Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Oameni şi locuri

Festivalul Cetăţiilor Dacice, povestea continuă

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Festivalul Cetăţilor Dacice este un eveniment cultural-sportiv, de valorificare a patrimoniului dacic al judeţului Alba.

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice, unul dintre cele mai gustate evenimente culturale organizate de Consiliul Judeţean Alba, va avea loc în zilele de 14 – 15 iulie. Aşa cum a fost instituită regula de la prima ediţie a festivalului, localitatea câştigătoare a “luptelor dacice” este cea care organizează ediţia din anul următor. Ediţia din acest an va fi găzduită de comuna Cetatea de Baltă, ai cărei “daci” au câştigat anul trecut “luptele” la care au participat echipe din toate localităţile din judeţul Alba unde există cetăţi dacice: Cricău, Săsciori, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Cugir. Cetatea de Baltă este în acest an la a doua găzduire, primele ediţii fiind organizate la Cricău, la poalele celebrului Apoulon, cetatea dacică de la Piatra Craivii. Cum vinul şi dacii s-au însoţit bine încă din vechime, ne-au spus-o istoricii vremii, sigur că evenimentul va avea şi o latură de promovare a Drumului Vinului, Cetatea de Baltă fiind una dintre locaţiile cunoscute unde se produc şi se prezintă consumatorilor vinurile din podgoria Jidvei.

Vor avea loc  lupte între daci şi romani puse în scenă de Asociaţia Terra Dacica Aeterna, gladiatorii de la Virtus Antiqua, cascadorii ecvestre cu Filimon Iordache, Georgiana Neselan, Cornel Lucian, Bogdan Lucian, George Niţulescu şi Lucian Forda

Povestea întrecerii dintre cetăţile dacice

În scrierile sale, istoricul Dio Chrysostomus amintea despre strămoşii dacilor, geţii: “Se întâmplă că am făcut acum o călătorie lungă, drept la Istru şi în ţara geţilor am ajuns la nişte oameni întreprinzători, care nu aveau răgazul să asculte cuvântări ci erau agitaţi şi tulburaţi. Acolo, la ei, puteai să vezi peste tot săbii, platoşe, lănci, toate locurile fiind pline de cai, arme şi oameni înarmaţi, veneam să văd oameni luptând, unii pentru stăpânire şi putere, iar alţii pentru libertate şi pace.”

Apetitul pentru întreceri s-ar fi transmis şi dacilor, căci legendele ne povestesc despre adevărate întreceri bărbăteşti la care luau parte cei mai vrednici reprezentanţi ai cetăţilor dacice din vremea lui Decebal. Timp de mai multe zile, războinici veniţi din toate colţurile regatului îşi măsurau puterile şi îşi dovedeau măiestria în nenumărate competiţii: “Suliţaşul cetăţii”, “Braţul de fier”, “Arcul viteazului”, “Voinicul din cetate”, “Îndemânare şi curaj”, “Luptătorul”, “Rapid şi puternic”, “Cel mai iute de picior”, “Marele dac”. Când întrecerile luau sfârşit, dacii se adunau în jurul focurilor şi petreceau golind vedrele de vin şi înfruptându-se din berbecii rumeniţi la foc mic de-a lungul întregii competiţii.

Câştigătorul aducea faimă şi onoare cetăţii sale şi era slăvit ca un adevărat erou.  Peste patru anotimpuri, cetatea sa devenea cel mai renumit loc de întâlnire pentru vitejii regatului. Iar călătorii aflaţi în trecere pe tărâmurile dacilor duceau mai departe povestea despre un popor războinic şi viteaz căruia îi plăcea la fel de mult să petreacă şi să meargă la război.

Povestea Festivalului Cetăţilor Dacice a început în anul 2006, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba,  un eveniment cultural-sportiv prin care se doreşte punerea în valoare a tradiţiilor moştenite de la strămoşii noştri, care au fost perpetuate până în zilele noastre.

Practic, scopul acestui festival este promovarea istoriei regionale, a cetăţilor Daciei din zona judeţului Alba.

Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) se întrec în probe pline de culoare şi umor, denumite „Întrecerile Dacice”, pentru câştigarea dreptului de a găzdui următoarea ediţie a festivalului.
Sâmbătă

Festivalul se desfăşoară pe parcursul a două zile, cu un program ce îmbină tradiţia cu modernitatea.

Prima zi este dedicată zonei de „green” cuprinzând concerte, foc de tabără, proiecţii de filme istorice, toate în aer liber.

Au concertat în cele cinci ediţii anterioare: Ada Milea, Gashkademia de Folk, Silvan Stâncel, Daniel Avram, Mircea Vintilă, trupele Hara, Bandidos, Viţa de Vie, Paradigma, Ţapinarii, Riff şi Phoenix

Cea de a doua zi este dedicată „decatlonului dacic”, cascadoriilor ecvestre, luptelor de gladiatori, celor între daci şi romani, alături de o machetă de sat dacic, reconstituită cu ajutorul specialiştilor istorici.

Pe parcursul întregului festival au loc manifestări dedicate culturii – prin organizarea de expoziţii dedicate vestigiilor dacice existente pe teritoriul judeţului Alba, în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, tradiţiei viticole – „vinul dacic” şi lansări de carte.

Tot la Festivalul Cetăţilor Dacice, se organizează un Târg al Meşterilor şi demonstraţii de meşteşuguri dacice.

Vă prezentăm mai jos câteva imagini de la ediţiile precedente.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea