Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Festivalul Roman Apulum 2018, de la Aba Iulia, la final – PROGRAMUL ultimei zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Roman Apulum 2018, de la Alba Iulia, cel mai mare eveniment de reenactment din România își va închide astăzi porțile prin care au trecut, pe parcurcursul ultimelor zile, zeci de mii de spectatori dornici să cunoască realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Până la ora 17.00, pe platoul de pe strada Militari se mai pot vizita tabăra antică și atelierele meșteșugărești unde sunt prezentate îndeletnicirile din acele vremuri (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori).

La ora 12.00, pe Esplanada Porții a IV-a va avea loc o demonstrație de gastronomie antică iar la ora 17.00 va fi marcată închiderea festivalului.

Timp de patru zile, în centrul acţiunilor s-au aflat 300 de reenactori din trupele de reconstituire istorică Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis (din Alba Iulia) și din trupe celebre din Italia, Croația, Germania, Bulgaria, Spania, Ucraina și Cehia.

Festivalul Roman Apulum 2018 s-a aflat la cea de-a VI-a ediție și a avut în program punerea în scenă a unor lupte între daci şi romani, dansuri antice, paradă de noapte cu torţe, târguri de sclavi, dar şi lupte între gladiatori, cum au fost în cele mai vechi timpuri.

Toate manifestările au avut loc în Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Cetatea este ridicată pe locul unde, anterior, au existat un castru roman, în jurul anului 104, şi o cetate medievală, cele trei fortificaţii fiind construite în timp, una peste alta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea