Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO Activități culturale menite să omagieze nașterea luceafărului poeziei românești la Colegiul Militar din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

În  data de 14 ianuarie 2016, la ora 18:00, în cadrul proiectului educativ ,,Numai poetul”, organizat de catedra de limba română, în colaborare cu biblioteca colegiului, au fost organizate activități culturale menite să omagieze nașterea luceafărului poeziei românești.

Colegiul Militar Alba Iulia01În sala de lectură a colegiului, elevi pasionați de literatură, profesori de specialitate și invitatul special, criticul și profesorul de litere conf. univ. dr. Diana Câmpan, de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”  Alba Iulia s-au reunit într-o șezătoarea literară, înscriind  astfel o nouă filă în cartea sacră a culturii autohtone, din care transpare fiorul românismului.

Seara literară a debutat în ecoul de poveste care statuează în ființa noastră națională de 166 de ani, ca mărturie a bucuriei de a ne vedea sufletul, pentru că, în definitiv, fără Eminescu nu suntem noi: lumea oamenilor frumoși, iubitori de viață și artă, cu sufletul deschis și întors spre întrebările lumii. Dincolo de poveste, în acordurile de chitară și armonia versului s-a materializat popasul cultural sfios, ca o rugăciune, prin ,,ramurile gândului” și adâncimile spiritului, spre a putea revela zonele neexplorate ale vieții și operei eminesciene.

Conf. univ. dr. Diana Câmpan le-a oferit elevilor posibilitatea de a participa la o altfel de întâlnire cu Eminescu – omul și Eminescu – poetul nostru național: peripluri culturale inedite, experiențe de viață care au determinat-o să exulte descoperind ecoul creației eminesciene dincolo de hotarele țării, detalii biografice eminesciene mai puțin cercetate și cunoscute. Dialogul fecund, în care granițele dintre autoritatea criticului sau sobrietatea profesorului și elevi au fost estompate, a fost întreținut prin îndemnul de a celebra cartea, de a descoperi frumusețea operei lui Mihai Eminescu, de a atinge prin lectură aripile îngerilor, rănile florilor, de a se bucura de mireasma florilor de tei, de a avea curajul și nebunia frumoasă de a căuta sensurile ascunse ale unui text poetic sau narativ, de a da operelor lecturate propria lor interpretare, în funcție de orizontul de așteptare al fiecăruia.

Activitatea s-a dovedit a fi deosebit de constructivă deoarece tensiunea contradictorie ce sporește deseori pasiunea lectorului pentru analiză prin interiorizarea versurilor s-a îmbinat cu dorința de a ne întoarce către noi înșine, profesori și elevi, în esență, iubitori de frumos, de a ne găsi pacea spirituală și vocația creatoare. (V.N.)

Text: Prof. Cosmina-Maria MIRCEA

Foto: el.sg. Silviu ISPAS

[nggallery id=1504]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea