Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Elevii de la Școala Gimnazială Ciugud și-au prezentat proiectele pentru comunitate – ”Ciugud, ca-n vis-PARADIS”

Publicat

în

Primăria Ciugud în parteneriat cu Școala Gimnazială Ciugud, Postul de Poliție Ciugud și Crucea Roșie Filiala Alba au organizat, joi, 21 aprilie, în cadrul săptămânii ”Școala Altfel”, atelierul de creație ”Ciugud ca-n vis-PARADIS”.

ciugud3Evenimentul, dedicat exclusiv copiilor din comuna Ciugud, a fost deschis de către primarul Gheorghe Damian, care a subliniat rolul primordial al copiilor în viața adulților.

”Nu am nici cea mai mică intenție de a folosi stereotipuri, pentru că sunt mulți aceia care vorbesc despre faptul că viitorul nostru îl reprezintă copiii, că ei sunt șansa noastră la o viață mai bună într-o țară mai matură și că aceiași copii sunt viitorii reprezentații ai unei societăți de seamă. Din punctul meu de vedere, ca cetățean, ca primar și ca părinte, cuvintele nu sunt de ajuns. Trebuie să facem tot posibilul pentru copiii noștri, pentru ca ei să devină oameni de bine și demni de laudă. Iar pentru ca ei să ne facă cinste, pentru că asta e o pretenție a actualei generații de adulți, copiii au nevoie de atenția noastră, de timpul și respectul nostru. Nu putem spera la un viitor mai bun fără o investiție majoră în copii noștri” a declarat primarul comunei Ciugud.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prima parte a atelierului, elevii de la Școala Gimnazială Ciugud, grupați pe clase, au primit sfaturi de acordare a primului ajutor de la reprezentanții Crucii Roșii Alba Iulia, precum și sfaturi de siguranță școlară și rutiere, din partea agentului-șef principal de poliție, Eugen Popoviciu, care a făcut promisiunea înființării, din toamnă, a unei patrule școlare de circulație rutieră.

A doua parte a atelierului de creație a constat într-un dialog dintre administrația publică locală și elevi, ca urmare a invitație adresată copiilor de a veni cu idei de proiecte pe care și le doresc pentru comunitatea lor. Invitația i-a impresionat pe elevi, iar răspunsul pe care aceștia l-au oferit a fost unul pe măsură: ideile nu au fost deloc puține, iar unele dintre ele s-au remarcat prin ingeniozitatea lor.

ciugud1

Printre proiectele expuse, s-au numărat cele privind amenajarea de spații de joacă, terenuri de fotbal, organizarea de concerte și excursii gratuite, piste de bicicliști la Șeușa și Drîmbar, acordarea de burse de merit pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură, derularea de acțiuni de igienizare pe malul Mureșului, amendarea celor care parchează pe pistele de biciclete, amenajarea unui spațiu de grădinărit, a unei piscină și a unui teren de baschet, înființarea unui centru de cultură și a școlii de vară, amenajarea unui adăpost pentru animale pe care să îl îngrijească elevii, săli de fitness și baze de agrement pe malul Mureșului, înființarea de cabinete medicale sau spații pentru întâlnirea tinerilor.

Odată ce ideile au fost transpuse pe hârtie, fiecare clasă și-a desemnat un raportor care a susținut în fața administrației locale din Ciugud necesitatea realizării proiectelor propuse pentru comunitatea lor.

”Sunt impresionat. În primul rând, pentru felul în care copiii au primit inițiativa noastră și, nu în ultimul rând, pentru reușita acestui atelier pe care l-am numit de creație, pe bună dreptate. Ideile cu care au venit elevii în dialogul cu noi sunt foarte bune și demonstrează faptul că ei au deja un spirit comunitar remarcabil. Prin tot ceea ce au propus au arătat că le pasă și că, deși sunt copii, pot da adevărate lecții adulților. O parte dintre ideile lor se  regăsesc și în proiectele pe care ni le-am propus pentru perioada următoare, dar au fost lansate și alte idei, pe care intenționez să le pun în practică.

Atelierul nostru este o dovadă în plus că politica administrației locale și, prin extensie, a oricărui stat civilizat trebuie neapărat să cuprindă norme și politici de dezvoltare nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor. Copiii ar trebui să fie, peste tot, o prioritate, o preocupare primordială, iar reușita evenimentului nostru se datorează elevilor din Ciugud, cărora le mulțumesc încă o dată pentru ideile și implicarea lor. Ca răspuns la ceea ce au creat ei astăzi, este promisiunea mea fermă că administrația locală pe care o conduc include cetățenii, de la cel mai mic până la cel mai vârstnic, în toate proiectele ei”, a precizat primarul Gheorghe Damian.

ciugud2

Surpriza pregătită la finalul întâlnirii a fost o vizită a elevilor la noul sediu al Primăriei comunei Ciugud, unde primarul Gheorghe Damian le-a prezentat modul de lucru al administrației locale din Ciugud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare