Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Cugirul în straie de sărbătoare. În prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Irineu, a fost sfințită Biserica Ortodoxă ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, în prima duminică de după Paști, în ziua de ,,Duminica Tomii”, Cugirul a îmbrăcat haine de sărbătoare, odată cu sfințirea de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu, a Bisericii Ortodoxe ce poartă hramul ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe, loc de închinare și de rugăciune pentru toți credincioșii comunității.

După mai bine de 30 de ani de muncă asiduă a părinților Gheorghe Donu și Ioan Adrian Aldea, alături de credincioşii parohiei pe care i-au păstorit și îi păstoreșc, dar şi de alţi oameni apropiaţi Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a ridicat o frumoasă biserică, închinată ,,Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, locaș de cult situate în cartierul ,,Cânepi”.. Datorită vitregiilor vremurilor, locașul de cult n-a primit aprobare pentru construcție, astfel că la jumătatea anilor 80, lucrările au început mai întâi ca o anexă a Bisericii Ortodoxe ,,Sf. Treime, iar apoi ca loc de capelă pentru aceeași bisericiă. În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul târnosirii bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu al Alba Iuliei, le-a vorbit numeroşilor credincioşi prezenţi despre simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, punând accent mai ales pe faptul că, o dată sfinţită, biserica este închinată lui Hristos şi proclamată ca spaţiu de liturghisire şi de sfinţire a credincioşilor, prin săvârşirea Sfintelor Slujbe şi a Sfintelor Taine.

Înaltpreasfințitul i-a îndemnat pe credincioși să fie următori Bisericii lui Hristos, participând activ la viața acesteia spre a primi cu bucurie harul de la Dumnezeu, de care au atâta nevoie. După slujba de târnosire, a urmat săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii de către înaltul ierarh înconjurat de către un sobor din 19 preoți și în prezenţa mulţimii de credincioşi mulți dintre ei veniți să participe la bucuria comunităţii cugirene țmbrăcați țn frumoase veșminte populare românești. În soborul de preoți s-a aflat și protopopul de Sebeș Ionel Arsu, precum și alși slujitori ai sfintelor altare din Protopopiatul Sebeș.

La final a avut loc o agapă creștineacă. Părintele paroh Ioan Adrian Aldea a primit de la IPS Irineu, rangul de Iconom Strvrofor.

Evenimentul a fost onorat de către primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respective Călin Furdui, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, consilieri locali, reprezentanți ai unor societăți comerciale și instituții publice locale. (C.P.)

[nggallery id=3830]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea