Rămâi conectat

Curier Județean

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Vasile. Aproape 600.000 de români își serbează onomastica în 1 ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Vasile

În 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare, aproape 600.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriţi de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbaţi, iar 87.181, femei.

Cele mai multe românce care îşi sărbătoresc onomastica în prima zi a anului, respectiv peste 83.000, poartă numele Vasilica, alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre bărbaţi, 478.715 se numesc Vasile, circa 20.000, Vasilică, iar alţi peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Citeşte şi: Mesaje de Sfantul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi provenea dintr-o familie creştină deosebită: sora, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinţi. Sf. Vasile a urmat şcoli în Cezareea, Bizanţ şi Atena, remarcându-se de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică.

Scrierile sale strălucite pun bazele vieţii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental.

Moliftele Sf. Vasile, considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite în cazul demonizaţilor sau în particular a celor care au nevoie de aceste rugăciuni.

Citește și: Mesaje de Sfântul Vasile. Urări de Sfântul Vasile. Felicitări care pot fi transmise prin SMS de Sf Vasile

În iunie 370, Sfântul Vasile a ajuns episcop al Cezareii. El a depus un efort enorm în organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor. Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este Liturghia „Sf. Vasile cel Mare”.

Citește și: cele mai deosebite mesaje de anul nou

Sf. Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat mulţime de creştini şi păgani, dovadă a marii sale popularităţi, a mai spus părintele Ciprian Apetrei.

Sf. Vasile e unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

O singură comună din județul Alba are angajat asistent medical școlar

Unirea Ziarul

Publicat

în

O singură comună din județul Alba are angajat asistent medical școlar

Rețeaua de medicină școlară din mediul rural întâmpină probleme având în vedere faptul că Vadu Moților este singura comună din județul Alba care are angajat asistent medical școlar. Potrivit celor declarate de directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, restul comunelor încheie contracte cu medici de familie din comună.

Dar, există și comune unde nu este nici măcar medic de familie, exemplu fiind Almașu Mare. Potrivit directorului DSP Alba, în mediul urban, cu excepția orașelor Zlatna și Teiuș, celelalte orașe și municipii au angajați medici și asistenți școlari.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ministerul Sănătății finanțează rețeaua medicală școlară prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Alba, dar rețeaua medicală școlară nu este completă. Vorbim de o acoperire la nivel județean în ceea ce privește mediul urban, dar în rural avem probleme pentru că fondurile care sunt destinate plății salariilor nu sunt destule pentru a acoperi întreg județul.

Ei bine, legea prevede ca acolo unde nu există finanțare din partea Ministerului Sănătății (vorbim de comune), primăria are obligația de a suporta din bugetul local aceste costuri sau în comuna unde nu este posibilitatea înființării unui post sau a finanțării, de încheierea unui contract cu medicul de familie. Asta ca o ultimă soluție, deși în realitate, medicii de familie care au contracte cu primăriile pentru a efectua triajul epidemiologic, de fapt nu prea merg pe la școli sau grădinițe.

De multe ori cade în sarcina asistentului medical comunitar care are cu totul și cu totul alte responsabilități, dar fiind asistent medical finanțat de asemenea de noi, ajută practic comunitatea”, a precizat Alexandru Sinea. (C.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dosar penal în cazul unui bărbat de 45 de ani din Alba Iulia, după ce a fost prins de polițiști beat la volan

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Dosar penal în cazul unui bărbat de 45 de ani din Alba Iulia, după ce a fost prins de polițiști beat la volan

La data de 4 februarie 2023, în jurul orei 14,30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat de 45 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Straja, comuna Berghin, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Care a fost salariul mediu net, în Alba, la sfârșit de 2022: Numărul de angajați, în creștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care a fost salariul mediu net, în Alba, la sfârșit de 2022: Numărul de angajați, în creștere

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii noiembrie 2022 a fost de 98518 persoane (1,8% din total ţară), în crestere faţă de luna anterioară cu 87 persoane și cu 2204 persoane față de luna noiembrie 2021 (+2,3%).

În luna noiembrie 2022 câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 5737 lei, mai mare cu 293 lei (+5,4%) decat cel înregistrat în luna anterioară și cu 508 lei (+9,7%) față de luna noiembrie 2021.Câştigul salarial mediu net în noiembrie 2022 a fost de 3691 lei, mai mare cu 182 lei (+5,2%) decât în luna anterioară si cu 469 lei (+14,6%) față de luna noiembrie 2021.Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna octombrie 2022 poziţionează judeţul pe locul 10 la nivel național, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător și locul 4 la nivelul Regiunii Centru.

Indicele câştigului salarial real în luna noiembrie 2022 faţă de luna anterioară a fost de 103,89%, iar față de luna corespunzătoare din anul precedent de 98,11%.Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna noiembrie 2022 câştigul salarial a fost mai mic: câştigul salarial mediu brut cu 942 lei, iar câştigul salarial mediu net cu 450 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea