Ziarul Unirea

Drept la replică al CJ Alba: Tronsonul Pîclișa – Vurpăr al DJ 107 A nu este finalizat și se află încă în perioada de lucrări

Consiliul Județean Alba a demarat modernizarea tronsonului de 4,027 km al drumului județean 107A, cuprins între localitățile Pîclișa și Vurpăr, întocmind în anul 2017, cu forțe proprii, documentația tehnică necesară și realizând apoi procedurile de achiziție publică prevăzute de lege pentru alegerea executantului lucrărilor.

Astfel, la data de 28.11.2017 s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor cu societatea comercială Newamport Asfalt S.R.L, valoarea inițială a contractului fiind de 3.052.444,11 lei, fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor, prevăzută prin contract, a fost de 6 luni de la emiterea Ordinului de începere a lucrărilor. Garanția lucrărilor, prevăzută prin contract, este de 5 ani de la data recepției la finalizarea lucrărilor. Din cauza unor modificări legislative introduse în România de OUG79/2017, a fost necesară amendarea contractului inițial, în data de 17.04.2018 fiind încheiat un act adițional prin carea s-a modificat valoarea contractului la 3.102.049,21 lei, fără TVA.

ELIT

În data de 03 mai 2018 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar lucrările efective la drum au început în data de 07 mai 2018. Consiliul Județean Alba a predat aceast tronson de drum constructorului, acesta din urmă având obligația legală de a administra drumul pe perioada lucrărilor și de a obține toate avizele legale necesare, inclusiv a celor emise de Poliția Rutieră, prin care se reglementează traficul pe acest sector de drum aflat în lucru.

CITEȘTE ȘI: Foto| Asfaltul turnat pe drumul județean 107A, tronsonul Pâclișa-Vurpăr, nu a trecut testul iernii

După începerea lucrărilor, ca urmare a apariției unor situații neprevăzute în teren, respectiv necesitatea devierii rețelei de apă și a unor hidranți, precum și necesitatea repoziționării unor hidranți existenți, contractul a fost din nou modificat, durata de execuție a lucrărilor fiind prelungită la 8 luni, față de 6 luni, inițial, iar valoarea contractului a fost ajustată la suma de 3.102.049,21 lei, fără TVA. Lucrările la drum au continuat până la data de 11 decembrie 2018, când a fost necesară sistarea lucrărilor din cauza condițiilor meteo nefavorabile, respectiv a timpului friguros.

Având în vedere întrebările adresate public Consiliului Județean Alba, față de această lucrare, răspundem punctual:

– Lucrările la acest tronson de drum nu au fost finalizate. Tronsonul de drum nu este dat în folosință, ci se permite doar circulația pe el, în regim de șantier, conform avizelor legale emise de Poliția Rutieră. Apariția gropilor se datorează fenomenului natural de îngheț-dezgheț, asfaltul aplicat în acele porțiuni nefiind unul impermeabil.

– Nu se pune problema unei dări în folosință premature; drumul este încă în lucru. Lucrările sunt în grafic.

– Lucrările sunt executate în procent de 77,20%. Pe tronsonul cuprins între km 4+018 – km 5+650 s-a turnat atât stratul de binder cât și stratul de uzură. Pe tronsonul cuprins între km 5+650 – km 8+045 s-a turnat doar stratul de binder, lucrările fiind întrerupte datorită condițiilor meteorologice nefavorabile execuției lucrărilor cu mixturi asfaltice, tronson pe care au și apărut gropi. Astfel, pe o lungime de 2,395 km mai trebuie turnat stratul de uzură, trebuie finalizat podețul din cadre, trebuiesc montați parapeții metalici unidirecționali și trebuiesc finalizate dispozitivele de scurgere a apelor.

– Costul integral al lucrărilor este de 2.908.678,05 lei, fără TVA, iar costul unui km de drum asfaltat se ridică la 439.745,14 lei, fără lucrările adiacente (șanțuri, podețe, acostamente, parapeți, semnalizare). Constructorul se încadrează în bugetul alocat.

– Față de durata inițiala de 6 luni, din cauza unor elemente neprevăzute, apărute în teren, termenul de finalizare al lucrărilor a fost prelungit cu 2 luni. Facem mențiunea că lucrările sunt în grafic. Conform graficului și a duratei de execuție, lucrările vor fi finalizate la termen.

– Nu este vorba de o dare prematură în folosință a drumului. Lucrarea nu este recepționată. Constructorul răspunde pentru calitatea lucrărilor executate și trebuie să remedieze degradările apărute. garanția drumului este de 5 ani și intră în vigoare după Recepția finală a lucrărilor.

– Apariția gropilor se datorează fenomenului natural de îngheț-dezgheț, asfaltul aplicat în acest stadiu, pe acele porțiuni de drum, nefiind unul impermeabil.Drumul nu este dat în folosință ci se circulă pe el în condiții de șantier.

– Nu s-a întocmit proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor pentru că lucrările nu sunt finalizate. Circulația pe acest tronson de drum se face cu restricții, în condiții de șantier, conform avizelor legale obținute de constructor de la Poliția Rutieră.

– Plățile către constructor se realizează conform graficului de plăți la stadiul fizic realizat al lucrărilor.

– Gropile deja apărute în aceast stadiu al lucrării vor fi remediate pe cheltuiala constructorului și nu vor fi suportate din garanția de bună execuție reținută. Garanția lucrărilor este de 5 ani și curge de la data semnării Recepției la Terminarea Lucrărilor. Odată cu emiterea ordinului de reluare a lucrărilor se va solicita constructorului refacerea lucrărilor degradate, pe cheltuiala sa.

Consiliul Județean Alba, Direcția de Gestionare a Patrimoniului

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Sâmbăta alba din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi

Sâmbăta alba din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi Potrivit credinţei populare,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro