Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Deţinuţii din Penitenciarul Aiud reclamă abuzurile gardienilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ei susţin că li se încalcă drepturile, că sunt bătuţi, ameninţaţi şi învrăjbiţi unul împotriva celuilalt, ca să se omoare între ei!

Când am aflat că deţinuţii din diferite penitenciare româneşti se plâng la Curtea Europeană a Drepturilor Omului am fost oarecum revoltat, pentru că am avut ocazia să văd cu ochii mei, vizitând Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud, cum trăiesc deţinuţii acolo. Mi s-a părut un fel de „pensiune”, faţă de modul în care erau încarceraţi deţinuţii politici de către regimul comunist. Şi am fost revoltat cu atât mai mult, când am aflat că statul român cheltuieşte în medie, lunar, cam 2.500 de lei cu fiecare persoană aflată în detenţie. Dar, pe de altă parte, sunt conştient că vremurile s-au schimbat şi că ţara noastră trebuie să se alinieze şi în ceea ce priveşte acest domeniu la standardele internaţionale. Aşadar, chiar dacă dincolo de gardurile unui penitenciar se află persoane care au de ispăşit diferite pedepse pentru faptele pe care le-au comis în libertate, acestora nu trebuie să li se încalce drepturile de cetăţeni şi de fiinţe omeneşti. Întâmplarea (!?) face că în ultima vreme redacţia noastră este pur şi simplu bombardată cu scrisori din partea unor deţinuţi de la Aiud, care atrag atenţia opiniei publice şi autorităţilor că acolo se petrec multe lucruri necurate. Iată câteva informaţii ce ne-au fost furnizate prin aceste scrisori. Sperăm că publicarea lor nu va atrage asupra autorilor lor represaliile gardienilor, pentru că aceştia nu au făcut decât să uzeze de dreptul lor de a se exprima!

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

lPresiuni „informative”, provocări şi… „asasinate mascate”
Unul dintre cei ce ne scriu de mai multă vreme din Penitenciarul Aiud este Aurel Oltean, care, din câte am dedus, este închis pentru omor. Dar acesta, deşi pare a avea un trecut violent, se dovedeşte un om care-şi cunoaşte drepturile. Astfel, el ne-a adus la cunoştinţă mai multe aspecte referitoare la condiţiile din această unitate de detenţie, pe care noi le-am şi publicat, de altfel (ultimul articol a apărut în luna mai a acestui an). Dar, după cum afirmă Aurel Oltean, în urma apariţiei articolelor au fost nişte reacţii dure la adresa lui, acolo, în penitenciar. Iată ce declară acesta: „În data de 22 mai (exact a doua zi după apariţia articolului cu pricina – n.red) am fost scos din camera de detenţie, ca să stau la o discuţie <amicală> cu ofiţerul de informaţii al penitenciarului (SIPA), care era interesat de motivele ce m-au determinat să scriu pe adresa redacţiei ziarului dumneavoastră. Discuţia nu a depăşit limitele argumentelor şi probelor, dar ofiţerul mi-a cerut să-i prezint lui înainte <articolele> pe care le voi trimite spre publicare. Evident că am refuzat, deoarece aceasta ar fi fost o încălcare a drepturilor mele constituţionale.” Aurel Oltean afirmă, însă, că s-a încercat „prelucrarea” sa prin alte metode: un coleg de detenţie din camera sa a fost mutat, în data de 23 mai, fără niciun motiv, într-o altă secţie, chipurile pentru a face loc unui tânăr ce urma să plece în timpul nopţii la un alt penitenciar, deşi acesta ar mai fi putut sta câteva ore acolo unde stătuse până atunci. Motivul real, bănuit de petentul nostru, a fost acela de a-l învrăjbi pe colegul mutat împotriva lui, deoarece acesta a afirmat că agentul ce l-a însoţit l-ar fi „informat” că mutarea sa se face la cererea lui… Oltean! Ei bine, în puşcărie, cei mai urâţi oameni sunt „sifoanele”, respectiv cei ce-şi pârăsc colegii de detenţie. Iar într-un astfel de „sifon” au vrut să-l transforme gardienii pe Aurel Oltean, pentru a provoca un incident violent. Oltean afirmă că victimele delatorilor reacţionează adesea foarte dur şi merg chiar până la… asasinat. Da, acolo, în puşcărie! Iată ce afirmă Aurel Oltean despre aceste „asasinate mascate” pe care, în opinia lui, le comit gardienii: „Am văzut situaţii în care cadrele din penitenciar au instigat deţinuţi violenţi unul împotriva celuilalt, iar aceştia s-au căutat reciproc cu cuţitele pe la coaste. Au fost şi cazuri (în alte penitenciare) în care, pentru că metodele uzuale de represiune şi control nu au dat roade, s-a procedat la bătăi cu ruperea coloanei vertebrale”.
lUn şef de secţie cu „pile” politice, acuzat că bate deţinuţii
Tot Aurel Oltean ne-a adus la cunoştinţă faptul că şeful de secţie Cristian Pop l-a ameninţat în data de 31 mai cu următoarele cuvinte: „Reclamagiule, să faci bine să pleci din Aiud, că în două săptămâni eu voi fi director şi nu am nevoie de cei ca tine pe-aici. Vă f…. eu pe toţi până plecaţi, că pe mine mă ţine Ponta în braţe, pentru că îl plătesc la greu, fraiere…!” Aurel Oltean a ajuns să se teamă pentru viaţa lui dar, cu toate acestea, face acuze şi mai grave la adresa şefului de secţie Cristian Pop: „Eu cred că Pop poate să-mi facă mult rău, deoarece eram aici şi când doamna ministru Macovei l-a trimis pe el şi frate-su în Moldova, pentru abuzurile pe care le făceau la Aiud. Atunci, el cu Doru Popa, cu Aurel Valea şi cu directorul de atunci, Mureşan, erau mână în mână. Dar doamna ministru tot i-a trimis pe şase luni pe la alte puşcării. Cristian Pop a revenit, dat tot mai bate şi acum deţinuţii, însă numai pe cei amărâţi, care nu pot să-i facă plăţi nevestei sale la florărie şi la prietenul său, deputatul Coclici! Vă scriu acum, pentru a dezvălui că la Aiud se fac mari presiuni asupra deţinuţilor, se cer bani şi cadouri de către Clămpari şi de alţi prieteni ai clanului Pop. Dar eu nu am bani să-l plătesc nici pe el, nici pe acoliţii lui… ”
În ceea ce priveşte această a doua scrisoare, eu unul am oarecare dubii, cu privire la veridicitatea celor afirmate. Ba chiar mai mult, cu privire la autenticitatea ei, deoarece aceasta nu este scrisă de mână, ca cealaltă, ci pe un computer, şi a fost listată la imprimantă dar… nesemnată. Este posibil ca prin această scrisoare cineva să încerce chiar să-i facă rău lui Aurel Oltean, expunându-l la răzbunări din partea „greilor” din penitenciar. Sperăm că el nu va avea de suferit, căci dacă se va întâmpla aşa ceva atunci vom avea confirmarea faptului că ceea ce se arată în această scrisoare este real, măcar în parte!
lDeţinuţii îl doresc în
continuare drept comandant pe Valentin Nazare
Un alt deţinut, Mihai Macovei, condamnat pentru omor deosebit de grav (pe nedrept, după cum susţine el), confirmă într-o altă scrisoare tot ceea ce a afirmat Aurel Oltean cu privire la atitudinea şefului de secţie Cristian Pop, afirmând că a fost înjurat şi ameninţat de către acesta, că ştie că acesta bate deţinuţii şi că pretinde bani de la deţinuţi, unul dintre aceştia afirmând că Pop va ajunge şeful puşcăriei cu banii pe care el i-i dă, după plecarea actualului comandant, Valentin Nazare. „Eu nu-l iubesc pe Nazare, afirmă Macovei, dar este drept şi corect cu toţi deţinuţii, respectă legea întrutotul şi de aceea i se spune… Legistul! Dacă el va pleca, Cristian Pop o să mă omoare în bătaie. Este ştiut de toţi faptul că el şi fratele lui, Doru, au fost transferaţi disciplinar pentru că băteau deţinuţii. Aşa au făcut şi în alte penitenciare, la Tulcea, la Botoşani etc.”
Dar cea mai gravă acuzaţie mi se pare cea de mai jos: „Dacă pleacă Nazare, puşcăria va fi iar în mâna Clămparilor şi a clanului Conti, din Alba, cum a fost şi înainte, când era Valea şef, şi cu procurorul ăla de la Alba, care făceau afaceri cu familia Pop. Doru şi Cristian Pop aduceau în puşcărie telefoane, alcool, droguri şi alte porcării, Duda era mână în mână cu ei, iar cei care nu aveau bani să plătească erau crunt bătuţi de fraţii Pop.” Semnatarul acestei scrisori este, în mod evident, speriat, deoarece afirmă că a înaintat memorii către primul ministru, către ministrul Justiţiei şi către noul director general de la Bucureşti, dar nu a primit niciun răspuns, aşa că a apelat la presă, în încercarea de a-şi apăra viaţa!
lDoi se bat şi al treilea e… pedepsit!
O altă scrisoare este semnată de o mai veche cunoştinţă de-a noastră, Aurel Ţerfea, despre care am scris şi pe vremea când era cercetat, în stare de libertate. Acesta afirmă chiar şi acum, după ce a executat 8 din cei 20 de ani de condamnare pe care i-a primit, că este nevinovat, deoarece cel despre care se spune că l-ar fi omorât a tăiat, beat fiind, un copac, care a căzut peste el. A refuzat salvarea şi a murit mai târziu, acasă, având 6,5 la mie alcoolemia, chiar şi la 24 de ore după deces. Mă rog, sunt afirmaţiile lui Ţerfea şi chiar dacă acesta ar fi adevărul Justiţia s-a pronunţat. Nu ar fi primul caz de om nevinovat care intră la puşcărie…
El reclamă practicile abuzive ale unor agenţi şi ofiţeri din penitenciar, în cazul său: „În data de 17 iunie 2012, în cadrul penitenciarului s-a petrecut un incident. Jean Şuteu l-a luat la bătaie pe Viorel Macovei, iar eu am fost martor la acea altercaţie. A doua zi, dimineaţa, cel căruia i s-a făcut raport de sancţionare am fost eu, deşi am fost total neutru faţă de incident. Fiind sancţionat am pierdut multe dintre drepturile mele în penitenciar: dreptul la muncă, dreptul la cursuri de integrare socio-educativă, dreptul la vizită, la sport, la cumpărături, la eliberare condiţionată şi un an de puşcărie amânată! Suntem trataţi de către gardieni ca nişte gunoaie, nu ca nişte fiinţe umane şi aceştia consideră că ne pot face orice, în mod nedrept şi ilegal, căci nu vor fi pedepsiţi…” Ţerfea face şi el un apel către Valentin Nazare pentru a cerceta şi a-l pedepsi pe adevăratul vinovat pentru altercaţia din data de 17 iunie.
Nu am adus în atenţia dumneavoastră cele de mai sus din dorinţa de a expune ceva senzaţional, pentru că nu e nimic senzaţional aici. Este vorba pur şi simplu de cazuri care cred că se petrec în orice penitenciar din ţară, dar dacă există măcar un sâmbure de adevăr în ceea ce declară aceşti deţinuţi, atunci considerăm că se impune o anchetă şi pedepsirea celor ce se fac vinovaţi de abuzuri, de bătăi şi de alte fapte!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024 în România. Prognoza METEO pentru patru săptămâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024 în România. Prognoza METEO pentru patru săptămâni Meteorologii anunţă că săptămâna viitoare vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor. Conform prognozei anunţate vineri, în săptămâna 13 – 20 mai, temperaturile se vor situa sub cele obişnuite în acest interval. Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024 Valorile termice vor fi apropiate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea