Rămâi conectat

Sport

După 34 de ani, Alba Iulia are iar două reprezentante pe a treia scenă fotbalistică: CSM Unirea și CS Universitatea

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ediția 2022/2023, în care Alba este reprezentată de 4 competitoare în eșalonul terț, aduce o premieră și pentru municipiul reședință de județ.

După 34 de ani, Alba Iulia va avea iarăși două echipe la acest nivel: CS Municipal Unirea Alba Iulia și CS Universitatea Alba Iulia. Ultimul sezon când s-a produs acest lucru a fost în stagiunea 1987/1988, când Unirea Alba Iulia și Mecanica Alba Iulia activau în Seria X din Divizia C. S-a dovedit atunci un sezon cu lumini și umbre pentru formațiile albaiuliene: Unirea Alba Iulia a terminat prima, cu 74 de puncte, și a promovat în Divizia B, iar Mecanica a fost ultima, locul 16, cu 29 de puncte, retrogradând în campionatul județean. Din compoenența seriei cu 16 combatante mai făceau parte Mureșul Deva, ce a fost contracandidata Unirii în campania de promovare, însă a terminat la 7 puncte în spate (se acordau două puncte la victorie), Metalurgistul Cuigir, Metalul Aiud sau Târnavele Blaj (a retrogradat). Uniriștii erau conduși de pe bancă și din teren de către Grigore Boca și se bazau pe un atac de vis, regretații Iani Mitracu și Neluțu Popa. Mecanica, a doua echipă a municipiului ce avea pe atunci două stadioane, a mai rezistat câțiva ani dar apoi a dispărut de pe harta fotbalistică, la fel ca baza sportivă.

Din 1968, de când s-a introdus actuala organizare teritorială, iar Alba Iulia a devenit capitala județului Alba, fotbalul din Cetatea Marii Uniri s-a bucurat de 3 promovări pe a doua scenă: 1979, 1984 și 1988, toate realizate de Unirea Alba Iulia! În acea perioadă Cugirul se săturase de câte sezoane petrecuse pe a doua scenă însă încet, încet a urmat regresul fotbalistic al “roș-albaștrilor”, ultima prezență fiind consemnată în 1992/1993.

*1988, începutul gloriei fotbalistice a Albei

În acea vară a anului 1988, Cornel Țălnar s-a întors acasă, ca antrenor-jucător la echipa ce l-a lansat în fotbal. Iar sub comanda “Țânțarului” Unirea Alba Iulia a intrat într-o nouă eră a performanței, devenind o forță a celei de-a doua scene. Albaiulienii atacă în două rânduri promovarea în Divizia A (1992 și 1994) și realizează cea mai mare performanță a clubului: au eliminat Steaua și au jucat semifinala Cupei României, o dublă memorabilă cu Universitatea Craiova în 1991. Practic din 1988, Unirea Alba Iulia a jucat până în 2013, când a abandonat activitatea și s-a retras din Liga 2, numai în primele două eșaloane competiționale. Au fost 15 sezoane neîntrerupte în Divizia B, anii de vis ai primei promovări în elită (2003), un loc 6 în Divizia A în 2004, din postura de debutantă, alți 4 ani în Liga 2 (în 2006 retrogradare și cumpărarea locului de la Oltchim Rm. Vâlcea) și o ultimă realizare majoră: a doua promovare, în 2009, urmată de o retrogradare imediată, iar la mijlocul celui de-al 3-lea sezon consecutiv pe a doua scenă, aruncarea prosopului.

Prezentul oferă două divizionare terțe ce vor împărți Stadionul “Cetate” în ediția viitoare. Debutanta CS Universitatea Alba Iulia este susținută de instituția de învățământ superior, înființându-se în urmă cu 4 ani, în 2018, prma realizare fiind în acest an: eventul județean și promovarea în Liga 3. CS Municipal Unirea Alba Iulia este numele apărut de câteva săptămâni, după preluarea multchinuitei AFC Unirea 1924 Alba Iulia de către autoritățile locale, ce au salvat astfel de la dispariție gruparea-fanion. Reînființați în 2014, “alb-negrii” au trăit un deceniu zbuciumat, au revenit, la cerere, în Liga 3 în 2016, însă cele 6 sezoane consecutive au fost petrecute în medicritate, în vară fiind o retrogradare rușinoasă în Liga 4 și o reprimire pe a treia scenă.

Cluj-Napoca și Bacău sunt cele două localități cu 3 reprezentante în nouă sezon din Liga 3, iar Alba Iulia, alături de București și Brașov, dispune de două echipe. Sibiu și Tulcea sunt singurele județe fără echipe, cele mai multe fiind din Hunedoara – 5, alte 7 județe acând câte 4 echipe (Alba, Timiș, Arad, Cluj, Brașov, Ilfov și Vâlcea).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Faza finală a Cupei Satelor U13 la fotbal, duminică, la Daia Română: Elogii pentru organizatori

Dan HENEGAR

Publicat

în

Duminică, la Daia Română, faza finală a Cupei Satelor U13 la fotbal Duminică 31 martie, la Daia Română, se va desfășura faza finală a Cupei Satelor U13 la fotbal. Ziua de fotbal juvenil de la Daia Română va începe la ora 11.30 cu semifinala Crăciunelu de Jos – Ciugud, urmată, la ora 12.10, de semifinala […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea