Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Emil Aurel Stănilă: În condiţii de austeritate bugetară „indusă” politic, Comuna Săliştea s-a modernizat cu sprijinul proiectelor finanţate de europeni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Interviu cu Emil Aurel STĂNILĂ, primarul comunei Săliştea

 – Domnule primar, oricine vizitează centrul de comună cât şi satele aparţinătoare, vede că lucrurile s-au mişcat destul de bine, peste tot observându-se obiective menite să asigure, pe cât posibil, confortul cetăţenilor. Sare în ochi faptul că, cel puţin în domeniile pentru care administraţia locală a avut ceva fonduri, s-au schimbat lucrurile în bine….
– În primul meu mandat la Primăria Săliştea, am finalizat lucrările de alimentare cu apă potabilă în localitatea Săliştea şi am extins lucrările şi pe străzi ce nu erau cuprinse în proiect finanţat prin HG 577: strada Drejman, strada Mică cu toate străduţele componente, respectiv strada spre cimitir, spre Nicolae Bran, spre Ionel Bozeşan, pe Pârâul Popii, pe Pârâul Ciorii, pe vale la Biserica Penticostală, Archişul pe amândouă părţile şi pe Hudiţa Jendarilor. Proiectul de alimentare cu apă în Tărtăria, demarat şi finanţat în 2004, în timp ce la CJ era o conducere liberală, a fost finalizat. În 2007, pe baza OG 7, au început lucrările de canalizare stradală în Săliştea şi Tărtăria, în momentul de faţă este terminată reţeaua stradală în cele două localităţi şi deşi am cerut finanţare de la Guvernul României şi Consiliul Judeţean Alba, nu am mai primit din 2009 niciun ban pentru a termina staţiile de pompare şi staţia de epurare.
– Am văzut că s-a investit în sănătate, învăţământ, condiţiile din aceste instituţii sunt foarte bune pentru desfăşurarea activităţilor. Cum a-ţi reuşit să le puneţi pe toate la punct?
– Am reuşit să le reabilităm pe toate, treptat, accesând fonduri guvernamentale – până în 2009 când ni s-a închis total „robinetul” de la CJ Alba şi de la Guvernul României.
Am construit o grădiniţă nouă la Săliştea şi am reabilitat grădiniţele de la Tărtăria şi Săliştea Deal, unde sunt pregătiţi 78 de copii preşcolari. Şcolile cu clasele I-IV Tărtăria, Săliştea-Deal şi Mărgineni au fost modernizate (reparaţii capitale, mobilier nou, încălzire, alimentare cu apă, calculatoare). În Şcoala cu clasele I-VIII „David Prodan” din Săliştea învaţă 202 copii. Această şcoală a fost modernizată pe fonduri de la Ministerul Educaţiei şi de la banca Mondială, pe proiecte depuse de Primăria Săliştea. Aici clădirea a fost reabilitată de la temelie până la şarpantă, pardoseală, grupurile sanitare, încălzirea centrală, mobilierul şcolar şi didactic etc. Sala de sport aparţinătoare şcolii a fost ridicată pe baza unui proiect realizat de Primăria Săliştea şi finanţat de Compania Naţională de Investiţii. Toate aceste obiective de învăţământ au fost preluate de ISJ Alba, care le administrează în funcţie de fonduri. Primăria Săliştea veghează însă ca acestea să nu se deterioreze şi le repară, în funcţie de necesităţile apărute.
Pe lângă toate şcolile şi grădiniţele modernizate şi utilate la standarde europene, în Tărtăria a fost reabilitat Punctul Sanitar (apă curentă, grupuri sociale, încălzire termică), iar în Săliştea Deal a fost construit un punct sanitar modern pe fonduri FRDS.
Primăria a fost modernizată, pe cât posibil, pe interior deoarece este catalogată drept monument istoric şi reabilitarea – făcută de către restauratori profesionişti – costă extrem de mult. A fost izolată termic, a fost dotată cu încălzire centrală, birotică, IT, strictul necesar pentru buna funcţionare a instituţiei.
– Aţi reuşit să extindeţi foarte mult şi iluminatul public…
– Toată Săliştea are acum iluminat stradal cu lămpi economice pe bază de vapori de sodiu, inclusiv Tărtăria, Săliştea Deal, Mărgineni şi Schitul Afteia. A fost extins iluminatul public dinspre centru de comună spre biserica penticostală, de la ieşirea din Tărtăria spre halta Tărtăria, dinspre strada Bisericii cu strada Sălişte (în Tărtăria), dinspre Săliştea spre Săliştea Deal. Am schimbat iluminatul la Crucea din Dealul Butoiului, am iluminat cu proiectoare Şcoala „David Prodan” din Săliştea, biserica din Tărtăria, biserica din Săliştea şi biserica de lemn din Săliştea. Am reuşit să electrificăm ultimele gospodării din comuna Săliştea, respectiv zona Margini.
Am dotat Primăria Săliştea cu buldo-excavator nou şi toate cele necesare pentru intervenţii la foc şi inundaţii (motopompă, drujbă, echipament PSI). În urma lucrărilor grele de canalizare menajeră am pietruit toate străzile din Săliştea şi Tărtăria. Am pietruit căile de acces spre câmp, spre Luncuţă, Zăvoi şi drumul forestier spre mănăstire, Obiala, Drumul Satului şi Roşia din Tărtăria, etc.
A fost realizată şi conexiunea online a comunei Săliştea cu mapamondul, în Tărtăria şi Săliştea intrând o firmă de internet de mare viteză, prin cablu optic. De altfel, la centrul de informare al primăriei, amenajat în incinta bibliotecii comunale, avem patru PC-uri ce pot fi folosite de cetăţenii care doresc diverse informaţii.
– Au reuşit să se dezvolte şi să se finanţeze şi în Săliştea asociaţiile crescătorilor de animale?
– Şi în Săliştea, şi în Tărtăria s-au constituit acum ceva timp asociaţii ale crescătorilor de animale cărora primăria le-a concesionat păşunile aceştia putând astfel să acceseze finanţări prin APIA, pentru „agro-mediu”. Au fost reabilitate păşunile, adăpătorile, au reuşit să-şi achiziţioneze utilaje.
Cel mai important proiect la care am lucrat cu angajaţii primăriei mai bine de 3 ani şi am semnat contractul de finanţare în 2010 „Îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi accesul la servicii publice în Comuna Săliştea, Alba”, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 322, după finalizarea procedurilor de achiziţie, de consultanţă, proiectare, verificare tehnică, în sfârşit în luna aprilie 2012 am semnat contractele de lucrări şi am dat ordin de începere a lucrărilor pentru următoarele obiective:
Lotul 1: Modernizare reţele străzi comunale în localităţile Săliştea şi Tărtăria, poduri şi consolidări de maluri pe pârâul Cioara (Archiş), comuna Săliştea, judeţul Alba. În Săliştea vor fi asfaltate 4060 m de străzi, rigole betonate şi rigole carosabile: strada David Prodan inclusiv Pârâul Ciorii, pe vale de la Ionul Linii până la Şuvaina Emil, ziduri de sprijin şi se va construi un pod nou la intrarea în vale. Strada Mică la Ionel Bozeşan, cimitir, Nicolae Bran, Pârâul Popii, de la Socaciu Ioan şi până la Bozoşan Ioan se vor realiza îndiguiri, pod nou spre cimitir, podeţ nou peste Pârâul Satului, se vor schimba grinzile şi se vor lărgii podul din centrul peste Drejman şi podul din Prund.
În Tărtăria vor fi turnaţi 3240 m de asfalt, rigole betonate şi rigole carosabile pe străzile: Principală, Vale, Florilor, Gruieţi, Capu Satului, Bisericii, Roşia şi Doba. Podul spre Sălişte va fi refăcut total iar cel spre biserică va fi reparat.
Lotul 2: Alimentare cu apă sat Săliştea-Deal şi strada Deal – Comuna Săliştea, captări, staţii de pompare, staţie de clorinare, bazin de acumulare.
Lotul 3: Reţea de canalizare şi staţie de epurare localitatea Săliştea-Deal, – reţea de canalizare menajeră în Săliştea Deal.
Lotul 4: Reabilitare cămin cultural – Tărtăria, schimbat total acoperiş, tavane, construire grupuri sociale în interior, refăcute intrările, poartă la intrare, amenajată curtea, încălzire centrală pe gaz.
Lotul 5: Înfiinţare centru social – în curtea primăriei, demolate magaziile existente şi construire bucătărie cu toate dotările, grupuri sociale, încălzire centrală, dotare cu autoutilitară pentru transportul hranei la persoanele vârstnice singure.
Valoarea totală a acestor numeroase investiţii din proiect este de 2,5 milioane de euro nerambursabili, cu termen de finalizare în 2013.
Fac un apel prin intermediul dvs. către toţi cetăţenii din localităţile Săliştea şi Tărtăria care nu s-au racordat la sistemul de canalizare, să o facă cât mai curând posibil pentru a nu ne încurca la lucrările de asfaltare.
– În ce a constat ajutorul de la Consiliul Judeţean Alba, de la guvern, în aceşti ani de criză, pentru locuitorii comunei Săliştea?
– De la instituţiile judeţene din Alba – CJ, prefectură – sau de la ministerele de prin Bucureşti – am primit doar… salutări. Fără nici un sfanţ pentru investiţii, doar finanţare de subzistenţă pentru funcţionarea primăriei. Dacă nu accesam acum ceva ani finanţări europene prin proiecte perfect eligibile, nu ne mai puteam mişca deloc. În ultimii ani şi proiectele eligibile pentru finanţare au fost blocate. În aceşti ani de guvernare PDL-istă am asistat doar cu tristeţe la discrepanţele majore în alocarea de fonduri pentru comunele din judeţ. Locuitorii din Săliştea au fost persecutaţi nemeritat pentru că au votat din nou un primar liberal. Speranţele de finanţare pentru proiectele blocate ale primăriei Săliştea se leagă, în mod evident, de schimbarea guvernului şi de marea schimbare ce se prefigurează la alegerile din acest an. Atât în ceea ce priveşte preşedinţia CJ Alba cât şi de echilibrarea forţelor politice din viitorul guvern.
– Aveţi un proiect de suflet, pe care ţineţi morţiş să-l finalizaţi?
– Toate proiectele demarate pentru cetăţenii din Săliştea sunt „de suflet” pentru că sunt conştient că aceştia şi-au pus mari speranţe în mine, când m-au votat, şi încă de două ori… Toţi merită condiţii civilizate de trai, o viaţă mai uşoară, chiar dacă locuiesc într-o comună şi nu la oraş. Mai ales că la noi nu se prea înghesuie investitorii deoarece, dintr-o regretabilă eroare, în 2002, primarul de atunci nu a trecut localitatea pe lista zonelor defavorizate. Vecinii noştri – Cugirul şi Pianul sunt, noi nu. Pe lângă această nemulţumire, pe care insist s-o rezolv cumva, dacă situaţia politică din ţară se schimbă, mai există un proiect „de suflet” pe care vreau să-l văd realizat. Amenajarea DC 208, Săliştea-Vinerea, care scurtează distanţa între cele două localităţi cu 15 kilometri. În 2010, împreună cu Primăria Cugir, am făcut un proiect în cadrul programului „10.000 km” lansat de Elena Udrea, în speranţa că vom vedea finalizat acest drum. După ce am investit în proiect, studii de fezabilitate, am trecut şi de comisia ministerială, toate proiectele din ţară – inclusiv al nostru – s-a oprit în faza de licitaţie. Nici o firmă executantă nu s-a înghesuit l-a licitaţie pentru că nu aveau garanţia că şi-ar mai fi văzut, în timp util, banii pe lucrări.
Nu renunţ la acest proiect, pentru că ştiu ce înseamnă acest drum pentru cetăţenii din Săliştea: timp de 5 ani am făcut şi eu naveta, zi de zi, în cizme de cauciuc, până în Vinerea, ca să iau de acolo autobuzul până la Uzina din Cugir.
– Câteva cuvinte despre dvs. domnule primar…
– M-am născut în Cioara (actuală Săliştea) în 13 iunie 1963, sunt căsătorit, am un băiat şi o fată, întreaga familie lucrează în domeniul privat, sunt de profesie jurist licenţiat în drept, administraţie publică şi am un master în Instituţii de Drept Privat la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Sunt mândru de faptul că bunicul din partea mamei – Dionisie Herlea din Vinerea – a fost urmaşul lui Moş Herlea, cel care a fost cu Memorandumul la Viena.
Mulţumesc în primul rând lui Dumnezeu şi concetăţenilor mei pentru sprijinul acordat în tot ceea ce am realizat până în prezent şi le cer să-mi acorde încrederea şi pe viitor.
Dumnezeu să binecuvânteze comuna Săliştea!
– Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes!
A consemnat,
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea