Rămâi conectat

Actualitate

După 40 de ani la porţile adevărului…

Publicat

în

Întâlnirea de 40 ani de la Liceul Teiuş 1972-2012

    Dragi cititori, stimaţi colegi, după o frumoasă pregătire a întâlnirii de 40 de ani de la absolvirea Liceului din Teiuş 1972-2012, simt nevoia să vă împărtăşesc gândurile şi sentimentele mele despre evenimentul din 2 iunie 2012, când Liceul din Teiuş şi-a deschis din nou porţile pentru cei care în anul 1972, aşa cum spunea Goethe: “Tot ceea ce tu ai putea să faci , sau să visezi că ai putea să faci, începe cu aceasta”.
Şi aceşti colegi s-au depăşit pe ei şi au reuşit conform citatului. Şi iată-ne la porţile adevărului după 40 de ani.
Totul are un început şi cei care prin puterea înzestrării şi a ambiţiei de a se îmbogăţi prin cunoaştere, au părăsit în acea vară un spaţiu aproape uitat de lume, dar cunoscut ca nod de cale ferată, “Localitatea Teiuş” copii de ţărani şi muncitori, care au încercat timp de 40 de ani să-şi împlinească visele lor dar şi ale familiilor lor şi iată că pe data de 2 iunie, a sosit un dr. Mircea Frenţiu medic chirurg în Blaj, care a înfiinţat şi o Şcoala Sanitară acolo, dr. Goada Gheorghe, inventator al unui elicopter la uzinele din Ghimbav/Braşov, dr. Făt Ştefan, judecător la Curtea de Apel Alba, dr. Felicia Mureşan, cercetător în agricultură, dr. Susana Kulik care a înfiinţat o Fundaţie şi un Centru de Limbi din 1994 şi mulţi alţii care s-au privatizat şi dau de lucru unor salariaţi, ca şi ing. Stan Cosmin, am enumerat numai câţiva dintre ei care au reuşit să străbată drumul greu şi încâlcit al vieţii şi după cum se vede majoritatea au reuşit.
Eu, dr. Susana Kulik, care cu zeci de ani în urmă am părăsit aceste meleaguri pentru a mă definitiva intelectual, devenind cetăţean german, la mii de kilometri depărtare am făcut posibilă, ca şi alţii să cunoască România, cetăţile transilvane, hărnicia şi inteligenţa românească, să ştie că acest petic de pământ între Carpaţii este un leagăn de inteligenţă şi hărnicie. Am sosit special din Germania pentru a-i onora pe colegii cu prezenţa mea şi de a mă bucura de revederea lor.
Toţi au fost emoţionaţi şi sunt sigură că vor păstra în suflet acea emoţie şi bucurie a revederii şi confirmării îndeplinirii pentru mulţi a visurilor de la absolvire.
Au trecut 40 de ani de bine şi de nou, de probleme şi realizări, mulţi se lăudau cu ei înşişi dar majoritatea s-au lăudat cu copiii şi nepoţii lor.
Conducerea liceului din Teiuş, formată din doi foşti colegi, dna Ciortea şi dl. Rusu au depus un efort deosebit şi au reuşit şi în colaborare cu colegii, să ne pună la dispoziţie câteva ore de ajun de Rusalii frumoase, să ne amintească de castanul din curte (bătrân de 59 de ani) unde au iniţiat legarea unui lanţ cu inima, care să fie o amintire vizibilă şi pentru alte generaţii, care să stimuleze ambiţia de a studia şi speranţa în îndeplinirea viselor, că totul este posibil dacă pui umărul şi lupţi, care să-i ajute pe absolvenţii viitori să depăşească hopurile date de examenele nesfârşite, deoarece întreaga viaţă este un examen, este o trambulină, un pod, o punte de care nu trebuie să le fie teamă, totul a depins de noi, cum am reuşit fiecare în medii, condiţii şi înzestraţi fiecare cu capacităţi diferite, să acumulăm ca să putem să dăm mai departe urmaşilor noştri ce noi am dobândit prin multă muncă şi efort intelectual şi cum îi motivam să depăşească actuala situaţie.
O mână de intelectuali, întâmpinaţi de un cor de copii ai şcolii generale conduşi de prof. Stan, cu cântece prelucrate care să ne aducă aminte de frumoşii dar îndepărtaţii ani ai ultimei etape ai copilăriei noastre, dintr-o dată nimic nu a mai fost o joacă, la o masă cu influenţe franţuzeşti şi italiene, a restaurantului familiei Sârb din Teiuş, cu o servire atentă şi respectuoasă, la o şampanie şi un excelent vin de Jidvei, întreţinuţi şi de muzica de pe Târnave a cântereţei de muzică populară dna Veta Biriş, fotografiaţi şi filmaţi de fotograful firmei Jidvei fiecare a reuşit să afle câte ceva şi să împărtăşească câte ceva din lunga etapă de despărţire de 40 de ani.
Mulţumim colegilor şi profesorilor care au răspuns invitaţiei şi ne-au onorat cu prezenţa, organizatorilor pentru iniţiativa, munca depusă şi creativa organizare.
Dorim şi viitorilor absolvenţi care acum trebuie să treacă hopul bacalaureatului mult succes şi “La mulţi ani”!
Mulţumim conducerii ziarului Unirea pentru această publicare.
Vă îmbrăţişez,
dr. Susana KULIK

Publicitate

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Publicat

în

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, că s-a adoptat majorarea salariului minim.

Astfel, din 2022 „ca valoare bruta, salariul minim in plata va ajunge la 2.550 de lei pe luna in 2022”. „Este o crestere cu 10% in valoare neta”, a adăugat ministrul. Un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Este o majorare cu aproximatix 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Electrica Furnizare Discount

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga „în mână” 1.386 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, 4 octombrie, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Citește mai mult

Actualitate

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Publicat

în

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Instalația de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbunești s-a defectat, pacienții fiind, la momentul actual, ventilați manual în ambulanțe. A fost activat planul roșu de intervenție, iar prefectul județului Gorj a declarat faptul că Raed Arafat a fost informat referitor la situația gravă, afirmând, de asemenea, că celai probabil situația a fost provocată de suprasolicitarea instalației.

„Prefectul Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat la Digi24 că în secția ATI sunt internați 15 pacienți Covid. În tot spitalul sunt 100 de bolnavi.

Electrica Furnizare Discount

„Situația a apărut acum o oră.

Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Tîrgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat.

Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță”, a declarat prefectul”.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare