Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Vasile 2024. Aproape 600.000 de români își serbează onomastica în 1 ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Vasile 2024. Semnificația numelui

În 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare, aproape 600.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Semnificația numelui Vasile

Este un nume considerat creştin, dar îşi are originile mult mai îndepărtate. Numele provine din adjectivul „basileios” care înseamnă „regal”, derivat de la „basileus”, adică „rege, conducător”.

În Antichitate, conducătorul tribului său al ginţii era numit basileu, apoi cuvântul a fost folosit pentru suveran şi în Imperiul Bizantin pe împărat. Datorită semnificaţiei, numele de Vasile este legat de termenul „biserica”, de la cuvântul „basilike”, care iniţial însemna edificiu public ridicat pe cheltuiala imperială, loc de adunare, de judecată sau bursa comercială. Ulterior, fiind foarte bine conservate, aceste edificii au devenit lăcaşuri de închinăciune lui Dumnezeu. Alături de Ion, Gheorghe sau Dumitru, numele de Vasile este unul dintre cele mai populare nume de la nou din ţară, fiind pur romaneşti şi cu vechime pe teritoriul ţării noastre.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Vasile

Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriţi de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbaţi, iar 87.181, femei.

Cele mai multe românce care îşi sărbătoresc onomastica în prima zi a anului, respectiv peste 83.000, poartă numele Vasilica, alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila.

Dintre bărbaţi, 478.715 se numesc Vasile, circa 20.000, Vasilică, iar alţi peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Citeşte şi: Mesaje de Sfantul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi provenea dintr-o familie creştină deosebită: sora, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinţi. Sf. Vasile a urmat şcoli în Cezareea, Bizanţ şi Atena, remarcându-se de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică.

Scrierile sale strălucite pun bazele vieţii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental.

Moliftele Sf. Vasile, considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite în cazul demonizaţilor sau în particular a celor care au nevoie de aceste rugăciuni.

Citește și: Mesaje de Sfântul Vasile. Urări de Sfântul Vasile. Felicitări care pot fi transmise prin SMS de Sf Vasile

În iunie 370, Sfântul Vasile a ajuns episcop al Cezareii. El a depus un efort enorm în organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor. Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este Liturghia „Sf. Vasile cel Mare”.

Citește și: cele mai deosebite mesaje de anul nou

Sf. Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat mulţime de creştini şi păgani, dovadă a marii sale popularităţi, a mai spus părintele Ciprian Apetrei.

Sf. Vasile e unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din Cugir, REȚINUT de polițiști: A încălcat ordinul de protecție, s-a apropiat de fosta concubină și i-a furta poșeta cu acte și bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Cugir, REȚINUT de polițiști: A încălcat ordinul de protecție, s-a apropiat de fosta concubină și i-a furta poșeta cu acte și bani Un bărbat din Cugir a fost REȚINUT de polițiști după ce a încălcat ordinul de protecție, s-a apropiat de fosta concubină și i-a furta poșeta cu acte și bani. La data […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea