// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Deputat PNL Sorin Bumb: S-au aprobat normele de aplicare a legii prin care rețelele de distribuție a gazelor naturale pot fi înființate de către autoritățile locale

Astăzi au apărut în Monitorul Oficial al României normele de aplicare a legii 167/2018, prin care primăriile vor putea să înființeze direct rețele de distribuție a gazelor naturale, fără a mai avea nevoie de aprobarea Ministerul Energiei și a Guvernului.

Este o măsură legislativă care fost propusă și susținută de mine și de colegii mei din PNL, încurajând astfel inițiativa locală și ajutând comunitățile locale și administrația publică să se dezvolte. Normele au fost publicate în Partea I a Monitorului Oficial al României cu nr. 284/15 aprilie 2019.

După îndelungate amânări, s-a reușit, în sfârșit, la presiunea parlamentarilor PNL, să se îndeplinească și această ultimă procedură legislativă, dând astfel cale liberă administrațiilor publice să se ocupe de realizarea infrastructurii de gaze necesare creșterii confortului cetățenilor. Deși termenul legal de adoptare a normelor era de 60 de zile de la modificarea legii, Guvernul și Ministerul Energiei au avut nevoie de circa 9 luni de zile pentru a adopta și publica aceste reglementări.

De acum înainte, însă, se simplifică foarte mult lucrurile, eliminându-se procedura foart greoaie din cauza căreia în România nu s-a mai înființat nici o rețea de distribuție a gazelor din anul 2012.

Noua procedură, intrată în vigoare de astăzi, este un pas foarte important în procesul reducerii birocrației și al descentralizării României. Ea permite Primăriilor să-și înființeze propriile servicii de utilitate publică, care să se ocupe de aceste investiții în rețele de gaze, folosind atât fonduri proprii, cât și fonduri atrase, inclusiv prin asocieri cu alte primării sau cu Consiliile Județene.

Este o măsură care vine în sprijinul comunităților locale, ajutându-i pe cetățeni să-și îmbunătățească standardul de viață și dă posibilitatea apariției unor investitori în zonele rurale și în orașele mici, în care accesul la energie era problematic.

Sorin Ioan Bumb, deputat PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419