Festivalul Roman Apulum 2018, de la Aba Iulia, la final – PROGRAMUL ultimei zile

Festivalul Roman Apulum 2018, de la Alba Iulia, cel mai mare eveniment de reenactment din România își va închide astăzi porțile prin care au trecut, pe parcurcursul ultimelor zile, zeci de mii de spectatori dornici să cunoască realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

ELIT

Până la ora 17.00, pe platoul de pe strada Militari se mai pot vizita tabăra antică și atelierele meșteșugărești unde sunt prezentate îndeletnicirile din acele vremuri (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori).

La ora 12.00, pe Esplanada Porții a IV-a va avea loc o demonstrație de gastronomie antică iar la ora 17.00 va fi marcată închiderea festivalului.

Timp de patru zile, în centrul acţiunilor s-au aflat 300 de reenactori din trupele de reconstituire istorică Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis (din Alba Iulia) și din trupe celebre din Italia, Croația, Germania, Bulgaria, Spania, Ucraina și Cehia.

Festivalul Roman Apulum 2018 s-a aflat la cea de-a VI-a ediție și a avut în program punerea în scenă a unor lupte între daci şi romani, dansuri antice, paradă de noapte cu torţe, târguri de sclavi, dar şi lupte între gladiatori, cum au fost în cele mai vechi timpuri.

Toate manifestările au avut loc în Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Cetatea este ridicată pe locul unde, anterior, au existat un castru roman, în jurul anului 104, şi o cetate medievală, cele trei fortificaţii fiind construite în timp, una peste alta.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...