Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Festivalul cultural- patriotic „Ţara Crăişorului”, prima secţiune desfăşurată la Blaj

Publicat

în

Proiectul pentru tineret cu denumirea Festivalul cultural-patriotic „Ţara Crăişorului”, iniţiat de către Asociaţia Ţara Iancului-Iubirea Mea Deva şi Clubul de elevi-voluntari „Crăişorii”, se desfăşoară în acest an (ediţia a VI-a) sub titlul „165 de ani de la începerea Revoluţiei şi războiului de autoapărare a românilor din Transilvania, sub conducerea lui Avram Iancu” în parteneriat cu unităţi de învăţământ, primării şi eparhii ortodoxe din judeţele Hunedoara, Alba, Arad şi Covasna. Festivalul va avea patru secţiuni, care se vor derula în perioada mai-septembrie 2013.

La Blaj, pe Câmpia Libertăţii, acolo unde acum 165 de ani s-au adunat zeci de mii de români din toate colţurile Transilvaniei pentru a cere paşnic drepturi şi libertăţi, a avut loc sâmbătă, 11 mai a.c., începând cu ora 12:00, prima secţiune a acestui festival. Au participat elevii-crăişori din detaşamentele: „Simion Groza” din comuna Crişcior, jud. Hunedoara (îndrumător director liceu prof. Popa Nicolaie, prof. Stanciu Felicia şi prof. Fruja Liliana), „Preot Iosif Comşa” din comuna Ribiţa, jud. Hunedoara (îndrumători director şcoală gimnazială prof. Clej Ramona, prof. Duşan Monica şi înv. Marinoff Eugen), „Ioan Buteanu” din comuna Gurahonţ, jud. Arad (îndrumători: director liceu prof. Păiuşan Teodor Gheorghe şi prof. Tulea Corina Jenica).

Din judeţul Covasna, 30 de elevi-crăişori au fost primiţi în cadrul Clubului de elevi-voluntari „Crăişorii”, constituindu-se în 2 detaşamente: „Tricolorul Românesc” – Covasna judeţul Covasna (îndrumător director adj. prof. Vlad Claudia şi prof. Şerban Daniela) şi detaşamentul „Avram Iancu – Covasna”, jud. Covasna (îndrumători prof. Teacă Florentina şi înv. Cara Iuliana). Sfinţirea drapelelor tricolore personalizate, a eşarfelor elevilor-crăişori precum şi slujba de comemorare au fost oficiate de către preotul Vasile Benchea, paroh al Catedralei Ortodoxe Române din Blaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programul zilei a început cu depunerea coroanelor de flori pe soclul impresionantului monument în care este încrustată deviza revoluţionarilor paşoptişti români ardeleni „Vrem să ne unim cu ţara!”. A urmat programul propriu-zis organizat de Asociaţia „Ţara Iancului – Iubirea Mea” – Deva. După intonarea Imnului României, acelaşi Imn cântat pentru întâia oară la 1848, au fost evocate momentele întâmplate acum 165 de ani, hotărâtoare pentru istoria românilor ardeleni, făcându-se o paralelă cu prezentul şi proiectând perspectiva viitorului. Au luat cuvântul: Ştefănescu Sergiu din partea Primăriei municipiului Blaj; Mărginean Ioan Paul, preşedintele Asociaţiei şi al Clubului „Crăişorii”; prof. Moţica Ana Lenuţa, primar al comunei Gurahonţ, jud. Arad; eleva Sabina Elena – fetiţa cu tricolor – comandant al detaşamentului de elevi-voluntari crăişori „Tricolorul Românesc” Covasna, prof. Vasile Stancu de la Publicaţia „Condeiul Ardelean” – Sf. Gheorghe; prof. Păiuşan Teodor Gheorghe director al Liceului „Ioan Buteanu” Gurahonţ; prof. Teacă Florentina de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna şi jr. Gheorghe Tabalai din Covasna.

Cu emoţie şi responsabilitate, crăişorii au rostit pe Câmpia Libertăţii, aidoma înaintaşilor lor paşoptişti în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu şi ceilalţi prefecţi şi tribuni, Legământul de credinţă faţă de patrie şi popor:

Ca Român voi susţine totdeauna naţiunea noastră română pe calea cea dreaptă şi legiuită şi o voi apăra cu toate puterile.

Nu voi lucra niciodată în contra drepturilor şi intereselor naţiunii române, ci voi ţine şi voi apăra legea şi limba noastră română, precum şi libertatea, egalitatea şi frăţietatea.

Pe aceste principii voi respecta toate naţiunile ardelene şi europene poftind egală respectare de la ele.

Voi conlucra după putinţă la păzirea dreptăţii, la înaintarea binelui, umanităţii şi demnităţii naţiunii române şi patriei noastre.

            Toţi participanţii au avut pe frunte eşarfe cu tricolorul românesc, semn al revigorării naţionale şi al solidarităţii cu eleva Sabina Elena, prezentă pe Câmpia Libertăţii cu ai săi colegi. S-au comunicat mesajele emoţionante primite de la general maior (r) Constantin Ispas, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război Tg. Jiu – redactor şef al Revistei „Onoare şi Jertfă”; de la general (r) Vesa Nicolae, preşedintele Asociaţiei „Ofiţerilor de Geniu Construcţii şi Căi Ferate C.N. Hârjeu” din Bucureşti; de la Statul Major al Forţelor Terestre; de la col. (r) Ilea Teodor Alexandru din Constanţa; de la dl Ioan Străjan, director al Revistei Dacoromania şi membru fondator al Fundaţiei „Alba Iulia 1918, pentru Unitatea şi Integritatea României” cu donaţie de reviste; de la Melania Forosigan, preşedintă „ASTRA”-Zlatna; de la scriitorul Bogdan Brişcu cu donaţie de carte ş.a.

Glasurile zglobii ale elevilor-voluntari „crăişori” au înălţat spre cerul înaintaşilor cântecele cântate în cor: „Pe Câmpia Libertăţii”, „Din Ţara Moţilor noi am venit”, „Marşul lui Iancu” „Duhul lui Iancu” şi „Transilvanie frumoasă” (solo eleva Ana Maria Sandulea, cls. a IV-a, Covasna), slăvind jertfa eroică a celor 40.000 de martiri şi eroi ucişi de tirania ungurească în anii 1848-1849 ai Revoluţiei şi ai Războiului de autoapărare purtat sub conducerea marelui Erou Naţional Avram Iancu.

În încheiere s-au acordat Diplome de către conducerea Asociaţiei „Ţara Iancului” şi Clubului „Crăişorii” elevilor şi invitaţilor.

 Zamfir Mihaela Aurora, secretar Asociaţia „Ţara Iancului-Iubirea Mea” şi al Clubului de elevi-voluntari ”Crăişorii”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Publicat

în

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Circulația feroviară pe relația Pașcani – Iași este întreruptă, după ce între stațiile Sârca – Podu Iloaiei au deraiat 11 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă, transmite CFR SA.

Trenul s-a rupt și 11 vagoane au sărit de pe șine, arată sursa citată, potrivit căreia trenul se întorcea din Portul Constanța, unde dusese cereale din Ucraina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații disponibile, deraierea a fost provocată de starea proastă a infrastructurii feroviare din zonă, dar este posibilă și o defecțiune la vagoanele de fabricație sovietică.

Ce spune CFR despre trenul deraiat la Iași

Potrivit CFR, deraierea vagoanelor de marfă ucrainene afectează și traficul de călători.

”Din garnitură, care avea în compunere 32 de vagoane goale, au deraiat 11 vagoane pe firul II de circulație, firul I fiind închis pentru lucrări programate.

În urma deraierii celor 11 vagoane au fost rupți și 7 stâlpi de înaltă tensiune, care asigurau alimentarea cu energie electrică a liniei de contact.

Precizăm faptul că, pentru menținerea continuității traficului de călători, SRCF Iași va pune la dispoziția călătorilor mijloace auto, pe distanța Podu Iloaiei – Târgu Frumos.

Această măsură va fi menținută până la restabilirea traficului pe intervalul de stații afectat de deraiere.

Vă informăm, de asemenea, că personalul de specialitate al SRCF Iași va asigura tot suportul tehnic necesar operatorului privat pentru ridicarea, repunerea pe șină a vagoanelor deraiate și retragerea/scoaterea acestora din gabarit”, a transmis CFR.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Publicat

în

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat faptul că taloanele de pensie aferente lunii iunie, care conțin ajutorul financiar de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei, au început să fie tipărite, urmând ca vineri să fie demarată și efectuarea plăților.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe şi efectuarea plăţilor”, a scris ministrul, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022. Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie. Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.

Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| 16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Publicat

în

16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Celebrul cascador Lae Dreghici a anunțat că va participa la un spectacol în data de 16 iulie, unde va putea vi revăzut de către fani.

„E timpul să revenim la promisiunile făcute;
,, ANIVERSARE CU CASCADE”!

Locul acestui SPECTACOL, va fi la Oarda de Sus, între păduri, cunoscut de mulți dintre dumneavoastră, pentru că am dat 3 spectacole asemănătoare, cu ceva timp în urmă.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, împlinește astăzi 70 de ani

Data acestei ,,ANIVERSĂRI” este
16 – IULIE – 2022

O să revin cu detali, cum puteți ajunge în zonă”, a scris cascadorul, pe contul său de socializare.

„Dragi prieteni, vă salut cu drag. După cum vedeți sunt la locul meu de joacă.

Aici o să ne întâlnim cu toții, aici va fi „Aniversarea cu cascade”, alături de invitații speciali, Mihai Stoichescu și Cosmin Pădureanu.

După cum ați văzut, platoul de cascade este pregătit, drumul este foarte bine pregătit, așa că vă aștept cu mare drag.

Amănunte o să vă dau pe parcurs. Vă mulțumesc frumos și vă urez, de pe acuma, vizionare plăcută, să aniversăm împreună”, a transmis Lae Dreghici.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare