Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Dosarul crimei de la o cafenea din Sebeș: Valer Stancu condamnat la 13 ani de închisoare pentru omor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tribunalul Alba a pronunţat, luni, 4 februarie, în şedinţă publică, sentinţa penală prin care Valer Stancu, judecat pentru crima de la o cafenea din Sebeș, a fost condamnat la pedeapsa de 13 ani închisoarepentru săvârşirea infracţiunii de omor.

Prin hotărârea pronunţată de Tribunalul Alba inculpatul a fost obligat să plătească părţilor civile suma de 3.527 lei daune materiale şi 80.000 daune morale.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Competenţa de soluţionare a apelului revine Curţii de Apel Alba Iulia.

Conţinutul minutei hotărârii pronunţate în acest caz, postată pe portalul Tribunalului Alba , dosar 1733/107/2018:

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul STANCU VALER – prin apărătorul său ales din infracţiunea de omor, prevăzută de art. art. 188, alin. 1 Cod penal în infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 75 lit. a) Cod penal.

Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de părţile civile BERCUCIU MARIAN, BERCUCIU MARIA LILIANA, BERCUCIU CONSTANTIN şi BERCUCIU MARICICA, prin apărătorul lor ales, din infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 Cod penal, în infracţiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal.

II. a) În baza art. 188 alin.1 C.pen rap. la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul STANCU VALER…, la o pedeapsă de: – 13 ani închisoare cu aplic. art. 65 rap. la art. 66 lit. a şi b Cod penal şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal, b) În baza art. 72 Cod penal deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 16.05.2018 şi până la zi. c) În baza art. 399 Cod procedură penală menţine măsura arestării preventive a inculpatului.

III. 1) În baza art. 397 alin.1 Cod procedură penală rap. la art. 25 alin.1, art.19 alin.5 Cod procedură penală raportat la art. 1357 şi urm. Cod civil şi art.21 Cod procedură penală admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile BERCUCIU MARIAN, BERCUCIU MARIA LILIANA, BERCUCIU CONSTANTIN şi BERCUCIU MARICICA şi, în consecinţă, obligă inculpatul la plata despăgubirilor civile pentru daune materiale şi morale, în favoarea acestora, astfel: – 3.527 lei despăgubiri materiale, actualizate cu dobânda legală la data plăţii(f. 66-69 vol. I instanţă); – 50.000 lei daune morale, actualizate cu dobânda legală la data plăţii în favoarea părţii civile Bercuciu Maricica. – 10.000 lei daune morale, actualizate cu dobânda legală la data plăţii în favoarea părţii civile Bercuciu Marian. – 10.000 lei daune morale, actualizate cu dobânda legală la data plăţii în favoarea părţii civile Bercuciu Maria Liliana. – 10.000 lei daune morale, actualizate cu dobânda legală la data plăţii în favoarea părţii civile Bercuciu Constantin. 2) Respinge acţiunea civilă exercitată de partea civilă Năstase Constantin, ca nedovedită (fila 74 vol. I instanţă).

IV. În baza art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală menţine măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului STANCU VALER, măsură instituită de instanţă prin încheierea din 22.10.2018 în prezentul dosar, respectiv asupra: – sumelor de bani aflate în contul inculpatului, deschis la Banca Comercială Română (fila 83 vol. I instanţă) – imobilului teren în suprafaţă de 20735 mp fânaţ – extravilan, înscris în ….(fila 97 vol. I instanţă). – imobilului teren – fâneţe – în suprafaţă de 4100 mp situat la adresa … – imobilului teren arabil în suprafaţă de 6600 mp situat la adresa …. până la concurenţa sumelor reprezentând despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare acordate prin prezenta sentinţă, respectiv până la suma de 83.527 lei.

VI. În baza art. 5, 7 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpaţi în vederea introducerii în S.N.D.G.J. şi dispune comunicarea hotărârii în acest sens la I.G.P.R. şi încunoştinţarea inculpaţilor despre necesitatea prelevării de probe biologice.

VII. 1. În baza art. 404 alin. 4 lit. f) Cod procedură penală rap. la art. 255 Cod procedură penală dispune restituirea următoarelor bunuri, după cum urmează: Către inculpatul Stancu Valer: – sac nr.1- blugi marca Dsquared aparţinând numitului Stancu Valer; – sac nr.2- tricou negru marca Plein sport, aparţinând numitului Stancu Valer; Către aparţinătorii victimei Bercuciu Adrian: – sac nr. 1- vestă descoperită pe pavajul din parcarea localului FRESKO, în partea stângă a clădirii localului, în faţa unui autoturism BMW cu nr. AB 13 DAK; -colet/plic nr.6- o pereche încălţăminte sport cu inscripţia ADIDAS şi o pereche de şosete; – colet-plic nr.7- pantaloni sport de culoare neagră cu inscripţia SMOG; – colet/plic nr.8-tricou alb cu inscripţia FSBN;

2. Cu privire la aparatul DVR care a înregistrat imaginile video ale săvârşirii faptei, surprinse de camerele de supraveghere ale localului Fresco din Municipiul Sebeş, în baza art. 255 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală se dispune restituirea acestuia către proprietarul localului, la rămânerea definitivă a cauzei, după ce în prealabil vor fi extrase datele informatice salvate în acest sistem de stocare, referitoare la fapta ce face obiectul cauzei, date ce vor fi copiate pe un alt suport care va rămâne ataşat la dosarul cauzei, urmând ca după copiere şi în prealabil restituirii datele să fie şterse de pe aparatul DVR.

3. Constată că restul plicurilor şi coletelor anexate dosarului conţin probe biologice sau mijloace materiale de probă care conţin probe biologice şi prin urmare nu se restituie, urmând ca în conformitate cu art. 162 alin. 1 şi art. 163 Cod procedură penală să fie conservate. VIII. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă pe inculpat să plătească cheltuieli judiciare în favoarea statului, astfel: – 950 lei, cheltuieli judiciare ocazionate în cursul urmăririi penale; – 600 lei, cheltuieli judiciare ocazionate în cursul judecăţii. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 04.02.2019.”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanței.

Valer Stancu (37 de ani), a fost trimis în judecată sub acuzația de omor, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Alba. Cercetările au durat relativ puțin având în vedere că suspectul s-a predat și și-a recunoscut fapta de la bun început. Judecata va începe după ce dosarul va trece de camera preliminară.

Citește și: FOTO/ UPDATE/ CRIMĂ LA SEBEȘ: Un bărbat de 32 de ani ÎNJUNGHIAT MORTAL în plină stradă

Procurorii au stabilit că omorul s-a produs pe fondul unui conflict spontan și nu a fost cu premeditare, astfel că au încadrat fapta la omor simplu. Potrivit art. 188 din Noul Cod Penal, uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Potrivit procurorilor, la data de 16 mai 2018, în jurul orelor 12.00, între victima Bercuciu Adrian Alin (32 de ani) şi inculpatul Stancu Valer, care s-au întâlnit întâmplător în parcarea special amenajată a unui local din municipiul Sebeş, a izbucnit un conflict spontan în urma căruia inculpatul a lovit victima cu un cuţit, cauzându-i o leziune traumatică (plagă tăiată – înţepată toracică, cu lezarea cordului) care i-a cauzat decesul.

Conflictul dintre cei doi era unul mai vechi, datând probabil din perioada în care ambii au fost plecaţi în străinătate. Autorul crimei este originar din comuna Pianu dar locuia de mai mulţi ani în localitatea Năvodari din judeţul Constanţa. La Pianu de Sus şi-a construit o cabană, distrusă într-un incendiu provocat intenţionat chiar în noaptea de după ziua crimei.

Citește și: RĂZBUNARE după CRIMA de miercuri de la Sebeș. Cabana agresorului a fost incendiată intenționat în cursul nopții

Un dosar privind acest incendiu, despre care Stancu a spus că a fost pus intenționat, se află încă în cercetare pe masa anchetatorilor. După ce a înjunghiat victima, agresorul a fugit şi s-a predat după 3 ore la Poliţia Alba Iulia. Valer Stancu a venit însoţit de un avocat la poliţie. Victima Bercuciu Adrian Alin, de 32 de ani, a murit la puţin timp după ce a fost înjunghiat în zona inimii cu un cuţit. Tânărul se căsătorise cu doar câteva zile înainte de producerea tragediei.

Atacatorul de 37 de ani s-a predat după aproximativ trei ore la Poliţia municipiului Alba Iulia, unde a fost audiat până seara. Conflictul care exista între Bercuciu și Stancu era de notorietate în comunitatea din Pianu și în cercul lor de prieteni, la fel cum se știa și faptul că cei doi au fost plecați în țări din Vest, precum Spania și Italia, pentru o bună bucată de vreme, unde se pare că cel puțin Bercuciu a făcut și închisoare și s-a liberat abia în luna ianuarie 2018.

Citește și: AUTORUL CRIMEI de la Sebeș s-a PREDAT. A înjunghiat MORTAL, pe stradă, un tânăr de 32 de ani

Întrucât nu aveau un loc de muncă sau afaceri, lumea îi asocia pe Bercuciu și pe Stancu cu lumea interlopă, cu preocupări în sfera proxenetismului. Nu este exclus ca rivalitatea dintre cei doi să se fi născut chiar peste hotare, posibil pe fondul împărțirii sferelor de influență între grupările interlope din care cei doi se presupune că ar fi făcut parte. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor Joi, 25 aprilie 2024, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea