Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

FOTO: Copiii şi tinerii ocrotiţi în Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” au vizitat „Spitalul Cărţilor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Copiii şi tinerii ocrotiţi în Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia au vizitat, marţi, de „Ziua Internaţională a cărţii şi a dreptului de autor”, Centrul Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii sau „Spitalul Cărţilor”, aşa cum i-au spus ei.

În cadrul vizitei de informare au aflat de la specialiştii centrului cum sunt tratate „cărţile bolnave”, cum sunt restaurate şi salvate cele mai valoroase exemplare şi chiar au experimentat câteva tehnici de „spălare” a cărţilor vechi. Copiii şi tinerii au fost pentru o câteva minute restauratori de carte veche şi au spălat pe rând într-o soluţie specială paginile unei cărţi.

CITEȘTE ȘI: Mesaje de Sfântul Vasile cel Mare • Urări şi felicitări frumose de Sfântul Vasile. SMS-uri haioase şi amuzante de Sfântul Vasile 

Ei au aflat şi cum se fabrica hârtia în vechime, au descoperit şi cum se restaurează coperţile din piele ale cărţilor de patrimoniu, iar în final au învăţat cum să îşi protejeze cărţile pe care le au în bibliotecă şi pe care le citesc. Copiii şi tinerii au vizitat şi Muzeul Naţional al Unirii unde au aflat povestea exponatului lunii aprilie, Evanghelia tipărită la Bucureşti în 1693, în limbile greacă şi română. Ghizii lor în această aventură în „lumea cărţilor” au fost specialiştii restauratori de carte veche Lia Zgârciu şi Alexandru Ştirban.

Mesajul meu este să aveţi grijă de carte. Cărţile sunt adevărate comori pe care trebuie să le păstraţi şi să nu uitaţi că dacă ai carte ai parte” a spus Alexandru Ştirban, şeful Centrului Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii.

Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Vasile

Grupul a încheiat manifestările dedicate „Zilei Cărţii” la Căminul pentru persoane vârstnice din municipiu unde a prezentat un medalion literar cu poezii şi cântece. Activităţile au cuprins luni şi o vizită la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba unde au aflat de la bibliotecarul Felicia Colda informaţii despre istoricul instituţiei, cum se desfăşoară activitatea de împrumut a cărţilor şi cum pot la rândul lor să împrumute volumele pe care vor să le lectureze.

Într-o perioadă în care calculatorul şi televizorul acaparează viaţa copiilor şi tinerilor noi am încercat să le reamintim că există cartea. Sperăm că au redescoperit plăcerea unică pe care o oferă lectura” a spus părintele Marcel Duda coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea