Rămâi conectat

Monden-Clubbing

FOTO: Chef-bucătarul albaiulian Cosmin Toma, în Enciclopedia Gastronomică a lumii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*El s-a aflat printre cei 30 de bucătari care au reprezentat România la Congresul Mondial de Gastronomie, desfăşurat zilele trecute la Bucureşti

Albaiulianul Cosmin Ioan Toma, fost concurent la Top Chef, a reprezentat ţara noastră, alături de alţi 29 de bucătari chefi, la cel mai mare Congres de Tradiţii Culinare din lume. Congresul s-a desfăşurat  în perioada 13-17 martie, la Bucureşti, unde 39 de echipe din tot atâtea ţări au avut de pregătit cele mai reprezentative feluri de mâncare naţionale. Alături de echipa sa, condusă de executive chef  Tibi Kiss, au scos la „faţa de masă” o reţetă cu un meniu de nuntă din Maramureş, care va fi introdusă într-o enciclopedie gastronomică a lumii, la capitolul dedicat României.

Bucureştiul s-a tranformat pentru patru zile în capitala gastronomiei mondiale. Peste 180 de chefi bucătari din ţări precum Albania, Arabia Saudită, Congresul Mondial de Traditii Culinare056Azerbaijan, Bosnia şi Hertzegovina, Bulgaria, Canada, Cipru, Coreea de Sud, Croaţia, Elveţia, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Japonia, India, Islanda, Israel, Italia, Liban, Malaezia, Macedonia, Malta, Mexic, Myanmar, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Singapore, Thailanda, Taiwan, Tunisia, SUA., Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, şi nu în ultimul rând România, s-au adunat aici şi au gătit cele mai reprezentative feluri de mâncare din zona lor, pentru ca mai apoi acestea să fie incluse într-o enciclopedie gastronomică a lumii.

Ţara noastră a fost reprezentată de o echipă de 30 de bucătari, împărţiţi la rândul lor în echipe pe zone, precum Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana,  Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea şi  Echipa Militară a României. Fiecare echipă  a avut de pregătit  un meniu tradiţional de nuntă  din zona pe care a reprezentat-o.

Congresul Mondial de Traditii Culinare046Echipa lui Cosmin, condusă de executive Tibi Kiss, şi-a demonstrat măiestria şi priceperea printr-un meniu de nuntă din zona Maramureşului: un platou fecioresc  compus din roşii de pădure, chifteluţe din linte şi cremă de ou cu icre de ştiucă, un „Nupţial de Satu Mare”, un fel de mâncare servit doar de mire şi mireasă, iar ca desert o prăjitură cu brânză dulce. În nupţialul din Satu Mare se regăseşte rulada de vită, pui şi cârnaţi, aceasta fiind prezentată într-o pâine pe vatră.

„Sunt mândru de participarea mea la acest congres. Echipa noastră a fost formată din 4 chefi profesionişti, Dorel Sipos, Berecki Emőke, eu şi masterchef-ul Tibi Kiss. Eu zic că România a intrat în istoria gastronomiei mondiale. Am fost peste 180 de bucătari profesionişti din toată lumea”,  a spus Cosmin.

[nggallery id=1312]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Monden-Clubbing

Monden-Clubbing

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 19-25 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 19-25 aprilie 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall The Fall Guy / Cascadorull Avanpremiera Regia: David Leitch Cu: Aaron Taylor-Johnson, Ryan Gosling, Emily Blunt, Teresa Palmer Gen Film: Actiune, Drama Durată: 119 min Rating: AP 12 Este cascador și, la fel ca […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea