Rămâi conectat

Cultură Educație

Doar 17 candidaţi îşi dispută 19 posturi la rezidenţiat

Publicat

în

Pe data de 21 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va organiza, în Centrul universitar de la Bucureşti, concursul naţional de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. La nivel de ţară s-a înscris un număr de 5.131 absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie, aceştia concurând pe 3.505 locuri şi posturi scoase la concurs. Dintre cele 3505 locuri şi posturi scoase la concurs, un număr de 2740 sunt locuri pentru medicină, 175 locuri pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie. La acestea se adaugă cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicină şi 52 posturi pentru farmacie. Cei mai mulţi medici tineri, respectiv 4.319 s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 701 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 111 vor susţine specialitatea în farmacie. Aşa cum ne-a precizat Cornel Piţu, şef Departamentul Resurse Umane din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, acest an este primul în care candidaţii au avut posibilitatea de a se înscrie de la început pe post sau pe loc. „Anul acesta punem accent pe pregătirea medicilor specialişti. Avem nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză am luat două măsuri importante: am redus cu un an durata de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi am eliminat Rezidenţiatul cu durata de 7 ani, pe de altă parte am dublat numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs pentru specialităţile medicale, altele decât cele de medicina de familie” a declarat Attila Cseke, ministrul Sănătăţii.
La nivelul judeţului nostru au fost scoase la bătaie un număr de 19 posturi pentru domeniul medicină şi 2 pentru domeniul farmacie. Cele mai multe posturi scoase pentru concursul de Rezidenţiat din acest an pentru domeniul medicină sunt la unităţile spitaliceşti din Ocna Mureş – 6 şi Ocna Mureş – 4, după care urmează spitalele din Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Câmpeni – câte 2 posturi şi Baia de Arieş – un loc. Cele 19 posturi sunt repartizate astfel: Spitalul municipal Aiud – 1 post, specialitatea Cardiologie (cabinet), 1 post, specialitatea Neonatologie (secţie); Spitalul orăşenesc Ocna Mureş – 1 post, specialitatea Chirurgie generală (cabinet), 1 post, specialitatea Dermatovenerologie (cabinet), 1 post, specialitatea Oftalmologie (cabinet), 1 post, specialitatea Recuperare, medicină fizică şi balneologie (cabinet); Spitalul orăşenesc Abrud – 1 post, specialitatea Dermatovenerologie (cabinet), 1 post, specialitatea Medicină internă (cabinet), 1 post, specialitatea Obstrectică – ginecologie (cabinet), 1 post, specialitatea Oftalmologie (cabinet), 1 post, specialitatea Psihiatrie (cabinet), 1 post, specialitatea Radiologie – imagistică medicală (laborator); Spitalul municipal Blaj – 1 post, specialitatea Medicină de laborator (laborator se analize medicale), 1 post, specialitatea Medicină de Urgenţă (Compartimentul Primiri Urgenţă – CPU); Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba – 2 posturi, specialitatea Medicină de urgenţă (UPU Smurd); Spitalul municipal Câmpeni – 1 post, specialitatea Medicină de urgenţă (CPU); Centrul de Sănătate Baia de Arieş – 1 post, specialitatea Psihiatrie (secţie); Spitalul de boli cronice Câmpeni, specialitatea Radiologie – imagistică medicală (laborator). În ceea ce priveşte posturile pentru domeniul farmacie, la noi au fost scose două: un post la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi un post la Centrul de Sănătate Baia de Arieş. Aşa cum ne-a declarat ec. Cornel Piţu, la noi în judeţ s-au înscris un număr de 43 de absolvenţi ai universităţilor de medicină. Dintre aceştia patru tineri au optat pentru locurile scoase pentru domeniul medicină dentară. Pentru domeniul medicină (toate specialităţile) 17 tineri s-au înscris pe posturi şi 22 pe locuri. Total dezinteres din partea absolvenţilor a fost pentru domeniul farmacie, niciun tânăr de la noi neînscriindu-se pe cele două locuri scoase la concurs. Se pare că tinerii medici din Alba sunt intersaţi mai mult de medicina de urgenţă şi Dermatovenerologie. Astfel, conform informaţiilor primite de la şeful Departamentului de Resurse Umane din cadrul DSP Alba, un număr mai mare de candidaţi decât posturile scoase la concurs sunt la: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba – patru candidaţi pe cele două posturi de la UPU Smurd; Spitalul orăşenesc Ocna Mureş – doi candidaţi pe locul de la Dermatovenerologie şi Spitalul orăşenesc Abrud – doi candidaţi pe locul de la Dermatovenerologie.
Fiecare dintre medicii tineri va demonstra aptitudinile şi cunoştinţele acumulate pe parcursul anilor de facultate pe data de 21 noiembrie, La Bucureşti. Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte tematica şi bibliografia, dar nici sistemul de test grilă ce cuprinde 200 de întrebări. Pe data de 17 noiembrie 2010, candidaţii pot afla sala şi ora începerii probei de concurs, vizitând adresa de internet pe site-ul www.rezidentiat.info. Întrebarea e oare câţi dintre medicii tineri participanţi la concurs vor rămâne să profeseze în ţară şi câţi vor alege să plece să muncească în spitalele din afara graniţelor unde vor fi dublu sau triplu plătiţi şi unde condiţiile sunt cu mult mai bune decăt la noi?(L.I.)

Publicitate

Cultură Educație

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Publicat

în

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 15, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în spațiul expozițional din aripa de nord a Sălii Unirii, va fi vernisată expoziția temporară: Achiziții muzeale.

Dezvoltarea colecțiilor patrimoniale este una din liniile de activitate urmate de personalul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Fie că avem în vedere noi descoperiri arheologice, donații sau achiziții an de an colecțiile prestigioasei instituții albaiuliene s-au îmbogățit cu piese de valoare excepțională.

Electrica Furnizare Discount

Un capitol important îl constituie achizițiile de bunuri culturale atât de la diverși colecționari, cât și prin intermediul caselor de licitație. Astfel, în expoziția dedicată achizițiilor muzeale vor putea fi admirate piese de artă (tablouri semnate de Sava Henția), cărți rare (Ceaslov, Govora, 1640), documente, fotografii (o fotografie a memorandiștilor aflați în viață în anul 1935 sau fotografia lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă), ex-libris-uri, piese arheologice, gravuri (principele Transilvaniei Ștefan Bathory, ulterior rege al Poloniei) sau piese numismatice – 1 florin de aur emis de regele Matia Corvinul (Sibiu, 1466).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie 2021. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Luni, 8 noiembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală din Sâncel, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Organizatori ai acestei noi activități din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Sâncel, Consiliul Local Sâncel și Biblioteca Comunală Sâncel. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga Alba la Sâncel va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Ilie Frățilă, primarul comunei Sâncel și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba se va desfășura de această dată în conexiune cu proiectul 2.8 Fondul special – Ion Brad, pentru a-l omagia la el acasă pe cel ce a fost diplomatul, poetul, eseistul, romancierul, memorialistul și traducătorul Ion Brad. În cadrul celor două evenimente va fi lansată cartea „Continuatori în cultură și creație a lui Timotei Cipariu și ai Fraților Brad, născuți în Pănade”, autori Ioan Rațiu, Nadine Rațiu și Ioan Mihălțan, o carte ce se vrea a fi și un omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Partener în organizarea lansării de carte este Asociațiunea ASTRA – despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Electrica Furnizare Discount

Scriitorul Ion Brad se naşte în 8 noiembrie1929 în satul Pănade fiind primul din cei nouă copii ai lui Cornelia şi Traian Brad. După susţinerea bacalaureatului la liceul de băieţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, în 1940, urmează cursurile Facultăţii de Filologie din Cluj. Debutul său are loc în 1947, în revista „Gând tineresc” din Alba-Iulia, cu poezia „Te-am visat”. Editorial debutează cu volumul„ Cincisutistul”, în 1952.

Primul său loc de muncă a fost ca bibliotecar al liceului „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, colaborând la catalogarea documentelor din „Biblioteca Centrală Arhidiecezană”. Ca student la Cluj lucrează la redacţia „Almanahului literar”, sub conducerea lui Miron Radu Paraschivescu, până în 1954. Sub îndrumarea directă a lui Emil Isac începe să alcătuiască ediţia de „Opere alese” a primului poet modern al Ardealului. În perioada 1953-1960 este pe rând secretar al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, redactor-şef al revistei pentru copii „Cravata roşie”, redactor la revista “Luceafărul” și „Scînteia tineretului”.

În 1962 este ales membru al Biroului şi secretar al Uniunii Scriitorilor din România iar anul 1965 îl găsește adjunct al şefului Secţiei de literatură şi artă a C.C. al P.C.R. iar în 1968 devine vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Între anii 1973-1982 este ambasador al României în Grecia, iar după încheierea misiunii diplomatice în Grecia, rămâne în Ministerul Afacerilor Externe unde este însărcinat, până în 1984, cu misiuni speciale în R.F.G., Belgia, Olanda, Anglia și Vatican. În 1984 este numit director al Teatrului „Nottara” iar în 1990 înfiinţează şi conduce editura „Demiurg”.

De-a lungul carierei sale a fost distins cu următoarele premii: Premiul I la concursuri literare pentru lucrările „Proza lui Pavel Dan” şi „Serghei Esenin şi revoluţia rusă”, Premiul „Almanahului Literar’ pentru amplul poem epic „Cincisutistul”; Diploma de onoare pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului; Premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta „Cele patru anotimpuri” și Premiul pentru poezie „Transilvania” în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Cluj. În anul 1999 este distins cu titlul de de Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj. La 6 februarie 2019 moare la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu

Citește mai mult

Cultură Educație

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Publicat

în

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Marți, 2 noiembrie 2021, ora 15, la Museikon va fi vernisată expoziția Altar. Organizarea unui eveniment dedicat artei ne face de multe ori să ne gândim, în sens general, la celebra expresie „dă Cezarului ce este al Cezarului” și să aruncăm totodată o privire mai atentă în trecut, constatând astfel că muzeele sunt, în primul rând, temple menite să adăpostească creațiile artiștilor din diferite vremi, niște sanctuare ale timpului și ale geniului uman.

Prin expoziția Altar, o retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean, deschisă la Museikon începând din 2 noiembrie 2021, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia marchează un nou și însemnat reper în peisajul cultural albaiulian. Totodată, este o bucurie să prezentăm publicului minunatele lucrări ale artistului astfel omagiat, contribuind în acest mod la descoperirea comorilor și oamenilor din orașul nostru, care încă ascunde, departe de privirile ocupate ale trecătorilor, atâtea minunății. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare