Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

DOCUMENTAR: Steaua Crăciunului, vestitoarea Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

poinsettiaUnele dintre plantele decorative sunt specifice unui anumit anotimp sau unei anumite sărbători. Un bun exemplu în acest sens este Poinsettia, cunoscută la noi sub denumirea de Steaua Crăciunului, plantă care ne încântă privirile în fiecare sezon de iarnă, prevestind venirea Crăciunului. De altfel, poate nicio altă plantă de interior nu este atât de mult legată de o sărbătoare religioasă, precum este Poinsettia legată de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului.

Steaua Crăciunului, numită științific Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia pulcherrima, este cea mai spectaculoasă specie din genul Euphorbia și face parte din familia Euphorbiaceae, avându-și originea în Mexic și în America Centrală. Poinsettia a fost cultivată de azteci în regiunile mexicane, aceștia obișnuind să o folosească pentru combaterea febrei. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, franciscanii foloseau florile în diverse ceremonii religioase.

Numele i-a fost atribuit în onoarea primului ambasador al SUA în Mexic, Joel Poinsett, care a remarcat această plantă în Mexic și a trimis-o în SUA, în anul 1825, notează prof. dr. Florin Toma în cartea ”Floricultură și Artă florală”.

Potrivit unei vechi legende mexicane, era odată o fetiță, pe nume Pepita, care nu avea ce să-i ofere Pruncului Iisus la slujba din Ajunul Crăciunului. Și cum mergea ea, tristă, către biserică, verișorul său, Pedro, încerca să o înveselească. ”Pepita”, îi spuse el, ”sunt sigur că și cel mai mic cadou, oferit din dragoste, Îl va face pe Iisus fericit”. Neștiind ce să-i ofere, Pepita se aplecă și culese un mănunchi de buruieni de pe marginea drumului. Ajunse la biserică și așează buchețelul în fața aranjamentului care reproducea Nașterea Domnului, iar pe dată buruienile din buchețel se transformară în minunate flori roșii. Toată lumea prezentă a văzut acest miracol, iar din acel moment, florilor acestora roșii li se spune ”Flori ale Sfintei Nopți”.

Având o formă de stea, această plantă este considerată a simboliza Steaua de la Bethleem, care i-a condus pe Magi către locul Nașterii Domnului Iisus Hristos. Totodată, culoarea sa roșie amintește de sângele Mântuitorului, iar cea albă, întâlnită la unele soiuri, sugerează puritatea Acestuia.

Poinsettia crește ca un arbust, cu mai multe sau mai puține ramificații, având înălțimea variabilă, de la 20-30 cm la 100-150 cm, în funcție de soi. Întreaga plantă conține un latex alb, lipicios. Frunzele sunt mari, ovale sau eliptice, iar florile sunt mici, galbene, neînsemnate decorativ, grupate în inflorescențe tip umbrelă și înconjurate de bractee (frunze modificate, la subsuoara cărora se formează o floare sau o inflorescență, potrivit DEX), asemănătoare frunzelor ca formă, colorate cel mai adesea în diferite nuanțe de roșu. În ultima perioadă, însă, au fost create multe soiuri cu bractee colorate în roz, galben sau alb.

Această colorare se realizează doar în condiții de zi scurtă, prin urmare doar din noiembrie-decembrie până în martie. Tocmai de aceea, Poinsettia este o plantă de zi scurtă, având nevoie de zile lungi pentru creșterea vegetativă, dar de zile scurte, de maxim zece ore, pentru inducția florală și pentru colorarea bracteelor. Planta manifestă exigențe ridicate față de intensitatea luminoasă, suportând soarele direct doar dacă arșița nu este puternică.

Poinsettia este mare consumatoare de apă. Se ofilește foarte ușor și își pierde frunzele dacă solul este uscat și umiditatea aerului scăzută. De asemenea, excesul de apă în sol este dăunător, putând cauza îngălbenirea și căderea frunzelor. Poinsettia este o plantă sensibilă la curenții reci de aer, prin urmare este recomandat a se evita expunerea plantelor la astfel de condiții.

Steaua Crăciunului este una dintre cele mai comercializate plante din perioada Crăciunului. Poate fi amplasată în orice colț din interior, fie pe suporturi specifice, pe masă sau lângă brad. Există și soiuri mai viguroase care sunt cultivate îndeosebi pentru producerea de flori tăiate, de asemenea, foarte căutate în această perioadă.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii: Se fac plăcinte cu mere și se dau de pomană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiţii în sâmbăta Floriilor – se fac plăcinte cu mere şi se dau de pomană • Istoricul sărbătorii „Moșii de Florii” Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea