Rămâi conectat

Sport

După 34 de ani, Alba Iulia are iar două reprezentante pe a treia scenă fotbalistică: CSM Unirea și CS Universitatea

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ediția 2022/2023, în care Alba este reprezentată de 4 competitoare în eșalonul terț, aduce o premieră și pentru municipiul reședință de județ.

După 34 de ani, Alba Iulia va avea iarăși două echipe la acest nivel: CS Municipal Unirea Alba Iulia și CS Universitatea Alba Iulia. Ultimul sezon când s-a produs acest lucru a fost în stagiunea 1987/1988, când Unirea Alba Iulia și Mecanica Alba Iulia activau în Seria X din Divizia C. S-a dovedit atunci un sezon cu lumini și umbre pentru formațiile albaiuliene: Unirea Alba Iulia a terminat prima, cu 74 de puncte, și a promovat în Divizia B, iar Mecanica a fost ultima, locul 16, cu 29 de puncte, retrogradând în campionatul județean. Din compoenența seriei cu 16 combatante mai făceau parte Mureșul Deva, ce a fost contracandidata Unirii în campania de promovare, însă a terminat la 7 puncte în spate (se acordau două puncte la victorie), Metalurgistul Cuigir, Metalul Aiud sau Târnavele Blaj (a retrogradat). Uniriștii erau conduși de pe bancă și din teren de către Grigore Boca și se bazau pe un atac de vis, regretații Iani Mitracu și Neluțu Popa. Mecanica, a doua echipă a municipiului ce avea pe atunci două stadioane, a mai rezistat câțiva ani dar apoi a dispărut de pe harta fotbalistică, la fel ca baza sportivă.

Din 1968, de când s-a introdus actuala organizare teritorială, iar Alba Iulia a devenit capitala județului Alba, fotbalul din Cetatea Marii Uniri s-a bucurat de 3 promovări pe a doua scenă: 1979, 1984 și 1988, toate realizate de Unirea Alba Iulia! În acea perioadă Cugirul se săturase de câte sezoane petrecuse pe a doua scenă însă încet, încet a urmat regresul fotbalistic al “roș-albaștrilor”, ultima prezență fiind consemnată în 1992/1993.

Elit - Gustul Desăvârșit

*1988, începutul gloriei fotbalistice a Albei

În acea vară a anului 1988, Cornel Țălnar s-a întors acasă, ca antrenor-jucător la echipa ce l-a lansat în fotbal. Iar sub comanda “Țânțarului” Unirea Alba Iulia a intrat într-o nouă eră a performanței, devenind o forță a celei de-a doua scene. Albaiulienii atacă în două rânduri promovarea în Divizia A (1992 și 1994) și realizează cea mai mare performanță a clubului: au eliminat Steaua și au jucat semifinala Cupei României, o dublă memorabilă cu Universitatea Craiova în 1991. Practic din 1988, Unirea Alba Iulia a jucat până în 2013, când a abandonat activitatea și s-a retras din Liga 2, numai în primele două eșaloane competiționale. Au fost 15 sezoane neîntrerupte în Divizia B, anii de vis ai primei promovări în elită (2003), un loc 6 în Divizia A în 2004, din postura de debutantă, alți 4 ani în Liga 2 (în 2006 retrogradare și cumpărarea locului de la Oltchim Rm. Vâlcea) și o ultimă realizare majoră: a doua promovare, în 2009, urmată de o retrogradare imediată, iar la mijlocul celui de-al 3-lea sezon consecutiv pe a doua scenă, aruncarea prosopului.

Prezentul oferă două divizionare terțe ce vor împărți Stadionul “Cetate” în ediția viitoare. Debutanta CS Universitatea Alba Iulia este susținută de instituția de învățământ superior, înființându-se în urmă cu 4 ani, în 2018, prma realizare fiind în acest an: eventul județean și promovarea în Liga 3. CS Municipal Unirea Alba Iulia este numele apărut de câteva săptămâni, după preluarea multchinuitei AFC Unirea 1924 Alba Iulia de către autoritățile locale, ce au salvat astfel de la dispariție gruparea-fanion. Reînființați în 2014, “alb-negrii” au trăit un deceniu zbuciumat, au revenit, la cerere, în Liga 3 în 2016, însă cele 6 sezoane consecutive au fost petrecute în medicritate, în vară fiind o retrogradare rușinoasă în Liga 4 și o reprimire pe a treia scenă.

Cluj-Napoca și Bacău sunt cele două localități cu 3 reprezentante în nouă sezon din Liga 3, iar Alba Iulia, alături de București și Brașov, dispune de două echipe. Sibiu și Tulcea sunt singurele județe fără echipe, cele mai multe fiind din Hunedoara – 5, alte 7 județe acând câte 4 echipe (Alba, Timiș, Arad, Cluj, Brașov, Ilfov și Vâlcea).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Rușinos pentru municipiu! CS Olimpia Aiud, fără echipă de seniori după 73 de ani!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Vestea tristă a fotbalului din Alba în această vară este dispariția la nivel de seniori a echipei Olimpia Aiud, una dintre grupările de tradiție ce activau în Liga 4.

Astfel, conform celor precizate de Ioan Demeter, după 73 de ani “olimpicii” nu vor mai activa la acest nivel, iar în ediția 2022/2023 Olimpia Aiud este înscrisă la juniori Under 17 Elite, Under 14, Under 12, Under 11 și Under 10, în competițiile organizate de Asociația Județeană de Fotbal. Și vorbim de un club care în urmă cu 3 ani, în 2019, a fost în “careul de ași” la nivel național, la Campionatul Under 19, participând la turneul final de la Buftea. În plus, jucători lansați de Olimpia activează la cluburi din eșaloanele superioare: David Maier (2005) – la Gaz Metan Mediaș și Inter Stars Sibiu, Youssef Elmanhaly (2006) – Ripensia Timișoara, Mihai Șeulean (2007) – actualmente la Cluj, a fost la Ripensia. De asemenea, alte talente aiudene activează la grupări din Cluj-Napoca, precum LPS sau Sporting.

*Regretabil pentru Aiud!

La Aiud sportul se duce de râpă, iar după ce simbolul fotbalistic al municipiului, Metalul, a dispărut de câțiva ani, acum a spus “pas” și Olimpia Aiud! Cauzele sunt enunțate de Ioan Demeter:

Elit - Gustul Desăvârșit

Lipsa unui stadion/teren unde să poți face pregătire în condiții normale. Baza sportivă «Aiudelul» se poate folosi doar pentru jocuri, pentru a proteja gazonul, condiții în care este greu să concurezi împotriva altor echipe ce se pregătesc… în nocturnă. Retragerea unor sponsori importanți precum prebet Aiud, după 52 de ani, la finele anului 2020, și JOX Spedition, în luna martie a anului acesta. Imposibilitatea asigurării unui buget de venituri și cheltuieli pentru susținerea unei echipe de Liga 4, aproximativ 100.000 de lei/an”.

Olimpia a activat mereu în cel de-al 4-lea eșalon competițional, practic dintotdeauna, exceptând un an în Liga 5 (în 2011 a rămas în Liga 4, deși retrogradase, pentru că Mureșul Oarda de Jos nu-și plătise datoriile către AJF). Iar din 2010, până în prezent aportul Primăriei către Olimpia este undeva la 100.000 de lei în mai bine de un deceniu!!! Iar în prezent, reprezentanții autorităților locale nu au acceptat desfășurarea antrenamentelor pe «Aiudelul» nici măcar contra cost.

În consecință, antrenorii și jucătorii aiudeni s-au răspândit pe la alte echipe din zonă, Radu Andone a preluat Inter Unirea, iar Paul Muntean a fost instalat la Kinder Teiuș. Industria Galda l-a înregimentat pe D. Vlad, la Kinder au ajuns Ad. Drăgoi, Al. Văsuț, G. Oltean, Al. Bucșa, Inter Unirea i-a achiziționat pe S. Șimandi și A. Bălan, plus Căt. Ilea, prin prelungirea împrumutului, la FC Lopadea Nouă s-a transferat G. Bălțat, iar la Mureșul Gâmbaș – au poposit Fl. Oltean și Salca, în vreme ce la Național Rădești va activa A. Kiss.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO: La Cupa Sătmarului, patru locuri pe podium pentru “Life is Dance” Alba Iulia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Reprezentanții clubului de dans sportiv “Life is Dance” Alba Iulia au început excelent toamna competițională. Primul concurs după participarea din luna august la German Open Championship, la Stuttgart, a fost de curând, la Satu Mare.

La Cupa Sătmarului sportivii din Cetatea Marii Uniri au obținut rezultate bune, două locuri întâi, alte două clasări pe podium și încă două calificări în finală, aceasta în condițiile în care antrenorii Bianca și Ionuț Ionescu au fost în Ungaria, la Campionatul European de Profesioniști, unde au cucerit medalia de bronz la Latin Adult.

Rezultate: *Clasa E 10-11 ani: Lukas Orzeiu si Maya Urs – locul doi; *Clasa Open Basic 10-11 ani Latino: Lukas Orzeiu si Maya Urs – locul 3; *Clasa Open Basic 10-11 ani Standard: Lukas Orzeiu si Maya Urs – locul 4; *Open Basic Latino 16-35 ani: Robert Pitea și Diana Dicu – locul întâi; *Open Latino 16-35 ani: Paul Degan si Denisa Pașca Denisa – locul întâi, Mirel Moroșan și Maria Dobra– locul 7, Robert Pitea și Diana Dicu – locul 9. Pregătirile intense au continua în vederea Campionatului Național pe Clase, la Baia Mare, unde s-au vizat obținerea unor rezultate cât mai bune și chiar a titlurilor de campioni naționali, la diverse clase. (

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

LPS “Florin Fleșeriu” Sebeș, lider fără înfrângere, la ambele categorii!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Parcurs excelent pentru LPS “Florin Fleșeriu” Sebeș la ambele categorii de vârstă, Under 17 și Under 19, în campionatele organizate de Federația Română de Fotbal.

Mai mai mult, formațiile din “Arini” sunt imbatabile după 5 runde și se clasează pe locul întâi în Seria 8. Ultima dublă a fost la Reghin, cu două victorii externe, iar miercuri, 5 octombrie, este rundă intermediară, pe teren propriu, cu ACS Kinder Sângeorgiu de Mureș (ora 12.00 – Under 17, ora 14.00 – Under 19).

Rezultate: *Under 19, Liceul Tehnologic “Lucian Blaga” Reghin – LPS Sebeș 3-4 (1-2): M. Vintilă (7), Hăprianu (19, 74, 89); oaspeții au condus în permanență, cu 2-0 și 3-1 (min. 84). LPS Sebeș: Reti – Stanciu, Osz-Strakator, Buhazi, Marcu, G. Fleacă, Fălămaș, Popescu, Dărămuș, Hăprianu, Grecu; au mai jucat: Tutelea, Szekely, Roșu, Oancea, Iancu (rezervă Tamaș). Trupa lui Cosmin “Coco” Groza are 11 puncte din 5 întâlniri, golaveraj 12-7;

Elit - Gustul Desăvârșit

*Under 17, Liceul Tehnologic “Lucian Blaga” Reghin – LPS Sebeș 1-3 (0-2): Glonț (5), Alb (18), Moldovan-Varro (84). LPS Sebeș: Similie – Crețu, T. Fleacă, Vintilă, Șerb, Avram, Ghibu, Alb, Nistor, Glonț, A. Buhazi; au mai intrat Todea, Moldovan-Varro, C. Lăncrănjan, Hațegan, P. Lăncrănjan; rezerve Popoviciu, Farkaș. Elevii lui Doru Oancea au strâns maximum de puncte în 5 dispute și golaveraj 8-2. (


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea