Ziarul Unirea

Florin Roman: ”Când eram jurnalist am publicat documente oficiale cu care dovedeam implicarea Fundaţiei Soros în finanțarea Alburnus Maior”

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, și-a anunțat public poziția față de proiectul de la Roșia Montană. Liberalul albaiulian precizează că opinia sa a fost solicitată atât de cetățeni cât și de reprezentanți ai presei:

”În cazul Roşia Montană sunt de acord ca resursele, indiferent că e vorba de aur sau cupru, să fie scoase la suprafața cât timp ele sunt la preț maxim istoric, cum este cazul în ultimii doi ani şi nu când valoarea acestor resurse este la preț minim.

ELIT

Al doilea argument este natura administrativă: sunt obligat să țin cont de cei peste 70 la sută din cei care la referendumul pentru începerea exploatării au spus „Da”. E o regulă a democraţiei să respecţi majoritatea. Acolo au votat oameni din cele 35 de localități din zona Munţilor Apuseni, foarte mulţi moţi care își doresc minerit şi locuri de muncă. Îi înțeleg pe primarii care susțin exploatarea resurselor. Nu sunt vânduţi nimănui. Dacă cetățenii care i-au ales nu şi-ar dori acest lucru, sunt convins că ar fi împotriva. Dar oamenii își doresc asta, pentru că nu vor să fie săraci şi uitaţi de lume.

Cele mai mari investiții din localitățile Munţilor Apuseni au fost susţinute de companie, pentru că cei de acolo sunt prea săraci să poată face ceva. 500 de oameni câștiga deja o pâine bună la Roşia Montană. Din punct de vedere economic, cifrele, care pot fi contestate, arata ca Alba ar ajunge pe locul III pe ţara ca PIB pe cap de locuitor.

În octombrie va fi promulgata legea care prevede ca o parte din redevenţa minieră rămâne la nivel local. Asta înseamnă dezvoltare economică pentru că banii rămân aici şi nu mai stăm cu mâna intensă la București. Dintr-un județ izolat, cu şomaj ridicat putem deveni un județ dezvoltat. În următorii 2 ani vom avea şi autostrada Sebes-Turda, dar şi extinderea fabricilor Mercedes la Sebeş.

Am urmărit mult aceste dezbateri referitoare la Roşia Montană şi nu am reținut încă nici o variantă alternativă sustenabila economic propusă de cei care se opun. Mă interesează în primul rând opinia oamenilor din zonă pentru că exploatarea se face în zona lor. mă interesează ce spun primarii şi specialiștii. Nu ce spun unii şi alții. E dreptul lor să fie împotriva, așa cum e dreptul meu, ca om de administrație, să nu fiu împotriva unei investiții care generează locuri de muncă şi dezvoltare economică.

Am avut cam aceiaşi poziție încă din perioada în care nu eram vicepreședinte al CJ Alba, așa că celor care mă vor înfiera cu mânie proletara le spun, că atât timp vor fi decenţi, pot să o facă aici. Cred în conştiinţa civică a celor care protestează din dragoste pentru natură. Oare unde erau activiştii de la Roşia Montană când la Alba Iulia era ras parcul Custozza sau la Sebeş se luptă împotriva formaldehidei?

Când eram jurnalist am publicat documente oficiale (facturi) în care dovedeam implicarea Fundaţiei Soros, pe relația Ungaria – Miercurea Ciuc – Rosia Montana în finanţarea Alburnus Maior. Şi am făcut public aceste dovezi.

În acești oameni nu voi crede niciodată. Cu cât fac tămbălău mai mare, cu atât finanțarea continua. Când proiectul va demara, indiferent de investitor, pe aceiaşi oameni îi veți vedea că se opun scoaterii resurselor în altă parte. Pe bani bineînţeles. Din punct de vedere al mediului şi al tehnologiei nu mă pot pronunţa întrucât nu sunt de specialitate. Vă pot spune însă că țin cont de opinia exprimată de un for credibil, Comisia Europeană care spune clar, negru pe alb că nu a fost încălcarea legislația de mediu la Roşia Montană.

Sunt de acord cu protestele celor care se opun. Sunt legitime şi democratice”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

23 Comentarii

protestatar 5 septembrie 2013 at 17:59

Adica toti oamenii care ies si au iesit zilele astea in strada in toata tara si in Bucuresti sunt chipurile platiti de Soros ? Bai copile… vezi ca si PDL a luat-o la vale dupa ce au fost ignoranti in februarie 2012 cu vocea strazii. Teama imi este ca o sa patiti si voi la fel ! Esti o rusine pentru clasa politica !

Status-Quo 5 septembrie 2013 at 20:42

Bai clatita,
vocea strazii din 2012 a fost un rahat cu apa rece.
Un spectacol de 200 de spectatori intins ca o clatita de televiziunile interesate.

Fa bine si nu mai vorbi prostii!

matahala 5 septembrie 2013 at 22:30

Florine, fii bun si publica actele care dovedesc sutele de milioane incasate chiar de tine de la Rosia Montana Gold Corporation.
Fii amabil si fa un exercitiu de sinceritate

CrocodilulCuPapion 5 septembrie 2013 at 19:08

D-le nu s-a dorit dezvoltarea zonei respective,mai mult ati incercat si ati reusit sa puneti bete in roata(ex.zona monoindustriala etc.) tuturor posibililor investitori.Ia-ti facut pe oamenii aia sa fie dependenti de Cancerul Gabriel Resurses.Acum sunt prea saraci si prea flamanzi ca sa se mai opuna.Ati vandut flota,ati distrus industria…ce va mai ramas?..resursele naturale!!
Apropo de pretul aurului si cuprului,Cat castiga statul roman din aceasta mare mascarada?4%-6%
Parcul Custozza(10 arbori si 5 ciori) vs. Rosia Montana(tone de aur,argint,cupru,titan si multe metale neferoase)?Serios?

CrocodilulCuPapion 5 septembrie 2013 at 19:14

” Vă pot spune însă că țin cont de opinia exprimată de un for credibil, Comisia Europeană care spune clar, negru pe alb că nu a fost încălcarea legislația de mediu la Roşia Montană.”
Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pentru proiectul Roşia Montană adoptat de Guvernul Ponta!!!
Din avizul negativ al MJ intelegem urmatoarele:
1. propunerea legistaliva are mari probleme de „racordare” la norma constitutionala;
2. s-a explicat, pe intelesul tuturor, Abecedarul redactarii unor acte normative cu trimitere la Legea nr. 24/2000;
3. fortarea limitelor legii nu trebuie sa fie realizata doar pentru ca exista o vrere a cuiva (indiferent cine);
4. slabiciunea initiatorului intrucat nu a putut sesiza deficientele proiectului;
5. lipsa de comunicare institutionala (aceste probleme trebuiau discutate mult inainte);
6. intentia de diluare a raspunderii prin redactarea unui proiect care nu avea sanse de la bun inceput.
De asta ce mai ziceti d-le Rroman?

FLOREA 5 septembrie 2013 at 19:23

Amice,esti un idiot!

Status-Quo 5 septembrie 2013 at 20:45

”…Îi înțeleg pe primarii care susțin exploatarea resurselor. Nu sunt vânduţi nimănui…”

In mod sigur nu-s vanduti. Nu-i cine sa-i cumpere.

E ceva mai putin grav:
-ori nu pricep (grav)
-ori pricep dar n-au curajul sa o spuna (tot asa de grav)

Status-Quo 5 septembrie 2013 at 20:47

@Admin
zilele trecute am postat un comentariu care continea un link pe tema RMGC.

N-a aparut.

Care-i problema, adminule?

Nu acceptati linkul sau pozitia luata in postare?

Carolina 5 septembrie 2013 at 22:06

Bade Roman, dar de ce n-ai pus mata, pe vremea cind erai jurnalist platit de RMGC si documentele prin care se dovedea ca Gabriel Resources (alias RMGC) platea primarii, prefectii si cam toti politicienii din zona? Ca de vazut, trebuie sa le fi vazut. Cum a fost? Cash? Fara „docomente?” Toti de la RMGC ori Gold cum i se mai spune, sint oamenii de paie a companiei canadiene Gabriel Resources. Dragos Tanase, directorul cu suflet de securist, este cel mai mare manipulator. Pina acum, omul a primit peste 7 milioane de dollari. Cititi:

Carolina 5 septembrie 2013 at 22:58

Mi-ati mancat link-ul, nemuricilor. cautati Mihai Gotiu la Voxpublica.Cât câştigă şefii Gold-ului. Dragoş Tănase, peste 6 milioane de dolari!

SRI Rezerva 5 septembrie 2013 at 23:13

Nasul lui Roman Florin gazetarul trepadus introdus in politica de RMGC este fostul Director RMGC Gabriel Dumitreascu.
Declaratia de avere de la CJ Alba a acestui Roman Florin face pe orice roman care munceste sa ramana cu gura cascata.
In multe documente apare numele lui Roman Florin si la momentul potrivit se vor prezenta indifferent de gradul nasului
in SRI si SIE, ordonanta pica la prima rafala.

Carcotasul 5 septembrie 2013 at 23:31

Piticul Atomic, inca inainte de a scrie „Procese-verbale”, pe la ziare, a fost un trepadus oportunist! Cred ca nu vrea nici in ruptul capului sa dezvaluie sursa care il „bombarda”, cu „documente oficiale”. Nu ii nici o problema, o spun eu, Ofiterii de informatii in special din DGIA, dar sa nu il uitam nici pe Radu Adrian, fost sef la 2 si un sfert, in Alba, ofiteri, care se ocupau cu inveninarea convetuirii intre nationalitatile conlocuitoare si romani. Acest „buric atomic”, a fost tot timpul un pupincurist!

Din bransa 5 septembrie 2013 at 23:32

Domnule Roman,

Ati spus “Din punct de vedere al mediului si al tehnologiei nu ma pot pronunta întrucat nu sunt de specialitate. Va pot spune însă că tin cont de opinia exprimata de un for credibil, Comisia Europeana care spune clar, negru pe alb că nu a fost încalcarea legislatia de mediu la Rosia Montana”.

Eu sunt specialist. Am analizat o buna parte din proiect. O cunosc foarte bine. Barajul a fost analizat de o institutie supercompetenta etc. Probabil stiti ca proiectul a primit toate aprobarile necesare pentru ca e conform cu toate standardele UE, foarte severe. Nu intamplator. Galagia e numai in Romania, pentru ca UE a declarat public prin cea mai autorizata persoana ca e o problema interna a noastra. Adica in toamna trecuta a dat verde proiectului, prin prezenta personala a comisarului de mediu al Uniunii. Incitarea de afara e recunoscuta public de mai multi ani, nu e cazul sa citez, dupa ce institutii abilitate ale statului nostru au facut-o publica in Parlament si presa, nu e cazul sa citez, acum peste 10 ani. Astept ca ele sa isi faca datoria si sa le stopeze.

Va felicit pentru interviu. Nu locuiesc in judetul dumneavoastra si nu sunt sponsorizat de nimeni. Sunt nepatat.

+++ 6 septembrie 2013 at 8:58

Te dai specialist in breasla si folosesti in fraze texte gen „institutie supercompetenta” ? Cred ca esti unul din cei care se cred specialisti si au absolvit facultatea in „anii de glorie” care au urmat anului 2000 ! Vai ce kuru’ vostru… si asta sincer !

Din bransa 6 septembrie 2013 at 10:49

Nu ma „dau” specialist. Sunt. Am toate acreditarile intro meserie si functie de mare responsabilitate. Nu sunt facut pe puncte. O practic de multi ani. Cu mult inainte de 2000.
Dupa ce ai citit ce am spus, trebuia sa verifici si numai dupa sa cotocodacesti. In loc de asta, ai aruncat in blog num,ai ce poti: murdarie.
Ce pregatire ai in domeniul in discutie, tufa de Venetia?
Cum iti permiti sa iti bati joc de Institutul de Constructii RO, de gigantii de MWH – The Global Leader in Wet Infrastructure and Water Engineering CO USA (7500 angajati), SNC-Lavalin CA (29 mii angajati), Newmont USA (34 mii angajati), care activeaza ca lideri autoritari in toata lumea?
Cum iti permiti, tufa de Venetia, sa stai de vorba cu mine?

Status-Quo 8 septembrie 2013 at 21:35

Mai bransament,

cam slab rationamentul tau. Scartiie pe alocuri.

Adica cum? Cum isi permite cineva sa puna la indoiala MWH bla-bla-bla SNC-Lavalin si Newmont USA?

Auzi la el … te-umfla rasu’…

”Barosanii” astia de care faci tu atat tam-tam se sterg la qur cu noi ca si cu o bucata de hartie igienica. Cam ce crezi tu ca reprezentam noi pentru ei? Iti spun eu: o prada usoara.

Iti aduci aminte de Enron?

N-am incredere nici cat negru sub unghie in astia.

Asa ca bai ridiche nepatata, ia-ti nepatarea si scrie in alte locuri ca de-aiai te plateste cine te plateste. Nu sta! Lucreaza!

bransovescu 6 septembrie 2013 at 20:27

Ba nea bransa, te dai mare, fa-te mic daca vrei sa te cred macar un pic ! Parca-i fi Cezar cu legiunile tale de-ntelectuali breji si noi am fi niste chiniji… Uite c-am stat de vorba cu tine, maretule, natafletule !!

cugireanu' 7 septembrie 2013 at 19:29

Mai ” din bransa” ne~ai dat pe spate cu ” The Global Leader” si cu ale tale ” acreditari” si „responsabilitati”;NU TE SCOATE MODESTIA DIN CASA !

pixuinactiune 8 septembrie 2013 at 15:01

nea ” bransa „, daca nu esti din judetul nostru si nu esti sponsorizat de nimeni cum ai ajuns sa comentezi fix la acest articol, dintr-un cotidian local ? Figurezi ca ipocrita aia de la TV care „croseta sosete” ca sa-si trimita copii la scoala si ea nesatula are vila cu 1 etaj la Rodia Montana si nu numai… si asta ti-o spune un localnic din Rosia Montana. Lasii de la mine din sat au cazut prada banului si si-au vandut agoniseala de o viata si s-au mutat la oras, dar tot mai suntem 3000 de persoane dintre care mai mult de trei sferturi, nu suntem de acord cu acest proiect. Motivele:
1) se creaza doar 100 de locuri de munca permanente !!!
2) se utilizeaza cianura in cantitati de 17 ori decat cele admise
3) firma asta ii patata pana peste cap, vezi Belgia si Franta
4) redeventa statului ii de doar 6 % din PROFIT, nu din venit, din PROFIT
5) se va crea un depozit de steril pe 3000 de hectare, unde la ora actuala este padure
6) asa numitul baraj „sigur” ii de fapt ca cel de la Baia Mare…
7) galeriile romane, unice in Europa vor fi distruse
8) casa mea si a celorlati consateni va avea de suferit de pe urma exploziilor, fiind exploatare mai mult de suprafata…
9) marea majoritate a gunoaielor care promoveaza acest proiect au fost cumparati

De ce as fi de acord cu acest proiect?

Faptul ca anul trecut au participat doar 35 din populatia cu drept de vot, iar rezultatul a fost pentru proiect, nu inseamna ca ceilalti 65 % au fost pentru, dimpotriva.
Las` ca vine ziua Z si pentru voi, astia care sunteti acum la guvernare…
De ce as fi de acord cu acet proiect?

Status-Quo 8 septembrie 2013 at 21:38

@pixinactiune

Interesanta chestia cu ”aia care croseta sosete si are vila”. Esti amabil sa detaliezi putin?

De unde ai datele de la punctele 1-9?

totoisheriff 9 septembrie 2013 at 8:42

daca sti sigur treaba asta (pct.1-9), documenteaza-te beton-adica sa ai dovezile la sertar pentru a fi scoase oricind si pentru oricine te combate) si publica intr-un ziar central…lumea sa stie ce si cum-sau cel putin cei ce au dubii…

laslau marius 8 septembrie 2013 at 19:21

Domnule roman nici noi nu ne opunem infiintarii de noi locuri de munca, diferenta este CUM SE OBTIN aceste locuri de munca. Eu unul nu am incredere in clasa noastra politica si opinii ca ale dumneavoastra le consider partinitoare. De ce? Pentru ca asta este increderea pe care a castigato toata clasa politica din romania de la cetatenii de rand. Vorbiti ca ne vom ridica pe locul 3 pe tara ca PIB pe cap de locuitor dar eu va spun de pe acuma ca noi nu vom simtii nimic din aceste cifre. Cei care vor ‘ SIMTII’ cel mai mult si mai bine va fi clasa politica din romania si pilele lor. Ca sa vedeti cat de ingrijorati sunt cei de la rmgc de locurile de munca pentru cetatenii din rosia montana va rog sa intrebati ce firma de servicii funerare din rosia montana sau din imprejurimi face deshumarile si stramutarile din cimitirele locale. Asta este doar un exemplu de servicii foarte bine platite date cu DEDICATIE pentru o firma din alba iulia si nu din rosia montana sau din imprejurimi. Va rog sa verificati domnule roman aceasta informatie si sa-mi dati un raspuns de ce rmgc nu a dat acest serviciu din care se fac bani grei locuitorilor din rosia montana?

Dan Agrisan 10 septembrie 2013 at 8:04

Florin,

Lasand la o parte povestea cu includerea problemei Tinutului Secuiesc in problema Rosiei Montane, ca sa mai atati un pic spiritele si faptul ca nu mai esti demult jurnalist (asa ca informatiile tale nu cred ca-s foarte relevante, desi mi-as dori sa vad dovezile de care zici), eu cunosc o gramada de fosti studenti romani ai Central European University din Budapesta, care e sponsorizata de Fundatia Central European Trust. Inseamna ca toti sunt vanduti lui Soros? Stiu o gramada de ONG-uri din Romania, cu unele a colaborat si colaboreaza si PNL, care au primit finantare transparenta ce la Central European Trust. Toate sunt vandute lui Soros presupun, ca sa distruga Romania si sa dea Transilvania la unguri. Un discurs dinasta ma astept sa aud de la PPDD sau ce a mai ramas din el.
Cat despre cei peste 70% care au votat la referendum pentru proiectul RMGC, ma intreb la ce faci referire? Daca faci referire la Rosia Montana (chiar daca acolo consemnul a fost dat ca cei care sunt impotriva sa nu mearga la vot, ceea ce s-a si intamplat), ma intreb atunci de ce e nevoie sa fie declarat proiectul „de interes national deosebit” daca tot ceea ce conteaza este ceea ce au votat localnicii din Rosia. Eu sunt perfect de acord sa fie asa cum zic ei, dar in cazul ala nu vom avea niciun interes national deosebit si, deci, nici posibilitatea companiei RMGC de a-i expropria din propria casa pe cei care se opun. Si, ca sa-l citez pe Ponta, cu asta basta.

Comentariile sunt oprite