Dorințele Anei Rodean, cea mai bună sportivă din Alba, în noul an: “sănătate și realizarea baremului pentru Mondiale”, sunt dezideratele mărșăluitoarei uniriste

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ana Rodean, desemnată în luna decembrie cel mai bun sportiv al județului Alba în 2018, la secțiunea sporturi olimpice, a patra distincție de acest gen pentru atleta din Cetatea Marii Uniri după cele din 2003, 2012 și 2016, are în față un nou an, 2019, ce se anunță extrem de dificil, dar în același timp, plin de provocări.

Vreau să fiu sănătoasă și să realizez baremul de calificare la Mondialele de la Doha”, a spus atleta în vârstă de 34 de ani, legitimată la CS Unirea Alba Iulia și CS Universitatea Reșița.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Asta după ce în 2018, un an destul de sinuos, din punct al sănătății cu o accidentare la genunchiul stâng, pregătirea i-a fost afectată în mare măsură, antrenându-se la o capacitate normală doar o lună și jumătate în cursul verii precedente. Și așa, în ciuda acestor probleme, mărșăluitoarea albaiuliană a reușit rezultate ce merită apreciate: prezența la Cupa Mondială de marș din China (locul 48, cu timpul o oră 35 de minute și 17 secunde, întrecere unde Mihaela Acatrinei a terminat pe poziția 76, cu 1:44.21) – în luna mai, dar mai ales la Campionatele Europene de atletism de la Berlin, din august, unde unirista a realizat cel mai bun timp al carierei (o oră 33 de minute și 39 de secunde), clasându-se pe poziția a 19-a în proba de 20 kilometri marș.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

*Noul barem, “probă de foc”!

Noile reguli de calificare la Campionatele Mondiale s-au înăsprit considerabil, aduc un barem mult mai greu de îndeplinit (o oră 33 de minute și 30 de secunde), pragul coborând cu două minute și jumătate în privința timpului. Cupa Europei la marș (19 mai, în Lituania, la Alytus) și Campionatul Mondial de Atletism (27 septembrie-6 octombrie, în Qatar, la Doha) sunt cele două competiții majore ale anului 2019 la care marșul din Cetatea Marii Uniri speră să aibă reprezentante.

În ultimele trei luni am făcut un tratament bazat pe infiltrații cu plasmă, acum pot să mă antrenez, dar încă mă mai doare genunchiul. Am efectuat un examen RMN, totul este în regulă, însă a apărut un chist în zona genunchiului și resimt dureri din acest motiv”, a menționat Ana Rodean, aflată momentan în cantonament de pregătire la Băile Felix. Astfel, oportunitățile de obținerea a timpului de calificare la Campionatele Mondiale din Qatar sunt Campionatul Balcanic de Marș din Grecia (20 aprilie), un Grand Prix la Bekecsaba (22 aprilie) sau Cupa Europei, din luna mai, din Lituania.

“Nu va fi deloc ușor să realizez baremul, aș putea spune chiar că este dificil. Sper să fiu sănătoasă, asta contează în primul rând, să îmi reușească pregătirea. Am obținut cel mai bun timp al carierei în vară, la Berlin, în condițiile în care problemele de sănătate nu mi-au dat pace în 2018 și ar trebui să-l îmbunătățesc cu 9 secunde”, a încheiat Ana Rodean, debutantă în 2016, la Rio de Janeiro, în arena olimpică, scopul său fiind bifarea și a Jocurilor Olimpice din 2020, din Japonia, de la Tokyo.

Dan HENEGAR

Must de Jidvei