Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Deși căpușele au apărut deja în parcurile din Alba Iulia, dezinsecția orașului este încă la stadiul de intenție!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deși căpușele au apărut deja în parcurile din Alba Iulia, dezinsecția orașului este încă la stadiul de intenție!

Citând un clasic în viață, vă repet că ”iarna nu-i ca vara”, dar nici primăvara nu mai e ce-a fost. Pentru că am intrat parcă direct în vară, administrația locală a fost luată prin surprindere, iar gestionarea problemelor aferente unei aglomerări urbane a scăpat deocamdată de sub control, lăsându-i pe cetățenii municipiului să se descurce și singuri, așa cum s-au învățat, de altfel, de-a lungul timpului.

Căldura nefirească din ultimele săptămâni a favorizat dezvoltarea căpușelor în parcurile orașului. Flămânde și cu habitatul răscolit de toaletarea spațiilor verzi, acestea se agață de primii trecători de talie mică sau medie care au ghinionul să se plimbe prin zonă, respectiv de animalele de companie sau de copilașii care mai rostogolesc câte o minge prin verdele ierbii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Pentru că sunt aproape invizibile, le vezi doar când se umflă de la sângele supt cu poftă de pe gazda de ocazie. Deci, atenție!

Anul trecut, în martie, Primăria Alba Iulia lansa o licitație pentru dezinsecția, dezinfecția și deratizarea spațiilor verzi, clădirilor unităților de învățământ și instituțiilor publice din municipiu, pentru următorii 4 ani. Valoarea estimată a serviciilor era de peste 2,7 milioane de lei, fără TVA.

Citește și: Sală Polivalentă și Complex Sportiv în Alba Iulia pentru dezvoltarea sportului: Primăria lansează în consultare publică noul PUZ

Potrivit caietului de sarcini, activitățile de dezinsecție, deratizare și dezinfecție s-ar fi aplicat la următoarele obiective și suprafețe: în spații verzi aparținătoare domeniului public (parcuri, scuaruri etc.) – 684.572 mp, clădiri ale unităților de învățământ și instituțiilor publice (interior) – 120.791 mp, clădiri ale unităților de învățământ și instituțiilor publice (exterior) – 206.681 mp.

Dar Primăria Alba Iulia a organizat licitația pentru dezinsecție în temeiul unei legi abrogate, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a anulat procedura de atribuire.

Compania DD CHIM S.R.L. a depus o contestație în cadrul CNSC împotriva documentației de atribuire elaborate în cadrul procedurii de atribuire prin ”licitație deschisă” a acordului-cadru având ca obiect ”Delegarea serviciului de salubrizare pentru activitatea de dezinsecție, dezinfecție si deratizare pe domeniul public al Municipiului Alba Iulia”.

Citește și: Tzanca Uraganu, show la Alba Iulia, în parcarea de la Kaufland- Cetate

Potrivit prevederilor Legii nr. 101/2006, „achiziţia serviciilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare nu se mai poate realiza prin atribuirea unui acord-cadru şi încheierea ulterioară a contractelor subsecvente, ci numai prin încheierea unui contract de delegare, respectiv un contract de achiziţie publică de servicii”. Așa că CNSC a admis contestația formulată de DD CHIM S.R.L., în contradictoriu cu Municipiul Alba Iulia, în calitate de autoritate contractantă și a dispus anularea procedurii de atribuire.

Se pare că acum, la Primăria Alba Iulia se lucrează la întocmirea unui dosar în vederea achiziţiei publice de servicii de dezinsecție, deratizare și dezinfecție care să asigure aceste servicii absolut necesare unei aglomerări urbane, mai ales pe timpul verii.

Până la efectuarea dezinsecțiilor propriu-zise, vă putem oferi doar sfaturile clasice pentru evitarea întâlnirii cu acești vampiri trăitori în spațiile verzi din smart-city Alba Iulia: folosește haine deschise la culoare și un repelent împotriva căpușelor înainte de a ieși din casă și verifică-ți permanent animalele de companie pentru că pe ele se urcă această insectă foarte ușor.

Cel mai important lucru atunci când ai fost mușcat de o căpușă este să o extragi din piele și să te rogi să nu-ți fi dat Boala Lyme, Tularemia sau Erhlichioza.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supendat din funcție timp de aproape 10 ani, Ioan Mureșan a revenit la DIICOT Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Supendat din funcție timp de aproape 10 ani, Ioan Mureșan a revenit la DIICOT Alba Iulia Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât repunerea în situaţia anterioară a procurorului Procurorul Ioan Mureșan a revenit la DIICOT Alba Iulia, după aproape 10 ani de la momentul suspendării din funcție. Secția pentru procurori a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea