Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Albaiulianul Aurel Truță este primul PRIMAR român din Spania. A fost votat EXCLUSIV de spanioli și conduce un Consiliu Local format din 3 membri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primul primar român din Spania se numește Aurel Truță, are 39 de ani și este din Alba Iulia. Înainte să fie îndemnat să candideze pe lista Partidului Popular spaniol din Paramo de Boedo, o comună cu mai puțin de o sută de suflete, din provincia Palencia, a trecut prin aceleași etape și greutăți precum majoritatea românilor care au ales să se stabilească în Spania, a lucrat în agricultură, în restaurante și în construcții.

Aurel Truta3Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge primar în Paramo de Boedo, dar am primit propunerea de a conduce lista PP-ului cu puțin timp înainte de prezentarea candidaturilor pentru alegerile locale”, a declarat Aurel Truță, în exclusivitate pentru ziarul ”Românul” din Spania. El a mai mărturisit că înainte de plecarea din țară a fos membru al Partidului Ecologist.

Comuna Paramo de Boedo include trei sate cu un total de 98 de locuitori, iar Aurel Truță spune că i-a plăcut de la început regiunea pentru că seamănă cu România. „Am realizat lucrări de construcții în Cantabria și de la început mi-a plăcut nordul Spaniei, pentru clima și oamenii de aici”, spune Aurel Truță.

Bătălia pentru primăria comunei nu s-a dat la fel ca în orașele mari unde predomină acțiunile de campanie cu mitinguri și manifestații publice.

Nu am făcut campanie deloc, dar am vorbit cu oamenii din localitate. Am primit 53 de voturi din 81 și majoritatea provin de la localnici. M-au votat spaniolii pentru că in comună nu locuiesc alți români. Sunt înregistrați câțiva români, dar în realitate, trăiesc în alte localități. Un român, coleg de-al meu, ar fi trebuit să voteze, dar printr-o eroare informatică nu a fost trecut în registrul electoral”, a mai precizat primarul comunei Paramo de Boedo, Aurel Truță.

Întoarcerea sa în politică a fost determinată de propunerea venită de la actualul deputat al Partidului Popular, Javier San Millan, care l-a dorit în fruntea listei partidului datorită imaginii pe care și-a câștigat-o în regiune.

Aurel Truta1

Imaginea românilor din regiunea Palencia este mai bună acolo unde suntem cunoscuți personal, dar existau și aici prejudecăți cu privire la compatrioții noștri. Cu timpul însă, toată lumea a început să ne cunoască și să vadă realitatea”, a mai spus Aurel Truță, care a participat deja la prima ședință a consiliului local, format din 3 membri.

Avem de gând să reabilităm rețeaua de alimentare cu apă și parcurile pentru copii, precum și edificiile primăriei. Bugetul nu este foarte mare, dar avem sprijinul guvernului provinciei”, a mai declarat Aurel Truță, care a mărturisit că funcția de primar nu-i aduce avantaje materiale – va lucra la primărie o zi sau două pe săptămână, dar nu primește salariu și firma sa de construcții nu mai poate să participe la lucrări publice finanțate de administrația locală.

Cu toate acestea, primul primar român din Spania se declară mulțumit de faptul că a fost ales înaintea candidaților autohtoni și vrea să demonstreze că poate să gestioneze cât mai bine activitatea primăriei.

Aurel Truță a plecat de acasă, din Alba Iulia, în urmă cu aproape 15 ani. Primii bani câştigaţi pe tărâm iberic i-a obţinut culegând măsline în Villanueva de Córdoba (provincia Cordoba), un orăşel din Andaluzia cu aproximativ 10.000 de locuitori. După o vreme s-a mutat în Benidorm, o renumită staţiune pe litoralul Mării Mediterane, unde a muncit în domeniul hotelier, experienţă care i-a servit drept trambulină pentru a se avânta într-o nouă aventură: aceea de a-şi deschide propria afacere. Aşa se face că din Benidorm a ajuns în Alcalá de Henares (Madrid), oraşul lui Cervantes, o localitate plină de albaiulieni. Acolo şi-a deschis un café-bar căruia i-a pus numele „Apulum”, în amintirea oraşului natal.

Aurel Truta2Ulterior a înfiinţat o firmă de construcţii în Madrid, care i-a deschis noi orizonturi. Încet-încet şi-a făcut o reputaţie în acest domeniu, iar într-o zi a fost solicitat să facă o construcţie în Cantabria. Mai apoi a prins alte lucrări în mai multe localităţi din provincia Palencia: în Villabermudo, în Zorita şi în Páramo de Boedo, unde de altfel şi-a cumpărat o casă şi s-a stabilit cu familia.

Este căsătorit cu Mirela Emilia Truţă, care munceşte la o frizerie din Herrera de Pisuerga, localitate care se află la mai puţin de 10 kilometri de Páramo de Boedo. Împreună au o fetiţă de şase ani, Laura Elena. În curând familia va avea un nou membru, încă o fetiță care se va numi Claudia Sofía şi care trebuie să vină pe lume în perioada următoare. (Z.U.)

Surse: romanul.eu; romaniaexpres.com; diariopalentino.es


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea