Rămâi conectat

Economie

FOTO: ADR Centru a reprezentat încă o dată, cu succes, România la Zilele Landului Brandenburg – ediția 2014

Ziarul Unirea

Publicat

în

Foto4Timp de două zile, în 5 și 6 iulie 2014, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a prezentat Regiunea Centru locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Informațiile despre atracțiile turistice și potențialul socio-economic al Regiunii au constituit o noutate pentru germanilor ce au participat la ”Zilele Landului Brandenburg, ediția 2014”, organizate în localitatea Spremberg, supranumită ”Perla regiunii Lausitz”. Standul Regiunii Centru a fost amplasat în secțiunea specială dedicată partenerilor acestui land german, lângă standul oficial al landului și cele ale regiunilor poloneze. Ministrul Președinte al Landului Brandenburg, dr. Dietmar Woidke, a vizitat aceste standuri în cursul zilei de sâmbătă, 5 iulie 2014.

ADR Centru a participat deja de două ori, cu mult succes, la edițiile din 2010 și 2012 ale Zilelor Landului Brandenburg, când mai mult de 10.000 de vizitatori au trecut pe la standurile regiunilor partenere ale Landului german. Și la această a XIV-a ediție a manifestării au fost asteptați să participe circa 100.000 oameni, germani, dar și turiști străini. Standul Regiunii Centru a fost amplasat într-o zonă verde centrală a orașului gazdă, Spremberg, foarte aproape de scena principală. Experții ADR Centru au distribuit sute de materiale de informare și prezentare ale județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, pe lângă revistele, broșurile și pliantele editate de Agenție în germană, special pentru partenerii germani. Celor interesați le-au fost oferite informații despre tradițiile din regiune, despre atracțiile turistice de excepție din România și din Regiunea Centru, dar și despre oportunitățile de investiții de la noi. Astfel, publicul german s-a documentat cu privire la posibilitățile de turism, dar și despre climatul economico-social din Regiunea Centru. Mulți au fost surprinși să afle posibilitățile de investiții și de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, deoarece materialele distribuite au fost editate în limba germană. Cu toate acestea, chiar și mai mulți români, dar și nepoți și strănepoți ai unor români, plecați chiar din Regiunea noastră, au fost bucuroși să afle noutăți despre locurile de unde provin.

Seara de sâmbătă a fost una cu totul specială, deoarece delegația română, singura prezentă la eveniment, datorită sprijinului oferit de partenerii germani, dr. Birgit Schliewenz și Klaus Peter Krüger, a participat la dineul oficial oferit de Primul ministru al landului, dr. Dietmar Woidke. În acest cadru, șeful executivului regional, a primit invitația de a vizita Regiunea Centru, în timp ce a subliniat și importanța dezvoltării de proiecte comune, între Brandenburg și județele din Regiunea Centru, subliniind în acest sens exemplul dat de ADR Centru pentru multe instituții europene, în domeniul dezvoltării de parteneriate internaționale.

Cunosc foarte multe despre proiectele pe care Regiunea Centru, prin ADR Centru sau prin autoritățile locale, le-au dezvoltat în parteneriat cu echipe de specialiști germani. Cunosc detalii despre preocupările voastre privind dezvoltarea sistemului de educație după model german, despre calificarea și recalificare profesională, dar și despre interesul foarte mare arătat în domeniul dezvoltării turismului, sau al utilizării eficiente a resurselor regenerabile de energie, domeniu în care noi avem o experiență foarte mare. Am avut chiar recent o întâlnire cu ambasadorul român la Berlin, dl. Lazăr Comănescu, și i-am confirmat că voi vizita cât mai curând România și Regiunea Centru, pentru a continua și dezvolta relațiile bilaterale stabilite de predecesorul meu Matthias Platzeck. Doresc să vă mulțumesc oficial pentru faptul că suntem din nou împreună la Zilele Landului Brandenburg, pentru a oferi și cetățenilor germani posibilitatea de a cunoaște mai bine regiunea dvs”, a declarat Primul ministru al landului german, dr. Dietmar Woidke.

Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvoltă constant de peste 13 ani. Am participat și la precedentele ediții ale Zilelor Landului, pentru că dorim să atragem cât mai mulți turiști din Germania în regiunea noastră. De asemenea, un obiectiv foarte important al participărilor noastre la aceste evenimente îl reprezintă prezentarea posibilităților de investiții în Regiunea Centru, ca să susținem activitățile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Acum identificăm, împreună cu reprezentantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilități de cooperare, care vor fi prezentate actualului șef al guvernului landului, Dr. Dietmar Woidke. În ultimii ani am găsit tot mai multe proiecte comune, atât în domeniul dezvoltării orașelor cu centre istorice, cât și în domeniul utilizării eficiente a energiilor regenerabile, precum și pe alte paliere”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegației Regiunii Centru în landul german Brandenburg.

Mulți locuitori din Spremberg și-au manifestat dorința de a vizita România, după ce au văzut standul Regiunii Centru, în timp ce o altă parte, care deja au fost în România, au subliniat  că frumusețea locurilor și ospitalitatea oamenilor îi vor face să revină cu plăcere în țara noastră. Delegația ADR Centru a fost sprijinită în susținerea prezentării din Germania de partenerii din Brandenburg, precum și de dl. Phillip Harffmann, reprezentantul Bisericii Evanghelice CA din România la Berlin.

Standul Regiunii Centru a fost vizitat de reprezentanții Ambasadei României la Berlin, dar și miniștri ai Cabinetul condus, la nivelul Landului, de dr. Woidke. Persoanele de decizie cu care s-a întâlnit delegația română în cele două zile de manifestări sunt doamnele Martina Münch, ministru pentru Educație, Sport și Tineret, precum și Sabine Kunst, ministru pentru Știință, Cercetare și Artă. De asemenea, președinta Comisiei pentru politică europeană a Parlamentului Landului Brandenburg, doamna Barbara Richstein, care a vizitat regiunea noastră în octombrie trecut, dar și mulți parlamentari ai acestui land german prezenți la eveniment, au apreciat modul cum Regiunea Centru a evoluat, de la an la an și s-au bucurat că acum cetățenii germani pot să beneficieze de mai multe informații, în special turistice, privind atracțiile din regiunea noastră. Partenerii instituționali din acest land și-au manifestat intenția de a dezvolta noi proiecte bilaterale în viitor, pe baza schimbului activ dintre cele două regiuni.

[nggallery id=2056]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea