produs evenimentul rutier”, se precizează în motivarea deciziei de la instanța de fond, Curtea de Apel Cluj.

Instanța de judecată a respins afirmațiile femeii potrivit cărora ”pietonul a apărut brusc în fața autoturismului”, precum și faptul că trecerea de pietoni era nesemnalizată și cu marcajul pietonal degradat.

”Într-adevăr, trecerea de pietoni nu era prevăzută cu indicator de presemnalizare din direcția cartier Cetate-gară, însă marcajul pietonal era vizibil, iar existența trecerii de pietoni din acea zonă era cunoscută de inculpată întrucât circula zilnic pe această rută, după cum rezultă din declarația acesteia”, a mai precizat judecătorul de la instanța de fond.

Pe durata termenului de supraveghere de 3 ani, femeia va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Alba Iulia sau Biblioteca Judeţeană Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea