Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Aproape 100 de copii vor avea condiții mai bune pentru educație! Fonduri REGIO pentru două grădinițe din Cugir

Publicat

în

Aproape 100 copii de la două grădiniţe din oraşul Cugir, judeţul Alba, vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmăreşte reabilitarea spaţiilor în care micuţii îşi încep educaţia, pe baza fondurilor europene alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Acest fapt este posibil ca urmare a semnării – de către primarul Adrian Teban şi Simion Creţu, directorul general ADR Centru – proiectului în valoare totală de peste 2,8 milioane lei, având denumirea ”Reabilitare, modernizare şi echipare  infrastructura educaţionala pentru învăţământul preşcolar la Şcoală Gimnaziala ”Iosif Pervain” Cugir”. De această şcoală aparţin cele două grădiniţe în cadrul cărora fondurile europene vor duce la îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire timpurie a copiilor.

 Oraşul Cugir beneficiază de posibilitatea de a-şi moderniza şi extinde infrastructura de educaţie, inclusiv prin achiziţionarea de dotări, cu fonduri din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiţii: 10.1 – Investiţii în educaţie, şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare. Cerea de finanţare depusă şi gestionata de administraţia publică locală se bazează pe prevederile Obiectivului specific 10.1 cuprins în această axa de finanţare, respectiv ”Creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învăţământului ante-prescolar şi preşcolar”. Se vor realiza investiţii constând în reamenajare şi modernizarea clădirilor care sunt destinate celor două grădiniţe. Investiţiile se vor derula în două locaţii, respectiv la Grădiniţă cu Program Normal Nr.2, de pe str. ”21 Decembrie 1989” nr.17, precum şi la Grădiniţă cu Program Prelungit Nr. 3, de pe str. ”Traian Vuia” nr.1. Investiţiile sunt necesare deoarece imobilele existente nu mai prezintă siguranţă în exploatare sau au spaţii insuficiente şi inadecvate pentru acest tip de educaţie. Obiectivul general al ambelor proiecte îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la sistemul de educaţie, iar obiectivele specifice ale celor două proiecte sunt foarte asemănătoare, constând în asigurarea unei oferte educaţionale adecvate, accesibile şi de calitate, prin dezvoltarea infrastructurii grădiniţelor.

”Am vorbit, în mai multe rânduri, de priorităţile noastre de dezvoltare. Administraţia publică din oraşul Cugir nu este la prima utilizare a fondurilor europene, prin Programul REGIO. Noi am utilizat peste 20 milioane lei în precedentul program REGIO, pentru reabilitarea străzilor, pentru unităţile de învăţământ, precum şi pentru modernizarea ambulatoriului. În această perioadă de finanţare, la Cugir ne-am centrat pe investiţiile în domeniul social şi al utilizării eficiente a energiei şi a resurselor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Până la urmă, asta dovedeşte faptul că şi în oraşele medii sau mici se utilizează eficient pârghia parteneriatului şi rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. Avem semnate contractele pentru reabilitarea termică a Maternităţii Spitalului, precum şi pentru realizarea unui centru social pentru vârstnici, în valoare totală cumulata de peste 16,3 milioane lei. Pe lângă proiectul de acum, mai avem încă unul similar pentru Şcoala Gimnaziala ”Singidava”, dar vom înveşti şi în reducerea emisiilor de carbon în oraş, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. De asemenea, avem depuse cereri de finanţare pentru achiziţia de noi dotări la Ambulatoriul spitalului şi pentru eficientizarea sistemului de iluminat public. Am depus mai multe proiecte, dar sperăm că în cel mai scurt timp, valoare totală a contractelor de dezvoltare să depăşească 100 milioane lei, pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor din oraş”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.

Cele două grădiniţe finanţate prin acest proiect aparţin de Şcoală gimnaziala ”Iosif Pervain” din oraş. La unitatea cu program normal se va reconforma structural şarpanta şi se vor largi golurile de uşi, tâmplăria fiind apoi înlocuită cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare. Toate instalaţiile utilitare vor fi înlocuite, va fi realizată o scară exterioară, iar din punct de vedere funcţional se va realiza un sistem de ventilare a sălilor de grupă cu recuperator de căldură, se vor înlocui centralele termice existente cu unele moderne, iar în ultimul rând întreaga instituţie de învăţământ va fi dotată cu mobilier specific nou. Proiectul de la Grădiniţă cu Program Prelungit nr. 3, prevede lucrări similare, la care se adăugă termoizolarea pereţilor exteriori, precum şi a planşeelor peste parter şi subsol. De asemenea, aici vor fi instalate panouri solare pentru producerea de apă caldă menajera.

Cele două proiecte, îngemănate într-unul singur, vor fi definitivate până în 30 aprilie anul viitor, valoarea totală cererii de finanţare fiind de 2.866.374,54 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 602 mii euro (2.803.216,05 lei).

”Aceste proiecte răspund necesităţii de modernizare şi dotare a grădiniţelor care funcţionează în spaţii improprii şi cu dotări necorespunzătoare. Administraţia locală cugireana are în derulare şi alte proiecte importante pentru comunitate. Concret, fără resursele europene, investiţiile de care a beneficiat oraşul Cugir nu ar fi putut fi realizate, iar munca echipei locale care a pregătit cereri de finanţare şi proiecte importante pentru comunitate va da foarte curând roade.

Acum multe străzi din oraş sunt complet modernizate, ambulatoriul spitalului este reabilitat şi va fi curând dotat cu echipamente moderne, printr-un alt proiect. În plus, investiţiile în domeniul social vor convinge populaţia că se folosesc bani europeni pentru creşterea calităţii vieţii. Prin Axa Prioritară 10 susţinem multe investiţii de acest gen, la grădiniţe şi şcoli, la licee profesionale şi universităţi, în acest moment având deja contractate 17 proiecte pe axa şi în evaluare peste 100 de proiecte, a căror valoare totală depăşeşte 800 milioane lei. La aceste proiecte se adăugă şi 30 de iniţiative implementate de administraţia publică locală din regiune, sub coordonarea noastră, pentru reabilitarea energetică a clădirilor din sistemul educaţional. Pentru Cugir, grupul ţintă al proiectului este reprezentant de întreaga comunitate, care va beneficia de servicii educaţionale de calitate şi astfel nu vor fi nevoite să migreze spre marile centre urbane sau în afara ţării!, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

[nggallery id=7158]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare