Rămâi conectat

Monden-Clubbing

FOTO| Drumul de la Apulum la Roma, “pavat” cu dragoste pentru o tânără albaiuliancă. Iubitul ei, legionar roman, a cerut-o de soţie în faţa a sute de oameni, pe colina Capitolină

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cerere in casatorie005Un inel, doi îndrăgostiţi, un scenariu bine pus la cale şi un sincer „DA!” rostit pentru toată viaţa, în mijlocul Romei! O tânără albaiuliancă a avut parte de o surpriză inedită atunci când a fost cerută în căsătorie. Deşi plecaţi ambii doar pentru a susţine un spectacol la un festival, iubitul ei, soldat în Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, a surprins-o cu cel mai inedit mod de a o cere în căsătorie. Acesta a îngenuncheat şi i-a pus inelul pe mână în faţa colegilor săi legionari, daci, gladiatori şi a sute de persoane, în cel mai sacru loc al Romei – colina Capitolină.   

Cunoscut ca Edeon Dasius în Legiunea a XIII-a Gemina, tânărul albaiulian Ioan Oprea a întâlnit-o pe Octavia Maria Toader, cea care acum îi este logodnică, la o acţiune a Gărzii Romane, în luna decembrie a anului 2012. “Eu mă lovisem la nas şi nu am mai intrat în bătălia finală, aşă că stăteam lângă focul din tabără şi cu bandajul pe nas, un pic nervos din cauza loviturii, dar partea bună a fost că tocmai atunci trecea şi ea pe acolo, m-a văzut şi … a doua zi, în ajunul Crăciunului, i-am „furat” un sărut. Partea şi mai bună e că de atunci am şi rămas împreună”, povesteşte tânărul.

 A  decis să facă pasul cel mare din viaţa sa şi a cerut-o pe iubita lui de soţie aşa cum a visat – în locul pentru care de mic a avut o atracţie, în mijlocul Romei – capitala fostului Imperiu Roman, şi în prezenţa colegilor săi „de breazlă”. Aflaţi aici la festivalul Internaţional „Natale di Roma”, la sărbătorirea a 2767 de ani de la fondarea Romei, unde a participat cu întregul grup albaiulian de reenacment, Dasius s-a gândit că e cel mai potrivit loc pentru marcarea unui moment atât de… memorabil, mai exact pentru a-i cere iubitei să rămână lângă el pentru tot restul vieţii. A cumpărat inelul cu puţin timp înainte de a pleca la Roma şi, după cum a mărturisit, avea câteva idei în minte cu posibile scenarii şi locuri, însă până la urmă a ales cel mai sacru loc al Romei: colina Capitolină.

Colegii legionari, daci şi gladiatori, complici

Pe motiv că vor merge pentru a face poze şi a susţine un spectacol la Coloseeum, Dasius împreună cu legionarii s-au adunat în Piaţa Campidaglio a lui Michelangelo, în faţa statuii ecvestre a ilustrului împărat Marcus Aurelius, unde după un scenariu bine pus la cale, aceştia au pus în scenă surpriza ce urma să-i schimbe viaţa Octaviei. Dasius nu a ales acest loc întâmplător, el ştia că Octavia este atrasă de arhitectura şi statuile renascentiste care decorează în prezent clădirile de pe Capitoliu.

cerere in casatorie008Odată ajunşi aici, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului s-au aşezat în formaţie sub forma literei V, în timp ce o parte din trupa de daci, împreună cu Octavia, aşteptau jos, la începutul treptelor spre vârful colinei, ştiind că se pregătesc pentru o obişnuită demonstraţie militară.

În momentul acela a început surpriza pentru Octavia: unul dintre senatorii romani a făcut semn să fie chemaţi şi cei rămăşi la poalele treptelor. Toată lumea cunoştea deja scenariul, cu excepţia tinerei care a rămas singură în mijlocului semicercului creat de legionari, daci şi gladiatori, înconjuraţi deja de câteva sute de oameni, care s-au strâns imediat în jurul lor.

Dasius a ieşit din formaţie şi a păşit spre interiorul semicercului. Octavia şi-a dat seama ce se întâmplă şi s-a îndreptat spre el tremurând de emoţie. El a îngenuncheat şi a rostit întrebarea magică „Vrei să fii soţia mea?”. Răspunsul din partea tinerei a fost aşa cum spera, un „DA” hotărât spus cu lacrimi în ochi. Fericit, Dasius şi-a strâns iubita în braţe iar momentul de tandreţe s-a terminat cu un sărut prelung în aplauzele colegilor şi a tuturor celor prezenţi, care erau la rândul lor copleşiti de moment.

Momente pline de emoţie şi pentru soldatul Dasius: Abia auzeam, în fundal, strigătele trupelor „Felix!, Felix!, Felix!” şi aplauzele celor care s-au adunat în jur”

Aşa după cum ne-a mărturisit tânărul soldat, momentele au fost la fel de pline de emoţie şi pentru el: „Abia auzeam, în fundal, strigătele trupelor „Felix, Felix, Felix” şi aplauzele celor care s-au adunat în jur. Răspunsul ei a fost cel la care speram, „DA!”, a spus tânărul împlinit şi fericit.

Pasiunea pentru istoria  romană i-a marcat destinul

“Pentru mine, Roma va însemna întotdeauna Capitala (marelui) Imperiu Roman, un colos etern al legendarei lumi antice. De mic am avut o atracţie pentru cercetarea timpurilor străvechi şi pentru faimoasele lor istorii. Acum sunt doctorand şi, cu recunoştiinţă spun, asta fac. Sunt sigur că, de acum înainte, Roma va însemna şi pentru Octavia cu mult mai mult altceva”. Octavia este dansatoare în cadrul Ansamblului Folcloric al Judeţului Alba şi studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia de Coregrafie şi Regie scenică, din Cluj-Napoca, domeniile lor de cercetare fiind aşadar diferite.

Tânărul mai spune că această colină Capitolină a fost şi a rămas cea mai prestigioasă colină a „Oraşului etern”, şi că pentru el va fi mereu un loc important,  iar de acum înainte cu siguranţă şi pentru Octavia, fiind locul unde a cerut-o de soţie şi locul unde ea a răspuns cu „DA!”.

[nggallery id=1591]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Monden-Clubbing

Monden-Clubbing

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 19-25 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 19-25 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall The Fall Guy / Cascadorull Avanpremiera Regia: David Leitch Cu: Aaron Taylor-Johnson, Ryan Gosling, Emily Blunt, Teresa Palmer Gen Film: Actiune, Drama Durată: 119 min Rating: AP 12 Este cascador și, la fel ca […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea