Rămâi conectat

Actualitate

După 40 de ani la porţile adevărului…

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Întâlnirea de 40 ani de la Liceul Teiuş 1972-2012

    Dragi cititori, stimaţi colegi, după o frumoasă pregătire a întâlnirii de 40 de ani de la absolvirea Liceului din Teiuş 1972-2012, simt nevoia să vă împărtăşesc gândurile şi sentimentele mele despre evenimentul din 2 iunie 2012, când Liceul din Teiuş şi-a deschis din nou porţile pentru cei care în anul 1972, aşa cum spunea Goethe: “Tot ceea ce tu ai putea să faci , sau să visezi că ai putea să faci, începe cu aceasta”.
Şi aceşti colegi s-au depăşit pe ei şi au reuşit conform citatului. Şi iată-ne la porţile adevărului după 40 de ani.
Totul are un început şi cei care prin puterea înzestrării şi a ambiţiei de a se îmbogăţi prin cunoaştere, au părăsit în acea vară un spaţiu aproape uitat de lume, dar cunoscut ca nod de cale ferată, “Localitatea Teiuş” copii de ţărani şi muncitori, care au încercat timp de 40 de ani să-şi împlinească visele lor dar şi ale familiilor lor şi iată că pe data de 2 iunie, a sosit un dr. Mircea Frenţiu medic chirurg în Blaj, care a înfiinţat şi o Şcoala Sanitară acolo, dr. Goada Gheorghe, inventator al unui elicopter la uzinele din Ghimbav/Braşov, dr. Făt Ştefan, judecător la Curtea de Apel Alba, dr. Felicia Mureşan, cercetător în agricultură, dr. Susana Kulik care a înfiinţat o Fundaţie şi un Centru de Limbi din 1994 şi mulţi alţii care s-au privatizat şi dau de lucru unor salariaţi, ca şi ing. Stan Cosmin, am enumerat numai câţiva dintre ei care au reuşit să străbată drumul greu şi încâlcit al vieţii şi după cum se vede majoritatea au reuşit.
Eu, dr. Susana Kulik, care cu zeci de ani în urmă am părăsit aceste meleaguri pentru a mă definitiva intelectual, devenind cetăţean german, la mii de kilometri depărtare am făcut posibilă, ca şi alţii să cunoască România, cetăţile transilvane, hărnicia şi inteligenţa românească, să ştie că acest petic de pământ între Carpaţii este un leagăn de inteligenţă şi hărnicie. Am sosit special din Germania pentru a-i onora pe colegii cu prezenţa mea şi de a mă bucura de revederea lor.
Toţi au fost emoţionaţi şi sunt sigură că vor păstra în suflet acea emoţie şi bucurie a revederii şi confirmării îndeplinirii pentru mulţi a visurilor de la absolvire.
Au trecut 40 de ani de bine şi de nou, de probleme şi realizări, mulţi se lăudau cu ei înşişi dar majoritatea s-au lăudat cu copiii şi nepoţii lor.
Conducerea liceului din Teiuş, formată din doi foşti colegi, dna Ciortea şi dl. Rusu au depus un efort deosebit şi au reuşit şi în colaborare cu colegii, să ne pună la dispoziţie câteva ore de ajun de Rusalii frumoase, să ne amintească de castanul din curte (bătrân de 59 de ani) unde au iniţiat legarea unui lanţ cu inima, care să fie o amintire vizibilă şi pentru alte generaţii, care să stimuleze ambiţia de a studia şi speranţa în îndeplinirea viselor, că totul este posibil dacă pui umărul şi lupţi, care să-i ajute pe absolvenţii viitori să depăşească hopurile date de examenele nesfârşite, deoarece întreaga viaţă este un examen, este o trambulină, un pod, o punte de care nu trebuie să le fie teamă, totul a depins de noi, cum am reuşit fiecare în medii, condiţii şi înzestraţi fiecare cu capacităţi diferite, să acumulăm ca să putem să dăm mai departe urmaşilor noştri ce noi am dobândit prin multă muncă şi efort intelectual şi cum îi motivam să depăşească actuala situaţie.
O mână de intelectuali, întâmpinaţi de un cor de copii ai şcolii generale conduşi de prof. Stan, cu cântece prelucrate care să ne aducă aminte de frumoşii dar îndepărtaţii ani ai ultimei etape ai copilăriei noastre, dintr-o dată nimic nu a mai fost o joacă, la o masă cu influenţe franţuzeşti şi italiene, a restaurantului familiei Sârb din Teiuş, cu o servire atentă şi respectuoasă, la o şampanie şi un excelent vin de Jidvei, întreţinuţi şi de muzica de pe Târnave a cântereţei de muzică populară dna Veta Biriş, fotografiaţi şi filmaţi de fotograful firmei Jidvei fiecare a reuşit să afle câte ceva şi să împărtăşească câte ceva din lunga etapă de despărţire de 40 de ani.
Mulţumim colegilor şi profesorilor care au răspuns invitaţiei şi ne-au onorat cu prezenţa, organizatorilor pentru iniţiativa, munca depusă şi creativa organizare.
Dorim şi viitorilor absolvenţi care acum trebuie să treacă hopul bacalaureatului mult succes şi “La mulţi ani”!
Mulţumim conducerii ziarului Unirea pentru această publicare.
Vă îmbrăţişez,
dr. Susana KULIK


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

INFOTRAFIC: Ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva: Vizibilitate redusă între 100 și 150 de metri. Recomandări pentru participanții la trafic

BONTEA Alexandru

Publicat

în

INFOTRAFIC: Ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva: Vizibilitate redusă între 100 și 150 de metri. Recomandări pentru participanții la trafic

Miercuri, 9 noiembrie 2022, se circulă în condiții de ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva, pe tronsonul kilometric 238 – 316, vizibilitatea fiind redusă între 100-150 de metri.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că sunt semnalate condiții de ceață, care reduce vizibilitatea în trafic pe alocuri între 100 și 150 de metri pe Autostrada A1 Sibiu – Deva, pe tronsonul kilometric 238 – 316.

Elit - Gustul Desăvârșit

În condiții de ceață se circulă și pe mai multe artere rutiere de pe raza județelor Alba, Arad, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Tulcea.

Adaptați viteza, măriți distanţa de siguranță între autovehicule, evitați oprirea pe benzile de circulaţie sau pe banda de urgenţă! Folosiți luminile de ceață din dotarea autovehiculelor și nu vă angajați în efectuarea de manevre periculoase în condiții de vizibilitate redusă!

De asemenea, meteorologii AMN au emis miercuri, 9 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 10.00.

Se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m.

Este vizată zona joasă a județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

Pensiile sunt stabilite prin decizie a Casei Teritoariale de Pensii ori a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de Legea pensiile, fiind acordată la data înregistrării cererii.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”.

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”.

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare.

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea