Rămâi conectat

Sport

Fotbalistul Andrei Florin Rațiu, originar din Alba, convocat în lotul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Publicat

în

Chiar dacă la începului anului speranțele Albei de a fi prezentă în arena olimpică, la cel mai important eveniment sportiv de pe mapamond, Jocurile Olimpice din Japonia, se îndreptau spre alte nume, în cele din urmă vom fi reprezentați la JO de la Tokyo (23 iulie-8 august) de fotbalistul Andrei Florin Rațiu!

Se părea că Jocurile Olimpice din “Țara soarelui răsare” vor fi similare cu cele din 2012, de la Londra, în ceea ce ne privește, respectiv fără prezență la cel mai înalt nivel sportiv posibil. Asta întrucât, deși la începutul anului existau speranțe de calificare pentru 4 competitori din județ, din diverse motive aceștia nu au reușit să pună mâna pe biletele pentru Tokyo. Este vorba despre mărșăluitoarele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, boxerul Andrei Dărămuș (toși CS Unirea Alba Iulia) și judoka Marcel Cercea, originar din Cetatea Marii Uniri, legitimat la CS Universitar Pitești.

*Andrei Rațiu a câștigat Europa League cu Villarreal!

Este o perioadă extraordinară pentru jucătorul de bandă dreapta ce a împlinit 23 de ani în 20 iunie, în condițiile în care la finele lunii mai s-a bucurat pentru cucerirea trofeului UEFA Europa League cu Villarreal!!! Atunci s-a consemnat o uriașă surpriză, un succes dramatic al “submarinului galben”, ce s-a impus după prelungiri și 22 de lovituri de departajare împotriva “diavolilor roșii” de la Manchester United! Andrei Florin Rațiu este originar din comuna Unirea (s-a născut din Aiud) și nu a jucat niciodată în România.

Ajuns la vârsta de șase ani în Spania, împreună cu familia, a început junioratul la Andorra de Teruel, ca mai apoi să evolueze pentru Villarreal B. Românul a atras atenția celor de la echipa secundă a lui Real Madrid, care s-au interesat de serviciile lui la începutul anului 2019.

Exceptând o perioadă de șase luni, când a fost împrumutat la ADO Den Haag (Țările de Jos), a fost legitimat numai la Villarreal, întorcându-se în Spania la începutul acestui an și jucând pentru a doua formație a clubului, Villarreal CF B, în Segunda División B. Practic cariera sa este legată de clubul din Castellón, cu excepția acelor șase luni petrecute în Eredivisie. Andrei Florin Rațiu s-a aflat “în cărți” pentru lotul Under 21 al României, prezent în luna martie la Budapesta, la meciurile din cadrul turneului final al Campionatului European de tineret. În aprilie 2019, Andrei Florin Rațiu a debutat pentru prima echipă a „submarinului galben” direct în sferturile de finală ale Europa League, fiind integralist pe postul de fundaș dreapta, la Valencia.

*Lot de copromis pentru Mirel Rădoi

“Tricolorii mici” au obținut biletele pentru Olimpiadă acum doi ani, când au ajuns în semifinalele Campionatului European Under 19, în Italia, sub comanda lui Mirel Rădoi. Ultima prezență la o ediție a JO a fost tot la Tokyo, în 1964, când România s-a clasat pe locul al 5-lea. România s-a calificat după 57 de ani la cea de-a XXXII-a ediție a Jocurilor Olimpice din vară, amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Stabilirea lotului a fost o provocare, rezultând o soluție de compromis! Jocurile Olimpice nefiind programate în perioadă FIFA, cluburile au avut dreptul de a răspunde negativ la convocările jucătorilor, dorind să-și păstreze fotbaliștii pentru startul campionatelor și tururile preliminare din cupele europene.  Lotul a intrat  în cantonament la Mogoșoaia, de unde a mai ie;it doar pentru vizita medicală la INMS, pe 1 și 2 iulie. În rest, întreaga delegație va intra într-un regim de carantină, impus de japonezi, astfel încât, timp de 14 zile, jucătorii și staff-ul vor sta închiși în baza de pregătire până la plecarea spre Japonia, programată pe 15 iulie. Va fi atunci un charter, în care se vor urca mai multe loturi pentru JO, inclusiv fotbaliștii și canotorii.

Lotul României la Jocurile Olimpice: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra), Ștefan Târnovanu (FCSB) – portari; Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan (Sepsi Sf. Gheorghe) – fundași; Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia) – mijlocași; George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (Hermannstadt) – atacanți.

Turneul Olimpic de fotbal va avea loc în perioada 21 iulie – 7 august 2021. În urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în grupa B alături de Noua Zeelanda, Coreea de Sud și Honduras. Programul meciurilor în grupa noastră: *joi, 22 iulie: Noua Zeelandă – Coreea de Sud (ora locală 17.00, Kashima), Honduras – România (20:00, Kashima); *duminică, 25 iulie: Noua Zeelandă – Honduras (17.00, Kashima), România – Coreea de Sud (20.00), Kashima); *miercuri, 28 iulie: România – Noua Zeelandă (17.30, Sapporo), Coreea de Sud – Honduras (17.30, Yokohama).

Sursa foto: Federația Română de Fotbal

Publicitate
Publicitate

Sport

FOTO: Industria Galda – Unirea Alba Iulia 1-0, la pauză, în Cupa României

Publicat

în

Industria Galda de Jos – Unirea Alba Iulia, astăzi, de la ora 17.30, contând pentru faza întâi a Cupei României, reprezintă meciul de debut pentru antrenorii Doru Oancea și Valentin Sinescu.

Cu excepția a doi jucători, Scrob și Mardare, albaiulienii miezează pe un unsprezece compus din fotbaliști sub 21 de ani, media de vârstă a formulei de start fiind de 21 de ani și 4 luni

Electrica Furnizare Discount

Foste colege în eșalonul terț în stagiunea trecută, combatantele s-au întâlnit mereu în ultimii ani în competiția “KO”, pe “Cetate”, calificările fiind împărțite: 2017, Industria, după loviturile de departajare; 2018 – Unirea, la penalty-uri, 2019 – găldenii, victorie cu 2-1 (în minutul 90+3 Căt. Suciu a apărat un penalty executat de Selagea); anul trecut calificare la “masa verde” Unirea Alba Iulia (gazdele lovite de COVID-19).

Industria: Iancău – Samoilă, Rahovean, Hodea, Ad. Matei – Javla, Oniche – Al. Costea, Bălaș. Tocu – S. Mureșan; rezerve Vl. Răducanu, Căt. Ivașcu, P. Medrea, Tamaș, N. Muntean,  D. Schiau, G. Tamaș, Căt. Dănilă. Antrenori Doru Oancea, Dan Comșa

Unirea: Sîntoma – Haj, Mardare, Scrob, V. Codrea – P. Dani, Mîlna, Dehelean, Bîrdea – Lupea, Pocol; rezerve An Moldovan, M. Dăscălescu jr, D. Oneț, C. Dănilă, Jurj, Fl. Marcu. Antrenori Vasile Sinescu, Marcel Rusu.

Arbitri I. Boldea (Ciuguzel), R. Mereș, A. Revnic (ambii Cluj-Napoca). Observator M. Ștefan (Orăştie)

Citește mai mult

Sport

Astăzi, ora 17.30, Industria Galda de Jos – Unirea Alba Iulia | Debut în Cupa României pentru Doru Oancea și Valentin Sinescu

Publicat

în

Industria Galda de Jos – Unirea Alba Iulia, astăzi, de la ora 17.30, contând pentru faza întâi a Cupei României, reprezintă meciul de debut pentru antrenorii Doru Oancea și Valentin Sinescu.

Foste colege în eșalonul terț în stagiunea trecută, combatantele s-au întâlnit mereu în ultimii ani în competiția “KO”, pe “Cetate”, calificările fiind împărțite: 2017, Industria, după loviturile de departajare; 2018 – Unirea, la penalty-uri, 2019 – găldenii, victorie cu 2-1 (în minutul 90+3 Căt. Suciu a apărat un penalty executat de Selagea); anul trecut calificare la “masa verde” Unirea Alba Iulia (gazdele lovite de COVID-19). Vizitatorii au probleme de efectiv, cu un efectiv extrem de restrâns numeric, dar și valoric, în condițiile în care vor lipsi F. Morar și Selagea (plecați la un turneu în Bulgaria cu Optimum Alba Iulia), Al. Giurgiu și Fetița (motive contractuale), situație care va duce la miza pe tinerii din propria pepineră pentru a completa decent lotul. De partea cealaltă, după retrogradarea în Liga a 4-a, la finele celui de-al 7-lea sezon consecutiv pe a treia scenă, Industria s-a reinventat din temelii.

Electrica Furnizare Discount

Ne-am propus să alcătuim o formulă competitivă, să ne bazăm pe un lot echilibrat. Am reușit acest lucru, acum rămâne să muncim, fără a pune presiune. În Cupa României ne propunem să oferim un fotbal plăcut”, a spus Doru Oancea, ce-i are incerți pe Javla, D. Ianc și Tocu.

Pentru perioada pe care o traversăm în privința pregătirii și problemele care sunt la club, acest joc oficial este o povară. Știm că este o contruntare interjudețeană, cu o miză artificială, și vrem să facem o figură frumoasă, să verificăm potențialul tinerilor ce-i avem la dispoziție”, a transmis Valentin Sinescu.

În ediția precedentă a eșalonului terț, Unirea Alba Iulia a învins 2-1 la Galda de Jos în tur, iar în primăvara a fost o remiză albă, contraperformanță a trupei lui Bicheși împotriva unei echipe ce a reușit două egaluri în primăvară!

Arbitri I. Boldea (Ciuguzel), R. Mereș, A. Revnic (ambii Cluj-Napoca). Observator M. Ștefan (Orăştie)

Citește mai mult

Sport

Voința Stremț – CS Ocna Mureș, în faza întâi a Cupei României | Dispută interesantă în competiția “KO”

Publicat

în

Voința Stremț – CS Ocna Mureș, astăzi, la ora 17.30, este al doilea duel interjudețean din cadrul fazei întâi a Cupei României. Se înfruntă deținătoarea trofeului județean, după câștigarea finalei de la Unirea, la loviturile de departajare, cu CSU Alba Iulia, respectiv CS Ocna Mureș (locul 9 în ediția trecută a eșalonului terț).

Amfitrionii sunt la al doilea joc la acest nivel, precedentul fiind în 2019, scor 0-5 cu Unirea Alba Iulia, pe același teren. “Obiectivul nostru a fost să cucerim trofeul județean. De aici încolo, orice se întâmplă reprezină un bonus. Echipa are potențial, valoare pentru acest nivel. Nu cunoaștem adversarul, dar sunt convins că dacă ne vom exprima la adevarata valoare putem să realizăm calificarea”, a spus antrenorul Ion Ilie.

Electrica Furnizare Discount

Pe cealaltă bancă tehnică va debuta antrenorul Paul Ciucă, la al treilea mandat pe banca unei divizionarei terțe din Alba, după cei peste 6 ani petrecuți la Industria Galda de Jos, precedați de 8 luni în postura de antrenor-jucător la CSM Sebeș (2008-2009), alături de Cosmin Șuvaina.

Ne așteaptă un joc dificil, cu o echipă bună, omogenă, ambițioasă, susținută de un public pătimaș. Noi avem practic doar 6 antrenamente, în timp ce adversarii sunt în plină formă sportivă, având 4-5 jocuri oficiale în ultimele săptămâni. Cupa nu este un obiectiv pentru noi, mai avem nevoie de transferuri, de pregătire, e multă treabă, dar vom folosi acest meci ca unul de pregătire a noului sezon și dacă putem vom câștiga. Sper să fie un joc frumos, plăcut pentru spectatori și în care să domine fair-play-ul”, a transmis antrenorul Paul Ciucă.

Arbitri: M. Chioran (Cluj-Napoca), I. Georgiu (Dej), Cl. Giorgiu (Cluj-Napoca) Observator T. Biriș (Hunedoara)

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea