Rămâi conectat

Sport

După un 2018 excelent pe plan internațional, powerliftingul din Cetatea Marii Uniri ridică ștacheta în noul an! Campionatul European de Powerlifting Masters, în premieră, în România!

Publicat

în

2018 a fost anul în care powerliftingul a revendicat și a obținut statutul de furnizor de performanță internațională notabilă pentru județul Alba. Mesajul general al anului trecut, din prisma Federației Române de Powerlifting, ce are sediul în Cetatea Marii Uniri, se leagă de necesitatea departajării dintre marea performanță la nivel internațional și peformanța locală sau regională.

Iar rezultatele deosebite realizate s-au materializat prin desemnarea, în cadrul Galei Sportului Județean, a doi reprezentați ai powerliftingului, antrenorul Ovidiu Pănăzar și sportivul Andrei Ciofilcă, drept cei mai buni din Alba la nivelul secțiunii sporturi neolimpice. “Știm de foarte mulți ani că un anumit nivel de confuzie servește unui întreg sistem relațional, dar pe termen lung lucrurile neclare riscă să pervertească modul în care tinerii sportivi se raportează la activitatea sportivă. În ceea ce privește anul 2019, cu siguranță că va fi unul mai dificil decât precedentul, atât prin prisma nivelului de așteptare ridicat dar și din punct de vedere al obiectivelor și țintelor pe care îndrăznim să le asumăm”, este mesajul transmis de Ovidiu Pănăzan, președintele Federației Române de Powerlifting.

Noutatea majoră a noului an este organizarea, în premieră, în România, a Campionatelor Europene de Powerlifting Masters, un eveniment de seamă, prevăzut în luna iulie, la Sibiu. Conform informațiilor furnizate de FRP, cele mai importante obiective ale anului 2019 sunt organizarea Campionatelor Naționale la toate categoriile de vârstă, gen sau orice mod de practicare a powerliftingului. În acest context, vă prezentăm, în cele ce urmează, calendarul competițional intern: *Campionatul Național de Powerlifting, echipat, juniori II și juniori I, seniori și masters, masculin și feminin, 6-7 aprilie, la Timișoara; *Campionatul Național de Powerlifting, clasic, juniori II și juniori I, seniori și masters, masculin și feminin, în 14 septembrie, la Ploiești; *Campionatul Național de Împins din Culcat, clasic, juniori II și juniori I, seniori, masters, masculin și feminin, în 12 octombrie, la Băile Herculane (Caraș-Severin); *Campionatul Național de Împins din Culcat, echipat, juniori II și juniori I, seniori, masters, masculin și feminin, în 23 noiembrie, la Băile Felix (Bihor).

Electrica Furnizare Discount

*Campionatul European de Powerlifting Masters, în premieră, în România!

Pe lângă derularea acestor competiții la nivel național, în plan internațional reprezentanții Federației Române de Powerlifting își propun să participe la o multitudine de evenimente sportive importante. Primul dintre acestea se va desfășura în Cehia, la Pilsen, fiind vorba despre Campionatul European de Powerlifting, echipat, Juniori II și Juniori I, seniori, masculin și feminin, în perioada 28 aprilie–7 mai. Urmează în agendă Campionatul Mondial de Împins din culcat, clasic și echipat, juniori și seniori, Masters, masculin și feminin, din 18-25 mai, în Japonia, la Tokyo. La Tartu, în Estonia, între 14 și 20 iulie se va derula Cupa Mondială Universitară (masculin și feminin), pentru ca în Canada, la Regina, să se dispute Campionatul Mondial de Powerlifting, juniori II și juniori I (masculin și feminin), între 26 august și 31 august. Campionatul Mondial de Powerlifting, Seniori (masculin și feminin) va avea loc la Dubai (Emiratele Arabe Unite), în perioada 10-16 noiembrie, iar Campionatul European de Powerlifting, Clasic, juniori II și juniori I, seniori (masculin și feminin) va traga cortina peste 2019 la nivel internațional, în 30 noiembrie-8 decembrie, la Kaunas (Lituania).

Dar poate cel mai important eveniment internațional din anul 2019 este pentru Federația Română de Powerlifting organizarea în premieră pentru România, la Sibiu, în perioada 3-7 iulie, a Campionatului European de Powerlifting Masters! La alegerea locației pentru organizarea Campionatului European în țara noastră s-a avut în vedere parteneriatul serios cu CS Activ din Sibiu, existența unei săli care să permită organizarea acestui tip de eveniment, sprijinul autorităților locale precum și alte elemente strategice.

Mi-aș fi dorit să organizăm acest eveniment de seamă la Alba Iulia dar aici, la noi, nu am identificat o apetență reală pentru performanță de nici un fel din partea autorității locale. Și, pe lângă alte riscuri generate de atitudinea de minimalizare sau persiflare a performanței, mai în glumă dar și serios, există chiar riscul de a le fi sechestrate selectiv autoturismele oficialilor europeni pe perioada desfășurării evenimentului. Una peste alta, îndrăznesc să cred că anul 2019 va fi un an mai bun decât 2018 dar sunt conștient și de eforturile însemnate pe care va trebui să le fac eu, împreună cu echipa mea”, a menționat Ovidiu Pănăzan, președinte al Federației Române de Powerlifting, totodată antrenor, dar și sportiv, la CS Unirea Alba Iulia.

Publicitate

Sport

Liga a 4-a: Goluri la foc automat pe „Cetate” şi la Stremţ în primele meciuri ale etapei a 5-a

Publicat

în

În primele jocuri din runda a 5-a a Ligii a 4-a s-a înscris la foc automat, fiind marcate în total 14 goluri, împărţite frăţeşte, în mod egal, în disputele de pe stadionul „Cetate” din Alba Iulia şi de la Stremţ.

Iată rezultatele înregistrate:

*CS Universitatea Alba Iulia – Energia Săsciori 7-0 (3-0)

Electrica Furnizare Discount

Au marcat: M. Domşa (3, 45, 58), Bucurică (30), R. Trif (48), B. Sava (60 – autogol), Baghiu (75).

Golul care a deblocat tabela a fost înscris devreme, ceea ce a simplificat şi mai mult misiunea formaţiei universitare, care a furnizat, pe „Cetate”, scorul de până acum al ediţiei 2021-2022 a campionatului. Asta în faţa unei formaţii, gruparea din Săsciori, care începuse extrem de promiţător această ediţie a Ligii a 4-a. Omul disputei a fost, fără, îndoială, M. Domşa, autor a trei goluri.

*Voința Stremț – CS Zlatna 5-2 (2-1)

Au marcat: Al. Juncan (1, 22), Csegoldi (54), A. Breaz (57, 82), respectiv D. Cristea (10), Novăcean (88).

Stremţemii au obţinut al doilea succes stagional în Liga a 4-a. Zlătnenii au avut reacţie imediată după primirea, rapidă, a primul gol, restabilind egalitatea. Ulterior, însă, gazdele şi-au impus punctul de vedere şi au punctat în patru rânduri, stabilind o diferenţă confortabilă, redusă puţin pe final.

Duminică se vor disputa celelalte meciuri ale etapei, după următorul program: *ora 11.00: Kinder Teiuș – Performanța Ighiu, CIL Blaj – Olimpia Aiud, *ora 12.00: Industria Galda de Jos – Inter Unirea; ora 17.00, Viitorul Vama Seacă – Hidromecanica Șugag și Spicul Daia Română – Viitorul Sântimbru; GT Sport Alba Iulia stă.

Lucian DĂRĂMUȘ

foto: Sorin Stanciu (CSU Alba Iulia)

Citește mai mult

Sport

Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-0 (0-0) / M. Lupu, gol de 3 puncte pentru cugireni

Publicat

în

Metalurgistul Cugir a câştigat cu 1-0 (0-0) duelul de pe teren propriu cu Avântul Reghin, din etapa a 5-a a Ligii a 3-a de fotbal.

Soarta partidei s-a scris pe final. Golul izbăvitor, de 3 puncte, a fost înscris de M. Lupu în minutul 87.

Metalurgiștii au controlat ostilitățile în prima repriză. Posesia gazdelor a fost superioară. Amfitrionii și-au creat și două oportunități importante de a marca, prin M. Lupu și Ciocan.

Electrica Furnizare Discount

Presiunea cugirenilor a dat roade pe finalul întâlnirii. În minutul 87 al confruntării de pe „Arena Cugir”, Şuteu, introdus inspirat pe parcurs de tehnicianul Lucian Itu, a centrat ideal, în spatele liniei defensive a vizitatorilor, iar M. Lupu, omul potrivit la locul potrivit, a pus latul, învingându-l pe portarul Avântului.

Tradiţia duelurilor directe a fost respectată. Bilanțul direct era net unul favorabil Cugirului, cu 7 victorii consecutive, în campionatul trecut fiind 4-1 acasă (cu gol al antrenorului Lucian Itu) și 2-1 în Mureș.

Un jucător exponențial al Metalurgistului, Șaucă, nu a putut fi utilizat în disputa de sâmbătă după amiază cu Reghinul, din pricina unor probleme la inghinali.

Metalurgistul Cugir este, după cinci runde, în trio-ul fruntaş din Seria a 9-a eşalonului terţ, cu un total de 11 puncte, doar unul mai puţin decât a doua clasată, Unirea Ungheni. Lider cu punctaj maxim (15 puncte) e CS Hunedoara.

În runda următoare cugirenii vor juca în deplasare cu Unirea Ungheni, confruntare care reprezintă primul meci al Metalurgistului în afara judeţului Alba în noul sezon competiţional.

Echipe

Metalurgistul Cugir: R. Opric – Al. Rus, Vlădia, I. Grozav, Vitinha – Cocan, Boldea, P. Păcurar, Nicula – Selagea, M. Lupu; rezerve: Perjeriu, Tănăsescu, Șuteu, L. Contra, Andriuc, Udrea, M. Neagu, Șt. Radu, Tăban. Antrenor Lucian Itu – principal

Avântul: Bucin – Bugnar, Suciu, Hasnaș, Harko -S. Chirilă, Vrabie – Șerbănați, R. Moldovan, C. Chirilă – Popa; rezerve Raica, D. Crișan, Pop, Sămărghițan, Bucur, Toth. Antrenor Vilmoș Stoica – principal

Arbitri: Bogdan Neculcea (Bucureşti) – Şt. Dumitrache (Palanca – Prahova), D. Petre (Bucov – Prahova);  observatori: D. Voina (Reşiţa), Cr. Gîț (Deva).

Lucian DĂRĂMUȘ

foto: Cosmin Groza

Citește mai mult

Sport

Viitorul Cluj – CS Ocna Mureș 2-1 (0-1) | Eșec dramatic, la ultima fază, pentru echipa lui Paul Ciucă

Publicat

în

CS Ocna Mureș a ratat la ultima fază oportunitatea unui rezultat pozitiv, fiind învinsă cu un gol marcat în minutul 90+4 de de Viitorul Cluj, ce s-a impus cu scorul de 2-1 (0-1).

Ocnamureșenii au condus la pauză, însă au irosit toate punctele după ce amfitrionii au realizat o revenire remarcabilă. Echipa lui Paul Ciucă rămâne cu mâna goală după acest meci dramatic, are un singur punct în ultimele 4 etape și etapa viitoare o așteaptă un examen de foc, acasă, cu CS Hunedoara, liderul Seriei a 9-a.

În minutul 41, Ceaca a deschis scorul cu un eurogol. un șut de senzație din afara careului. E prima reușită a vârfului venit de la Sănătatea Cluj în „alb-albastru”! Imediat, la reluare, amfitrionii au izbutit să restabilească egalitatea la prima fază de poartă a mitanului secund, prin D. Roman (46, reluare din 3 metri), fostul coechipier al lui Ceaca în atacul „virușilor verzi”. Vizitatorii au controlat ostilitățile, au avut numeroase oportunități, cel puțin 5 situații clare, cu Cioară în prim-plan, inclusiv o bară a acestuia (82), dar au pierdut neverosimil, după un contraatac purtat de Viitorul și finalizat de același D. Roman (90+4). Și disputa poate fi rezumată succint astfel: „Soda dragă” a rămas cu ocaziile, s-a întors fără puncte din a doua deplasare stagională, întrucât duelul foștilor jucători de la Sănătatea i-a revenit lui Dan Roman. „Scurt și la obiect: în loc de 6-2 pentru noi a fost 2-1 pentru adversari. Restul sunt vorbe în vânt„, a transmis antrenorul Paul Ciucă.

Electrica Furnizare Discount

Clujenii, pregătiți de Marius Popescu (originar din Totoi), au învins pe Sănătatea (2-0) și au dat lovitura Unirii Alba Iulia (1-0 în etapa a 3-a). De partea cealaltă, CS Ocna Mureș a căpătat moral după egalul intern cu conjudețenii de la Metalurgistul Cugir, însă nu putea sta deloc liniștită întrucât avea un singur punct în ultimele 3 jocuri (poziția a 7-a, cu 4 puncte), iar peste o săptămână va primi vizita liderului CS Hunedoara. În distribuția vizitatorilor, modificări comparativ cu precedentul joc: lipsesc Cioplântă și Cunțan din motive medicale, ultimul e rezervă, iar D. Lupșan și Pintilie sunt titulari  în premieră (Cioară este rezervă).

Echipe

Viitorul: Cebotari –  Șerbănescu, N. Moldovan, Duda, Apărascăi – Fărăgău, Al. Roșca, Râză, R. Baciu, M. Pop, D. Roman; rezerve: Stângă, Pojar, Selegean, Pintea, Dolghi, Calo, Al. Pop, T. Cociș, Cr. Istrate. Antrenor Marius Popescu.

CS Ocna Mureş: Ed. Mihai – Pintilie (68, Cunțan), Haiduc, D. Lupșan, Al. Kiraly – Socaci/ cpt, Casian (62, Guț) – Hetea (62, Cioară), Frențiu (75, Cl. Marcu), Căt. Creț – Ceaca (75, Coltor): rezerve An. Anghel, Ov. Truță, Neșan. Antrenor Paul Ciucă – principal, Romeo Arinar – secund

Arbitri R. Ladăr, Al. Turian (Zalău), Fl. Seiche (Sînmihaiu Almașului) Observatori C. Por (Satu Mare), J. Toma (Tg. Mureș)

Sursa foto: Academia de Fotbal Viitorul Cluj (facebook)

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare