Drept la replică, Florin Roman

Intelectualul băsist Pantea e dovada vie că PDL, Ion Dumitrel şi Mircea Hava cumpără şi subordonează tot, inclusiv cultura română!

    Florin Roman: Pentru că domnul Pantea şi-a permis să facă anumite observaţii critice despre persoana mea, de pe un „jilţ” cultural în care îndoielnic se află, public următorul material. Sunt extrase dintr-un text sub semnătura unui scriitor tânăr, ardeleanul Adrian Suciu, care ilustrează tipologia personajului Pantea şi „lumea” din care acesta provine. Textul aparţine unui om care cunoaşte această „lume” viciată şi care dezvăluie obiceiurile unor „geambaşi”, negustori venali ai culturii, interesaţi doar de propriul portofel. Nu e o întâmplare că domnul Pantea a ales brusc să mă atace la persoană deoarece abia de două zile am publicat un material despre şeful său portocaliu Ion Dumitrel, care îi finanţează bairamele culturale. Probabil că din acest motiv… cultural a uzitat în această dispută, pur politică, şi imaginea Uniunii Scriitorilor din România, filiala judeţeană Alba, în numele căreia a semnat un material năclăit greţos de obedienţă. Obedienţă financiară. Obedienţă politică. OMAGIU. Subliniez de aceea în debut următoarele rânduri ale lui Adrian Suciu care îl definesc perfect pe domnul Pantea, păstrând marca stilistică a autorului:
„Atotştiutor şi trend-setter, de obicei scriitor ratat şi interesat nu de literatură ci de propria lui statuie, geambaşul literar român presează asupra oricui, mituieşte în dreapta şi în stînga, pupă mîni şi cururi dacă e cazul, spală pahare la chefurile celor puternici, are prieteni în lumea bună şi practică machiaverlîcul de baltă. E prieten cu politicieni, ia bani de la Minister, de la Consiliul Judeţean, de la Fundaţii şi Asociaţii. În sine, n-ar fi nimic rău în asta, lumea e plină de personaje detestabile. Din nefericire, însă, geambaşul literar român e persoană cu influenţă; orice scriitor care nu-i face temenele şi nu-i ridică osanale va fi marginalizat şi considerat ciumat”.

Extrase din textul: Fariseul Manolescu şi sfertoautorii.
„Nimic durabil nu se construieşte pe minciună. Literatura română de azi, în latura ei oficială, aceea de care ţin pîrghiile administrative ale fondurilor publice şi puterile iluzorii ale unor instituţii inutile e jalnică. Ca unul care a trăit cît să fie conştient în regimul comunist şi a văzut în amîndouă regimurile scriitori români lingînd dosurile puternicilor zilei pentru trei arginţi, onoruri inutile şi tinichele zornăitoare, am dreptul să spun că, pentru mine, diferenţa între o conştiinţă vie şi o jigodie e limpede. Ca unul care nu doreşte în literatură nimic, care nu datorează nimic nimănui şi dispreţuieşte profund elasticitatea coloanelor vertebrale ale majorităţii colegilor de breaslă, voi deschide gura şi voi vorbi liber. Ca unul care este neinteresat de bunăvoinţa mai marilor literaturii române, de burse şi sinecuri, de cabale literare şi de dispute de dugheană, voi spune că împăratul e gol! (…)
Aproape toate ierarhiile oficiale ale literaturii române contemporane sînt profund viciate de corupţie,majoritatea premiilor cu relevanţă naţională se dau în urma unor negocieri de talcioc între critici, editori, scriitori şi organizatori. Uneori, preşedinţii juriilor respective împart sumele de bani aferente premiilor respective cu scriitorii premiaţi. Alteori, criteriul după care se fac nominalizările şi premierile e să nu se „supere” vreo editură importantă că n-a fost la masa bogaţilor iar Uniunea Scriitorilor a devenit o simplă bursă a trocurilor literare. (…)
Astfel, literatura română, în latura ei oficială, seamănă ca două picături de apă cu viaţa publică românească şi nici n-ar fi putut fi altfel. Mizele luptei literare, însă, sînt rizibile. Dacă politicienii se luptă pentru acces la resurse, femele şi putere, scriitorii se luptă pentru mize ridicole şi glorii de carton. Aş putea glosa în continuare pe marginea acestui subiect dar prefer să tac mai departe.
Pentru că mai departe găsim Uniunea Scriitorilor din România. Uniune de breaslă cum ar veni. Vorbesc din calitatea de membru al USR şi premiat de două ori cu premii ale acesteia, deci n-am altă frustrare decît aceea că instituţia asta e prost condusă. În fruntea USR îl găsim pe Nicolae Manolescu, un individ care este cea mai limpede ilustrare a adevărului că niciun om nu trăieşte pînă la moarte. În cazul lui Manolescu, acesta a încetat să mai trăiască, în sensul adagiului sus-menţionat, prin anii 90, de cînd s-a transformat într-o pernuţă de înfipt acele decoraţiilor, insignelor şi tinichelelor. De fapt, pe Manolescu îl doare undeva de scriitorimea română: plantat la Paris, într-o funcţiune decorativă, domnia-sa a delegat, practic, conducerea Uniunii unor nenea şi unor tanti. Trecînd peste pierderea sediului USR, Casa Monteoru (în nişte procese în care e limpede că cineva, nu ştiu cine, a încasat şpăgi babane pentru non-combat) Manolescu a patronat o dramatică pierdere de statut a scriitorului român. (Adrian Suciu)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

25 Comentarii

Sorina 23 februarie 2012 at 21:09

O saracu Piticu atomic se vede clar ca acum a scris articolul nu inainte ci dupa cheful de la Hotel Cetate de saptamana trecuta l-a sarbatorit pe domnul Pispoaca

HH 23 februarie 2012 at 22:10

FLORIN ROMAN SI ION DUMITREL SUNT OAMENI PPOLITICI SI AU DISPUTE POLITICE ! CE CAUTA A. PANTEA IN ACEASTA DISPUTA, DE CE SE TRANSFORMA IN „CAINELE DE PAZA ” A LUI ION DUMITREL, TOCMAI ACUM IN PREAJMA ALEGERILOR !? E DEGRADANT PENTRU DOMNUL PANTEA SI IL PUNE SI PE DUMITREL IN POSTURA UNUI NEVOLNIC !

x 23 februarie 2012 at 21:11

Geambasul Pantea ilustreaza perfect milogul roman, gata sa pupe fundul celor la putere si sa muste ca un ciine credincios dar legat cu lant de consiliul judetean.

Cind milogul se strecoara si in pielea betivului avem statuia ratatului care se agata de pulpana stapinului pentru ca pe puterile si meritele sale nu ar reusi sa ramina in picioare.

Asa se face cariera in Romania zilelor noastre, prin pupincurism. Iar domnul Pantea si-a facut o mica, foarte mica cariera

x 23 februarie 2012 at 21:19

cacafonia legata de cariera domnului Pantea nu este intimplatoare…..

marcel 23 februarie 2012 at 21:45

In momentul in care candidatii vor castiga alegerile prin realizarile proprii si nu prin aruncarea cu noroi in adversari, atunci si numai atunci vom vedea progres in Romania. Pana atunci insa tara asta va fi terminata.

Badia 23 februarie 2012 at 22:16

SCARBOS! Jenanta prestatie domnule Roman. Spuneti ceva si de disputele celui ce a semnat acele randuri cu cei din USR si cu Manolescu.

Aurelian 23 februarie 2012 at 22:32

Maine iar o iei in freza Florinel, ai intrat in joc, acum joaca, ghici cine pierde? Iti spun eu, cine candideaza, ca ceilalti nu au nimic de pierdut, iar daca te-ai bagat in gura ziaristilor si a scriitorilor, nu te mai scoate nici Dracu.Sunt curios cat de „VALOROS” ii Adrian Suciu, s-au singura lui calitate ii ca este membru PNL, si-l lauzi cum te lauda Eutanasiu pe tine. Daca vorbim de pupincurism, tu dependent!

Deleanu 24 februarie 2012 at 9:35

Domnule Pantea , cum de ţi-ai permis să-ţi pierzi timpul ocupândute de asemenea nulităţi? Cam asta ar fi esenţa dreptului la replică a unui neica nimeni.Lumea nu mai crede nimic , oricum , din ce spune Felix motanul sau corespondenţii lui din teritoriu. Doamne ajută pe fiecare şi răsplăteşte-l după fapte!!.

Luigi 24 februarie 2012 at 10:33

Măi Florin! Singur nu eşti capabil să debitezi o replică demnă de băgat în seamă. Scuipi venin, chiar şi folosindu-te de gura altuia; Eşti un frustrat, veşnic perdant şi orgolios. De aceea ai luat articolul lui Pantea, ca pe un atac la persoană! Omul nu făcea decât o observaţie de bun simţ şi anume, că articolaşele tale plictisesc! Ce faci tu, nu e politică: e pură luptă pentru putere, bălăcăreală, bârfă, atacuri ieftine de la un nivel atât de jos, încât te ia cu ameţeală…dar acolo te situezi tu, acolo găseşti înţelegere!

ardeleanul34 24 februarie 2012 at 10:37

Domnul Roman are dreptate in tot ceea ce spune!!!Domnul Pantea nu are ce cauta intr-o disputa politica, sau face si el parte din „intelectualii” care sustin Puterea? Dupa parerea mea numai intelectuali nu sunt, iar faptul ca poti face asemenea afirmatii la adresa unui om care doreste doar binele pentru municipiul si judetul nostru este o rusine!!!Mult sicces Domnul Roman, Alba-Iulia va sustine!!!

Aurelian 24 februarie 2012 at 15:30

Cacialma Florinel, cacialma, ai inceput sa ai multi opozanti in Partidul PeNaL Alba, si vrei sa-i convigi ca esti in „carti”. Pozitia ta a inceput sa se clatine serios Florinel, si iti pierzi sustinatorii, de fapt nu ai avut niciodata sustinatori in afara lui Eutanasiu!

Badia 24 februarie 2012 at 16:40

Pacat. Este tanar si ar putea avea o cariera frumoasa. Se pare ca trebuie sa-i dau dreptate lui Aurelian. Din cate am inteles din unele discutii ale liberalilor de la noi, din Blaj, florin si-a creeat si aici cativa „prieteni” care-l vot dat deoparte.

traian 24 februarie 2012 at 16:43

Vrem si vom reusi !

fost student 24 februarie 2012 at 16:52

sunt curios daca cei de la facultatea 1 dec. vor lua masuri ca cursurile dl. pantea sa se desfasoare in conditi optime si civilizate de o facultate europeana nu cu sticla de vodca pe catedra cum sa intamplat la un curs la care am participat si eu……

Luigi 25 februarie 2012 at 9:48

domnu’ fost student, ai două greşeli elementare în 4 rânduri…; poate mai faci ceva şcoală pentru a le putea corecta şi te mai aşteptăm pe aici cu comentarii!

mitea karamazov 25 februarie 2012 at 11:24

Bravo, bravissimo, don Luigi!

Luigi 25 februarie 2012 at 9:51

Florinel,…ţi-ai ridicat moţii în cap! uite aşa se pierde electoratul; la mai mare!

Tudor Scheau 25 februarie 2012 at 12:32

este de admirat Florin Roman! pentru curajul si energia pe care le are pentru a duce atatea razboaie, pe atatea fronturi! de fapt, nu admiram, ci, ne miram de prostia si incapatanarea perdantului!

moni 25 februarie 2012 at 13:02

Domnule Roman, observ ca va pricepeti in toate domeniile de activitate. Imi permit sa va pun o intrebare : ce parare aveti despre achizitionarea primarului penal din Spring ? Chiar credeti in realitate ?

Aurelian 27 februarie 2012 at 13:30

Domnule Darzu, daca Eutanasiu ii tampit si nu vede dincolo de frustrarile lui de a fii fost concediat de Marinar din functia de ministru, cred ca Domnia Voastra trebuie sa va sesizati, ca Florin Roman, prin razboiul dus impotriva tuturor, nu face alceva decat sa serveasca interesele PDL, si ca este de fapt platit in secret de Hava sa discrediteze USL-ul. Nu cred ca Piticul Atomic sa fie atat de prost incat sa creada ca sansele lui in alegeri, sunt de fapt nule, si atunci joaca la 2 capete, face pe placul lui Eutanasiu ca injura tot ce este PDL, si injura in contul PDL pe toti care il ataca, creind impresia ca lucreaza in contul USL si USL este impotriva tuturor. Cred ca si-a negociat cu PDL o functie de executie bine platita dupa alegeri!

delila 27 februarie 2012 at 17:58

Domnule Pantea e nevoie de inspiratie si inteligenta pentru a ataca peronalitati politice, care, de bine, de rau, au iscusit una alta in viata politica, si nu numaai! Cand o sa ajungeti la un nivel intelectual si profesional de anvergura, probabil sa vei in fata cu niste proiecte care ca ma dea pe spate numai cand le vad tematica, probabil ai putea fi demn de a profera injurii , sau a putea denigra persoana Domnului Roman,sau oricare alta!Noi, cei care traim in viata reala, nu in basme si poezii, vedem si scoatem in fata valorile care pe viitor ne vor ajuta cu ceva concret! Florin Roman, indiferent ca esti de acord cu mine Domnule Pantea, e un om politic in a scensiune, care a crescut in sondaje, si va creste in continuare!! De ceea sunteti voi, portocaliilor palizi si agitati si stresati sa aruncati asupra unora mocirla si mormane de rautati Teama de a nu pierde in fata celor mai buni ca voi! V-a trecut vremea bosorogilor!!!! Ati imputi scaunele de greata cu care tratati orice problematica sociala!Imi de sila de prosti! Imi e sila de voi!!!! SI Pantelica eu zic sa iti vezi de cartile tale, si sa lasi pe altii caare au mai multe grade ca tine pe umar sa le joace casticator! ramai in lumea ta ca aici pe pamant nu e de tine!

Aurelian 27 februarie 2012 at 18:29

Domnule Pantea, romanul are o vorba, „cand te bagi in laturi, te mananca porcii”! Dumneta te-ai coborat atat de jos, ca sa-l pui pe Piticul Atomic la punct, desigur ca cu un discurs civilizat, dar cocina in care se balaceste aceasta „personalitate politica”, de fapt un broscoi umflat cu paiul de Eutanasiu sa pluteasca, cu alti „ramatori” si cred ca se pot „trage de centura” cu Domnia Voastra. Fiecare isi are scara lui de valori, dar Piticul Atomic o are atat de joasa, incat ameteste numai uitatduse la Domnia Voastra. Desigur ca isi folosesc armele electorale la indemana PeNaL-ULUI, insulta si discreditarea!

Badia 27 februarie 2012 at 18:34

Iubito! Mi-am spus ca nu ma mai bag in troaca asta de laturi, in care unii dintre cei ce scriu comentarii se balacaresc. Mi-am spus aceasta deoarece de la o disputa de idei s-a ajuns la injurii si jicniri proferate de unii ce-si dau in acest mod arama pe fata. Aici nu este vorba de faptul ca unul este intr-un partid si altul in alt partid. Aici totul a degenerat. Draga mea, cu carti scrise de alti „Pantelica” in decursul istoriei acestui neam ai crescut. Carti scrise de multi „Pntelica” ai citit, sau macar ar fitrebuit sa citesti ca sa ai ceva cunostinte cu care sa termini o scoala. Sute de mii de carti scrise de msi sau zeci de mii de „Pantelica” au stat scut in fata impostorilor si a celor ce au vrut raul acestei natii. In Transilvania romanismul a rezistat secole datorita unor astfel de „Pantelica”. Consider ca jicnind un scriitor, indiferent de valoarea lui actuala, jicnesti toata istoria literaturii romane, trecute sau viitosre,ba mai mult, esti contra valorilor noastre si nu esti demna de o urmasa a marilor oameni pe care i-a avut Partidul National Liberal, in numele caruia banuesc ca scri.
Pentru informarea ta,deoarece sunt sigur ca nu ai consultat acel DEX alcatuit de o sumedenie de „Pantelica” membrii ai Academiei Romane alatur doar o definitie dupa care te indem sa cugeti:
„POLITICIÁN, politicieni, s.m. 1. Om politic. 2. (Peior.) Persoană care face din politică un mijloc abil şi demagogic de realizare a intereselor personale. [Pr.: -ci-an] – Din fr. politicien. Sursa: DEX ’98” Cred ca ti-ai dat seama in ce parte bat.
Cu acestea am incheiat polemica si ma retrag sa citesc ceva in locul tau.

delila 27 februarie 2012 at 21:08

AM DREPTUL LA O PARERE!IN PRIMUL RAND nu scriu din partea partidului national liberal! IN AL DOILEA RAND, am ceva sute ce carti citite in spate, si destul de multa cultura generala,incat sa iti spun explicatia cuvintelor fara sa caut pagina din DEX! Nu contest calitatile,insa un sciitor adevarat nu se preteaza la comentarii politice de joasa speta, pentru ca a primit 50 de lei in buzunar pentru asta! E O PARERE !! Su Domnnul Pantea a citit prea mult si se crede Eminescu de Alba?

dolfi 27 februarie 2012 at 21:21

bai daca nu se cearta politicienii intre ei se cearta tanda cu manda… si matale delila la ce-ti folosesc sutele de carti citite in spate? Dintre zecile de mii de scriitori cati au ramas in posteritate??? prea putini…!

ZIARULE UNIREA, stiu ca prezentarea gunoiului vinde bine dar vrem sa stim si alte stiri de interes local/national nu doar sa vedem niste oligofreni cu tot felul de pretentii intelectuale certandu-se ca tziganii la usa cortului!!!

Comentariile sunt oprite