Rămâi conectat

Actualitate

Deţinuţii din Penitenciarul Aiud reclamă abuzurile gardienilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ei susţin că li se încalcă drepturile, că sunt bătuţi, ameninţaţi şi învrăjbiţi unul împotriva celuilalt, ca să se omoare între ei!

Când am aflat că deţinuţii din diferite penitenciare româneşti se plâng la Curtea Europeană a Drepturilor Omului am fost oarecum revoltat, pentru că am avut ocazia să văd cu ochii mei, vizitând Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud, cum trăiesc deţinuţii acolo. Mi s-a părut un fel de „pensiune”, faţă de modul în care erau încarceraţi deţinuţii politici de către regimul comunist. Şi am fost revoltat cu atât mai mult, când am aflat că statul român cheltuieşte în medie, lunar, cam 2.500 de lei cu fiecare persoană aflată în detenţie. Dar, pe de altă parte, sunt conştient că vremurile s-au schimbat şi că ţara noastră trebuie să se alinieze şi în ceea ce priveşte acest domeniu la standardele internaţionale. Aşadar, chiar dacă dincolo de gardurile unui penitenciar se află persoane care au de ispăşit diferite pedepse pentru faptele pe care le-au comis în libertate, acestora nu trebuie să li se încalce drepturile de cetăţeni şi de fiinţe omeneşti. Întâmplarea (!?) face că în ultima vreme redacţia noastră este pur şi simplu bombardată cu scrisori din partea unor deţinuţi de la Aiud, care atrag atenţia opiniei publice şi autorităţilor că acolo se petrec multe lucruri necurate. Iată câteva informaţii ce ne-au fost furnizate prin aceste scrisori. Sperăm că publicarea lor nu va atrage asupra autorilor lor represaliile gardienilor, pentru că aceştia nu au făcut decât să uzeze de dreptul lor de a se exprima!

lPresiuni „informative”, provocări şi… „asasinate mascate”
Unul dintre cei ce ne scriu de mai multă vreme din Penitenciarul Aiud este Aurel Oltean, care, din câte am dedus, este închis pentru omor. Dar acesta, deşi pare a avea un trecut violent, se dovedeşte un om care-şi cunoaşte drepturile. Astfel, el ne-a adus la cunoştinţă mai multe aspecte referitoare la condiţiile din această unitate de detenţie, pe care noi le-am şi publicat, de altfel (ultimul articol a apărut în luna mai a acestui an). Dar, după cum afirmă Aurel Oltean, în urma apariţiei articolelor au fost nişte reacţii dure la adresa lui, acolo, în penitenciar. Iată ce declară acesta: „În data de 22 mai (exact a doua zi după apariţia articolului cu pricina – n.red) am fost scos din camera de detenţie, ca să stau la o discuţie <amicală> cu ofiţerul de informaţii al penitenciarului (SIPA), care era interesat de motivele ce m-au determinat să scriu pe adresa redacţiei ziarului dumneavoastră. Discuţia nu a depăşit limitele argumentelor şi probelor, dar ofiţerul mi-a cerut să-i prezint lui înainte <articolele> pe care le voi trimite spre publicare. Evident că am refuzat, deoarece aceasta ar fi fost o încălcare a drepturilor mele constituţionale.” Aurel Oltean afirmă, însă, că s-a încercat „prelucrarea” sa prin alte metode: un coleg de detenţie din camera sa a fost mutat, în data de 23 mai, fără niciun motiv, într-o altă secţie, chipurile pentru a face loc unui tânăr ce urma să plece în timpul nopţii la un alt penitenciar, deşi acesta ar mai fi putut sta câteva ore acolo unde stătuse până atunci. Motivul real, bănuit de petentul nostru, a fost acela de a-l învrăjbi pe colegul mutat împotriva lui, deoarece acesta a afirmat că agentul ce l-a însoţit l-ar fi „informat” că mutarea sa se face la cererea lui… Oltean! Ei bine, în puşcărie, cei mai urâţi oameni sunt „sifoanele”, respectiv cei ce-şi pârăsc colegii de detenţie. Iar într-un astfel de „sifon” au vrut să-l transforme gardienii pe Aurel Oltean, pentru a provoca un incident violent. Oltean afirmă că victimele delatorilor reacţionează adesea foarte dur şi merg chiar până la… asasinat. Da, acolo, în puşcărie! Iată ce afirmă Aurel Oltean despre aceste „asasinate mascate” pe care, în opinia lui, le comit gardienii: „Am văzut situaţii în care cadrele din penitenciar au instigat deţinuţi violenţi unul împotriva celuilalt, iar aceştia s-au căutat reciproc cu cuţitele pe la coaste. Au fost şi cazuri (în alte penitenciare) în care, pentru că metodele uzuale de represiune şi control nu au dat roade, s-a procedat la bătăi cu ruperea coloanei vertebrale”.
lUn şef de secţie cu „pile” politice, acuzat că bate deţinuţii
Tot Aurel Oltean ne-a adus la cunoştinţă faptul că şeful de secţie Cristian Pop l-a ameninţat în data de 31 mai cu următoarele cuvinte: „Reclamagiule, să faci bine să pleci din Aiud, că în două săptămâni eu voi fi director şi nu am nevoie de cei ca tine pe-aici. Vă f…. eu pe toţi până plecaţi, că pe mine mă ţine Ponta în braţe, pentru că îl plătesc la greu, fraiere…!” Aurel Oltean a ajuns să se teamă pentru viaţa lui dar, cu toate acestea, face acuze şi mai grave la adresa şefului de secţie Cristian Pop: „Eu cred că Pop poate să-mi facă mult rău, deoarece eram aici şi când doamna ministru Macovei l-a trimis pe el şi frate-su în Moldova, pentru abuzurile pe care le făceau la Aiud. Atunci, el cu Doru Popa, cu Aurel Valea şi cu directorul de atunci, Mureşan, erau mână în mână. Dar doamna ministru tot i-a trimis pe şase luni pe la alte puşcării. Cristian Pop a revenit, dat tot mai bate şi acum deţinuţii, însă numai pe cei amărâţi, care nu pot să-i facă plăţi nevestei sale la florărie şi la prietenul său, deputatul Coclici! Vă scriu acum, pentru a dezvălui că la Aiud se fac mari presiuni asupra deţinuţilor, se cer bani şi cadouri de către Clămpari şi de alţi prieteni ai clanului Pop. Dar eu nu am bani să-l plătesc nici pe el, nici pe acoliţii lui… ”
În ceea ce priveşte această a doua scrisoare, eu unul am oarecare dubii, cu privire la veridicitatea celor afirmate. Ba chiar mai mult, cu privire la autenticitatea ei, deoarece aceasta nu este scrisă de mână, ca cealaltă, ci pe un computer, şi a fost listată la imprimantă dar… nesemnată. Este posibil ca prin această scrisoare cineva să încerce chiar să-i facă rău lui Aurel Oltean, expunându-l la răzbunări din partea „greilor” din penitenciar. Sperăm că el nu va avea de suferit, căci dacă se va întâmpla aşa ceva atunci vom avea confirmarea faptului că ceea ce se arată în această scrisoare este real, măcar în parte!
lDeţinuţii îl doresc în
continuare drept comandant pe Valentin Nazare
Un alt deţinut, Mihai Macovei, condamnat pentru omor deosebit de grav (pe nedrept, după cum susţine el), confirmă într-o altă scrisoare tot ceea ce a afirmat Aurel Oltean cu privire la atitudinea şefului de secţie Cristian Pop, afirmând că a fost înjurat şi ameninţat de către acesta, că ştie că acesta bate deţinuţii şi că pretinde bani de la deţinuţi, unul dintre aceştia afirmând că Pop va ajunge şeful puşcăriei cu banii pe care el i-i dă, după plecarea actualului comandant, Valentin Nazare. „Eu nu-l iubesc pe Nazare, afirmă Macovei, dar este drept şi corect cu toţi deţinuţii, respectă legea întrutotul şi de aceea i se spune… Legistul! Dacă el va pleca, Cristian Pop o să mă omoare în bătaie. Este ştiut de toţi faptul că el şi fratele lui, Doru, au fost transferaţi disciplinar pentru că băteau deţinuţii. Aşa au făcut şi în alte penitenciare, la Tulcea, la Botoşani etc.”
Dar cea mai gravă acuzaţie mi se pare cea de mai jos: „Dacă pleacă Nazare, puşcăria va fi iar în mâna Clămparilor şi a clanului Conti, din Alba, cum a fost şi înainte, când era Valea şef, şi cu procurorul ăla de la Alba, care făceau afaceri cu familia Pop. Doru şi Cristian Pop aduceau în puşcărie telefoane, alcool, droguri şi alte porcării, Duda era mână în mână cu ei, iar cei care nu aveau bani să plătească erau crunt bătuţi de fraţii Pop.” Semnatarul acestei scrisori este, în mod evident, speriat, deoarece afirmă că a înaintat memorii către primul ministru, către ministrul Justiţiei şi către noul director general de la Bucureşti, dar nu a primit niciun răspuns, aşa că a apelat la presă, în încercarea de a-şi apăra viaţa!
lDoi se bat şi al treilea e… pedepsit!
O altă scrisoare este semnată de o mai veche cunoştinţă de-a noastră, Aurel Ţerfea, despre care am scris şi pe vremea când era cercetat, în stare de libertate. Acesta afirmă chiar şi acum, după ce a executat 8 din cei 20 de ani de condamnare pe care i-a primit, că este nevinovat, deoarece cel despre care se spune că l-ar fi omorât a tăiat, beat fiind, un copac, care a căzut peste el. A refuzat salvarea şi a murit mai târziu, acasă, având 6,5 la mie alcoolemia, chiar şi la 24 de ore după deces. Mă rog, sunt afirmaţiile lui Ţerfea şi chiar dacă acesta ar fi adevărul Justiţia s-a pronunţat. Nu ar fi primul caz de om nevinovat care intră la puşcărie…
El reclamă practicile abuzive ale unor agenţi şi ofiţeri din penitenciar, în cazul său: „În data de 17 iunie 2012, în cadrul penitenciarului s-a petrecut un incident. Jean Şuteu l-a luat la bătaie pe Viorel Macovei, iar eu am fost martor la acea altercaţie. A doua zi, dimineaţa, cel căruia i s-a făcut raport de sancţionare am fost eu, deşi am fost total neutru faţă de incident. Fiind sancţionat am pierdut multe dintre drepturile mele în penitenciar: dreptul la muncă, dreptul la cursuri de integrare socio-educativă, dreptul la vizită, la sport, la cumpărături, la eliberare condiţionată şi un an de puşcărie amânată! Suntem trataţi de către gardieni ca nişte gunoaie, nu ca nişte fiinţe umane şi aceştia consideră că ne pot face orice, în mod nedrept şi ilegal, căci nu vor fi pedepsiţi…” Ţerfea face şi el un apel către Valentin Nazare pentru a cerceta şi a-l pedepsi pe adevăratul vinovat pentru altercaţia din data de 17 iunie.
Nu am adus în atenţia dumneavoastră cele de mai sus din dorinţa de a expune ceva senzaţional, pentru că nu e nimic senzaţional aici. Este vorba pur şi simplu de cazuri care cred că se petrec în orice penitenciar din ţară, dar dacă există măcar un sâmbure de adevăr în ceea ce declară aceşti deţinuţi, atunci considerăm că se impune o anchetă şi pedepsirea celor ce se fac vinovaţi de abuzuri, de bătăi şi de alte fapte!
Ioan HĂNŢULESCU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Apărută în 1643, ediția princeps a cărții ”Cazania lui Varlaam” este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 5.000 de euro, la București, într-un eveniment dedicat cărților și manuscriselor de colecție.

Una dintre primele cărți scrise în limba română, ”Cazania lui Varlaam”, datând de la 1643, tipărită într-un numar limitat de exemplare, este o apariție foarte rară pe piața românească de carte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ediţia princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Cartea a fost retipărită în nenumărate ediţii de-a lungul timpului, fiind una dintre cele mai citite din trecutul nostru.

Colecționarii pot licita pentru hărți de colecție ce prezintă evenimente istorice sau care datează din anii 1700. Evenimentul din 17 noiembrie reuneşte şi cea mai mare colecţie de hrisoave şi zapise scoase vreodată la licitaţie.

Tradiţionala Licitaţie de Carte, organizată de Casa de Licitaţii A10 by Artmark din București, oferă bibliofililor şi accesul la o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri.

La Palatul Cesianu-Racoviță, pana pe data de 17 noiembrie vor fi expuse cele 219 piese de colecție și vor putea fi admirate în regim gratuit de luni până dumincă în inntervalul orar 10-20.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

La nivel național, în luna octombrie a anului 2022, au fost vândute 59.927 de imobile, cu 2.127 mai puține comparativ cu luna septembrie. Județul Alba se află printre județele cu cele mai puține imobile vândute.

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna octombrie este cu 926 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în octombrie 2022, în Bucureşti – 13.315, Ilfov – 3.687 şi Braşov – 3.126. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 136, Călăraşi – 269 şi Alba – 294.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în octombrie 2022, a fost de 22.267, cu 2.739 mai mic faţă de octombrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 5.937, Timiş – 1.754 şi – Ilfov – 1.652. La polul opus se află judeţele Sălaj – 37, Covasna – 50 şi Gorj – 61.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a zecea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.053, Buzău – 866 şi Galaţi – 723.\

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

În cursul zilei de marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

În total, autorităţile locale vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare, spune instituţia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit MIPE, ”având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creşterea preţului la materialele de construcţii în medie cu peste 60%, în timp ce preţul la utilităţile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a autorităţilor locale”.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficienţa energetică a autorităţilor publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice din educaţie şi din sănătate.

”Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate de îndată pentru autorităţile locale, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare, mai ales în condiţiile creşterii însemnate a preţurilor la utilităţi din ultima vreme. Este o schemă de finanţare prin care încurajăm autorităţile locale să adopte măsuri de producere a energiei verzi, destinată serviciilor publice cum sunt spitale, şcoli, iluminat public şi alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru a evita eventualele deficite bugetare la nivel local care ar pune în dificultate asigurarea serviciilor publice de bază către populaţie, autorităţile publice locale sunt nevoite să identifice atât soluţii pentru a reduce consumul de energie şi odată cu aceasta şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cât şi surse noi, mai avantajoase, de obţinere a energiei din surse regenerabile, prin intermediul cărora pot gestiona şi suporta cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice destinate populaţiei, precizează ministerul.

Scopul măsurilor este să contribuie la un nivel mai ridicat de independenţă energetică a autorităţilor publice locale, prin obţinerea de energie din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană şi altele de asemenea natură).

250 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, dă startul, în data de 08 noiembrie 2022, ora 10.00, apelului de proiecte dedicat autorităţilor administraţiei publice locale – Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităţilor publice locale.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepţia biomasei pentru consum propriu; realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepţia biomasei, pentru consum propriu.

În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiţii sunt: investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităţilor publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potenţial de utilizare a energiei vântului, precum şi alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi investiţii în realizarea de unităţi de cogenerare, trigenerare noi destinate obţinerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităţilor publice locale. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis din 8 noiembrie ora 10.00, până la 16 noiembrie ora 17.00. Cererile de finanţare se vor depune prin aplicaţia electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

250 de milioane de euro sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare

De asemenea, un alt apel ce urmează să fie lansat în următoarea perioadă vizează sprijinirea autorităţilor publice locale pentru producerea energiei regenerabile în vederea comercializării.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată comercializării. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea urmatoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică din surse regenerabile de energie, cu excepţia biomasei, pentru comercializare;

Pentru aceste investiţii sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli privind dotări pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuieli privind realizarea, achiziţionarea, modernizarea de capacităţi de producţie noi sau existente la momentul depunerii cererii pentru finanţare, pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuielile de preluare, conectare a energiei în sistemul energetic naţional. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru comercializare se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minimum 5.000.000 euro şi nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii, mai precizează MIPE.

Separat, în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficienţa energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro, astfel că cei interesaţi încă au timp să depună dosare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea