Euromines: ”Nicio companie nu mai vrea să investească în mineritul din România”

Impactul industriei miniere asupra economiei în următorii 20 de ani va fi zero, în contextul în care legislația și procedurile din România se mențin în aceleași forme ca în prezent, a declarat Corina Hebestreit, director al Euromines, Asociația Europeană a Industriei Miniere.

Contextul este unul foarte tensionat, pentru că Senatul României a respins luni modificarea Legii minelor. Aceste modificări legislative au apărut ca o necesitate pentru a permite relansarea industriei miniere și pentru a evita ca proiectele miniere să aibă nevoie de legi separate, cum s-a încercat inițial în cazul exploatării de la Roșia Montană.

De altfel, subiectul Roșia Montană a devenit un laitmotiv pentru conducerea Euromines, dintr-un motiv simplu: RMGC, companie în care statul român este acționar minoritar, încearcă de 14 ani să obțină aprobarea pentru începerea exploatării de aur în Munții Apuseni, fără ca între timp să fi primit un raspuns clar, fie pozitiv, fie negativ.

Cu aceste probleme în jurul unei singure mine și cu dezbaterea nesfârșită despre cine ar trebui să zică da sau nu – Parlamentul, prim-ministrul sau altcineva, nu va fi niciun alt investitor străin care să se bage în așa ceva. Este cel mai rău lucru care i se putea întâmpla României. Dacă ar fi pus ștacheta foarte sus, cerințe foarte stricte, ceea ce în mare măsură s-a și întâmplat, ar fi fost în regulă. Dar acest ping-pong, indecizia reprezintă un o otravă pentru orice investiție. Dacă nu ar fi fost de acord, Guvernul ar fi trebuit să spună încă de acum cinci-șase ani: Nu vrem, mulțumim, plecați. Acum, dintre toate companiile pe care le reprezentăm, nimeni nu mai vine în România, din cauza acestei povești”, a declarat Corina Hebestreit, director Euromines.

Aceasta a dat exemplul Germaniei, unde orice fel de autorizare depinde de îndeplinirea unor criterii, iar pentruevaluare și decizie există persoane desemnate precis.

Procedura nu ajunge în Parlament, într-un consiliu, sau la un prim-ministru. Eu, ca germancă, nu pot să înțeleg asta”, a mai spus directoarea Euromines.

La nivel comunitar, Euromines lucrează la implementarea unui Parteneriat European pentru Inovație, care are ca scop asigurarea furnizării sustenabile a economiei cu materii prime, astfel încât UE să devină lider mondial în explorarea, extracția, procesarea, reciclarea și înlocuirea materiilor prime până în 2020.

Conform acestei strategii, statele membre trebuie să vină cu propuneri concrete referitoare la contribuția individuală, conform punctelor forte pe care se bazează – resurse minerale, păduri, cercetare. Aceste planuri ar putea fi eligibile pentru finanțare europeană.

Abordarea României ar trebui să vină de la oamenii din România. Când vin în România, văd doar mine dezafectate, depozite dezafectate, peisaje triste. Acesta ar fi un subiect pe care ar trebui să îl rezolvați”, a mai spus Corina Hebestreit.

Propunerile pot fi trimise la Comisia Europeană până în ianuarie 2014 și pot aparține Guvernului, universităților sau asociațiilor profesionale.

Criza economică a relevat faptul că statele Uniunii se bazează într-o măsură mult prea mare pe importurile de materii prime, pentru  susținerea industriei și a consumului.

În ultimii ani, guvernele României s-au pronunțat pentru relansarea mineritului, pe baza a câteva elemente: prețurile materiilor prime au crescut, exploatările devin profitabile, înființarea de locuri de muncă, rezolvarea problemelor ecologice, îmbunătățirea indicatorilor macro-economici (șomaj, deficite, asigurări sociale etc.).

În România, din cele 650 de mine care funcționau în 1997, 520 au fost închise până în 2006, pentru că nu corespundeau criteriilor UE.

Sursa: sursazilei.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Anunț demarare proiect – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor pentru beneficiar SC OPAL DESIGN SRL

Comunicat de presă 06.01.2021 ANUNȚ DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă – implementarea proiectului „Modernizare birou de topografie prin achiziționare de echipamente și tehnologii noi”

Comunicat de presă ”MODERNIZARE BIROU DE TOPOGRAFIE PRIN ACHIZIȚIONARE DE ECHIPAMENTE ȘI TEHNOLOGII NOI” ADY GEO TOP SRL, cu sediul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din municipiul Alba Iulia – Lot 1.4

Comunicat de presă Comunicat de presă  18 Decembrie 2020 Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț începere proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru SC LUK DE LUX SRL

Comunicat de presă 04.01.2021 ANUNŢ DE ÎNCEPERE PROIECT  “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANUNȚ începere proiect Alba Doner Production SRL, măsura 2: “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Comunicat de presă 24.12.2020 ALBA DONER PRODUCTION S.R.L., cu sediul în ALBA, localitatea Alba Iulia, str. Str. LIVEZII, nr. 35… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Dezvoltare Dirom In-tertrans SRL” înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

Comunicat de presă 30.12.2020 Comunicat de presă demarare proiect DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul ”Dezvoltare Dirom Intertrans… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Take 6 decembrie 2013 at 21:58

Doamne ajuta! Stati si vedeti-va de minele voastre acasa

dildău 6 decembrie 2013 at 22:21

nu ne intereseaza excrocii si profitorii! sa-si vada de tarile lor!

soimul de munte 9 decembrie 2013 at 9:01

daca tanti ala s-ar muta si ar locui aici pe mai departe pentru 35 de ani in Rosia Montana, as intelege-o sa se agite; dara asa, cum nu ei i se lasa la usa citeva zeci de milioane de tone de deseuri cianurate in batatura, e bine sa se ingrijeasca de ciorba ei nu a altora

Gianina 9 decembrie 2013 at 10:32

Voi cei care aveti ce pune pe masa , sa va fie rusine ca nu va ganditi decat la voi. EGOISTI SI NENOROCITI. Atat stiti sa faceti: SA STATI CU MANA INTINSA LA ONG-URI SI SA PROTESTATI.
V-ati trezit mari patrioti peste noapte, mari „ecologisti” care nu-si curata rahatul din propria curte si se imbie sa-l manance al altuia.
La Rosia Montana se va face minerit, cu sau fara voi- rebuturi ale acestei societati. Rusineee!!!!!!!!!! Va bateti joc de tara si de neam!

soimul de munte 10 decembrie 2013 at 12:13

tu esti baba care croseteaza ciorapi in vila de la rmgc? sa vezi ce rebuturi o sa se nasca din parinti care trag pe nas aer cu cianura ”degradata”…poate iti vei aminti si ii vei vizita sa le spui ca si tu te-ai luptat pentru fericirea lor…

Andrei 13 decembrie 2013 at 10:56

Cum sa mai investeasca daca un proiect minier se poate opri numai ca asa vrea x si y ,iar noi nu ajem o lege care sa sustina investitile in minerit

Comentariile sunt oprite